Előfizetői tartalom

Megállíthatatlanul száguld a bitcoin, és ez még csak a kezdet lenne?

Portfolio
Az egyik legjobban teljesítő tőkepiaci eszköz idén a bitcoin, miután az elmúlt bő három hónapban már több mint 80 százalékot emelkedett a kriptopénz árfolyama. Az emelkedésben részben az is szerepet játszik, hogy a bitcoin közel egy évre van egy kulcsfontosságú technikai eseménytől, amely katalizátora lehet a kriptopénz értékének hosszabb távon tartó emelkedésének. Ez az esemény az úgynevezett felezés, amelyen a bitcoin várhatóan 2024 áprilisában vagy májusában esik át, és a korábbi példák azt mutatják, hogy ez a négy évente esedekés esemény korábban is felfelé hajtotta az eszköz árfolyamát.

Lendületben a bitcoin

A bitcoin árfolyama idén több mint 80 százalékkal emelkedett, messze megelőzve sok más eszköz teljesítményét. A Nasdaq 100, a legnagyobb technológiai részvényeket tömörítő benchmark, és a világ egyik legjobban teljesítő vezető indexe 17,4 százalékkal emelkedett ebben az időszakban - ez erős teljesítmény, de messze elmarad a bitcoin ralijától.

A bitcoin idei ralija részben a Federal Reserve monetáris politikájához köthető, amely az elmúlt évben kilenc kamatemelést tartalmazott. Amikor a Fed elkezdte a kamatemeléseket, akkor a szélesebb részvénypiaccal együtt a kriptoeszközök ára is jelentősen csökkent. A bitcoin 2022-es évét emellett több nagy cég és projekt összeomlása is tarkította, a stablecoin terraUSD-botránytól az FTX kriptotőzsde bedőléséig. A közelmúltban 30 000 dollárig tartó emelkedés ellenére a bitcoin még mindig több mint 50 százalékkal van lejjebb a 2021 novemberi csúcshoz képest.

btcusd0413

Viszont a befektetők most már inkább arra számítanak, hogy az amerikai jegybank az infláció csökkenésével párhuzamosan hamarosan szüneteltetheti a kamatemeléseket, annak ellenére, hogy a Fed tisztviselői ennek ellenkezőjét sugallják.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés