Előfizetői tartalom

Sok munkavállaló érezheti magát veszélyben - Állások szűnnek meg és alakulnak át a zöld forradalomban

Portfolio
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem olyan iparági és technológiai átalakulásokkal jár, ami a munkaerőpiacok formálódását is magával hozza. Egyes folyamatok csak részben alakulnak át, másutt viszont teljes szakmák szűnhetnek meg és alakulhatnak ki újak. A munkaerőpiac zöldebbé válásáról megjelent OECD tanulmány szerint a zöld átmenet okozta kihívások és kockázatok közül ugyan sok kezelhető a meglévő helyi munkaerőpiacok kiigazításával és fejlesztésével, de vannak olyan esetek is, ahol testre szabott politikákra lenne szükség. Az április 25-ei Sustainable Tech konferencián is foglalkozunk a technológia munkaerőpiaci és oktatási vonatkozásaival.

A zöld átállás munkaerőpiaci vonatkozásai várhatóan többféle módon fognak jelentkezni, a tanulmány szerint három új változásra érdemes készülni:

  1. Új típusú munkahelyek jelennek meg, olyan foglalkozásokban, amelyek eddig talán nem is léteztek.
  2. Valószínűleg meglévő szakmák, munkahelyek szűnnek meg, különösen az olyan nagy kibocsátású tevékenységekben, mint a szén- és gázkitermelés.
  3. A zöld átállás az elvárt készségek megváltozásával is együtt jár majd - az építőipartól a divaton át, egészen a tudományos kutatás területéig.

Ezekre reagálnia kell az oktatásnak, például a képzések újragondolása segíthet abban, hogy a fiatal munkavállalók már az új igényeknek megfelelő készségeket tanulják meg. Arra is számítani lehet, hogy az átmenet eltérő lesz a világ más részein, így kapnak kiemelt szerepet a helyi gazdaságfejlesztési és vállalkozástámogatási programok, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Ezekhez a programokhoz viszont az is kell, hogy egyértelműen definiálva legyenek a zöld munkahelyek, a tanulmány így becsléseket is bemutat a zöld munkahelyek arányáról a 30 OECD-országban.

A zöld átállással járó munkaerőpiaci problémákkal az április 25-ei Sustainable Tech konferencián is foglalkozunk. A részletekért kattints!

A zöld átmenet hatása a helyi munkahelyekre és közösségekre

Helyi szinten másként alakulnak a munkahely-megszűnések és az újak kialakulása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés