Előfizetői tartalom

Így lehetsz egy garázsból indulva milliárdos - 15 világraszóló sikersztorit mutatunk

Portfolio
Mi a közös Bill Gatesben, Jeff Bezosban, és Mark Zuckerbergben? Azon felül, hogy a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak, és az elmúlt évtizedek legsikeresebb vállalkozói között tarthatjuk őket számon, mind kicsiben kezdték. Egy garázs, egy kollégiumi szoba, vagy egy poros pince nekik elég volt ahhoz, hogy valami olyasmit indítsanak el, ami aztán az egész világot átalakítja. Az ő sztorijuk inspiráló lehet az induló vállalkozások számára, hiszen még a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező cégének, az Apple-nek a történetében is szerepet játszott Steve Jobs szüleinek a garázsa. Ezekből a történetekből mutatunk néhányat a Business Insider gyűjtése alapján.

Amazon

1994-ben Jeff Bezos úgy döntött, hogy kihasználja az internetben rejlő lehetőségeket, és felmondott az egyik New York-i hedge fundnál, majd a washingtoni Bellevue-ba utazott, ahol kibérelt egy házat.

Bezos egy éven keresztül fejlesztette a garázsában a honlapját - amely kezdetben könyveket árult -, és 1995 júliusában elindult az Amazon.com. Ma Bezos a világ harmadik leggazdagabb embere a Bloomberg Billionaire Index szerint, nettó vagyona mintegy 128 milliárd dollárra rúg, a garázsából induló Amazon piaci értéke pedig jelenleg 1 060 milliárd dollár.

2021. február 2-án az Amazon bejelentette, hogy Bezos lemond vezérigazgatói posztjáról, és elnökként vesz részt a továbbiakban a cég munkájában. Andy Jassy 2021 júliusától az Amazon vezérigazgatója.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés