Előfizetői tartalom

Milyen bankpara? Rég voltak ilyen jó formában a tőzsdék

Portfolio
Ez a negyedév sem telt el események nélkül. Persze elsőnek mindig a legfrissebb élmények élnek a legélénkebben az emlékezetben, de úgy tűnik, hogy ez a piacra nem feltétlenül igaz. A részvénypiacokon ugyan komoly kezdeti esést okoztak a bankbedőlések, és a bankok likviditási helyzetével kapcsolatos aggályok, de lényegében a hónap végére sikerült ezt ledolgozniuk a vezető részvényindexeknek. A legnagyobb nyertese a bankparának azonban mégis a bitcoin volt, amely a Silicon Valley Bank csődje után valósággal kilőtt, és érdemi korrekció hiányában, sokkal inkább csak konszolidálta az árfolyam az emelkedést. Ezzel szemben a magyar piac lemaradó volt az év első három hónapjában a nemzetközi piacokkal összevetve, bár a forint jó teljesítményének azért örülhettünk.

Pénteken lezárult a 2023-as év első negyedéve, és ugyan az előző hónap letesztelte a részvénypiacokon látott rali tartósságát, összességében mégis pozitív tendenciákat lehet látni a piacon. Az amerikai bankcsődök, illetve Európában a Credit Suisse problémái és végül a svájci pénzintézet kimentése megrázta a piacot márciusban, ám azóta megint felfelé vették az irányt a tőzsdék. Az alapvetően pozitív kép elsősorban az inflációs folyamatok mérséklődésének köszönhetők, hiszen az USA-ban és Európában is csökkenő pályára állt az infláció az elmúlt hónapokban. Ennek köszönhetően már a befektetők kamatvárakozásai is jelentősen megváltoztak, ami pozitívan hat a részvénypiacra.

Ha megnézzük a fontosabb tőkepiaci eszközök idei árfolyamváltozását, akkor az élbolyban aránylag vegyes képet látunk, viszont feltűnik, hogy a top6-ban három részvénypiaci eszköz is van: a Nasdaq, az európai Stoxx50, és a német DAX. Vagyis ahhoz képest, hogy tavaly mennyire alulteljesítők voltak, idén szépet javítottak eddig a részvénypiacok. A bitcoin viszont ezekhez képest is masszív erősödést mutatott az év első hónapjaiban, több mint 70 százalékos emelkedést produkált. A lista végén szintén látszik egy minta, mégpedig az energiahordozók alulteljesítése: a fűtőolaj, az amerikai földgáz, valamint a szén ára is jelentősen csökkent az év elejéhez képest.

Már az előző diagrammon is előkelő helyen szerepelt az arany, azonban a nyersanyagoknál még jobban látszik a nemesfém felülteljesítése. Az arany egyébként jól indította az évet, majd február vége felé gyakorlatilag a teljes éves emelkedését kitörölte, így mondhatjuk, hogy „nulláról indult”, amikor beütött a baj az amerikai bankoknál. A bankcsődök miatt kialakult piaci hangulatromlás következtében jelentősen elkezdett emelkedni az arany árfolyama, miután a befektetők továbbra is klasszikus menekülőeszközként tekintenek a nemesfémre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés