Előfizetői tartalom

Nagyon durva árat fizet a Tesla az olcsóbb autókért, nem örülnek a befektetők

Portfolio
Nem mondhatni, hogy repesnek a befektetők az örömtől a Tesla első negyedéves gyorsjelentés után, ugyanis a világ legértékesebb autógyártójának részvényárfolyama több mint 6 százalékot esett a piaczárást követően. Ez részben annak tudható be, hogy a friss számok rávilágítottak arra, amire már egyébként is számítani lehetett: az idei évben egymás után érkező árcsökkentések miatt visszaesett a cég profitabilitása és beszűkültek a marzsai. Erre Elon Musk úgy reagált, hogy a gyenge gazdasági környezetben inkább a termelésnövekedést célozza a vállalat, és majd a továbbiakban fogja „learatni” a nagyobb profitokat.

Rekord gyártás és értékesítés

Az év első három hónapjában a gyártás és az értékesítés tekintetében is új rekordokat ért el a cég. Összesen 440 808 autót gyártottak le az első negyedévben, ami 44 százalékkal több, mint a bázisidőszakban és az előző negyedévet is minimálisan meghaladja. A hangsúly továbbra is a Model 3 és a Model Y típusú járműveken van, a teljes legyártott darabszám 95,6 százalékát adta ez a két típus.

Az értékesítés hasonló mértékben nőtt, összesen 422 875 autót adott le a cég, ami 36 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első negyedévhez képest. Az negyedévben történt rekordszámú gyártás és értékesítés részben az austini és a berlini gyár folyamatban lévő felfutásának köszönhető - közölte a cég.

Szűkülő marzsok

Az árbevétel 23,3 milliárd dollárt ért el, ami 24 százalékos növekedést jelent a bázishoz képest. Ez a elsősorban a járműértékesítésben, valamint az egyéb üzleti szegmensekben tapasztalható növekedésnek volt köszönhető. Viszont az árbevételre negatívan hatottak az elmúlt időszakban eszközölt árcsökkentések, amelyek csökkenő átlagos eladási árak eredményeztek a bázisidőszakhoz képest. A Tesla világszerte csökkentette az EV-k árait, többek között az Egyesült Államokban is, ahol a növekvő verseny közepette idén már hatodik alkalommal jelentett be árcsökkentést. Ezen felül a devizahatás is negatívan hatott, összesen 0,8 milliárd dollárral rontva a bevételt a bázisidőszakhoz képest. A Wall Street-i elemzők várakozását így mérsékelten ugyan, de alulmúlta cég, hiszen 23,6 milliárd dollárra számítottak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés