masterplast tibor dávid
Üzlet

Nagyot rontott várakozásain a Masterplast, nem lesz osztalék, jönnek a leépítések

Portfolio
Ma tartotta éves befektetői tájékoztatóját a Masterplast, amelyen a menedzsment beszélt a stratégiáról és közzétette friss eredmény előrejelzéseit. A következő évekre vonatkozó várakozásokat jelentősen lefelé módosította a cég a kedvezőtlenebbre forduló építőipari környezet közepette, osztalékot két évig nem fizet a vállalat és leépítésekbe kezdett.

11 százalék mínuszban a részvény

Tovább zuhan a Masterplast árfolyama, már 11 százalék feletti mínuszban áll a részvény.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A tájékoztató videója

A teljes befektetői tájékoztató visszanézhető itt:

Az üzenet: a hőszigetelés évtizede még előttünk van

Összefoglalásként Tibor Dávid elmondta, hogy a hőszigetelés évtizede még előttünk van, az épületenergetika prioritás. Az EU-s programok, az energiafüggetlenségi célok stabilak, és az EU újjáépítési alapból várható támogatási hullám hirtelen felpörgő piaci környezetet okozhat.

6 százalék feletti mínuszban az árfolyam

Tovább esik a Masterplast árfolyama, már 6,7 százalékos mínuszban jár a részvény.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

2024 után fizethet újra osztalékot a Masterplast

A 2024-es év után tervek szerint 66 forintos osztalékot fog fizetni a Masterplast és 2026-ig a korábbi céloknak megfelelően évente 11 forinttal növekvő osztalékkal számol a menedzsment. Ezt követően is növekvő osztalékpályát tervez a vállalat.

2024-2026

Tibor Dávid szerint a friss, lefelé módosított előrejelzések is dinamikus növekedést takarnak, továbbra is azzal számol a cég, hogy az európai piac helyreáll, 2024-ben vissza tud térni arra a pályára, amiről letért 2023-ban. A piac újra a normál kereslet/kínálat szerint fog működni, lesznek támogatások és kedvező hitelkamatok. Az éles piaci verseny miatti marzscsökkenés nem fog megismétlődni, mert ez egyszeri hatás. A költségcsökkentések, leépítések pedig 2024-tól már kedvező hatással lesznek a költségekre – mondta el Tibor Dávid.

Nem csak a 2023-as, de a következő évekre vonatkozó várakozásait is lefelé módosította a menedzsment:

mplastjovo

A bevételeknél nagyobb mértékben vágta vissza a profitvárakozásait a menedzsment, ami összhangban van a marzsok romlásával.

2024-re jelenleg 32 százalékkal, 2025-re pedig 10 százalékkal vágta vissza bevételvárakozását az előző prognózishoz képest a menedzsment, míg EBITDA-szinten 46 százalékkal, illetve 28 százalékkal csökkentette a célokat a vezetőség.

Leépítések

Elindultak a leépítések, cégcsoport szinten mintegy 200 fős leépítést hajt végre a cég. 2022 végén 1499 alkalmazottat foglalkoztatott a Masterplast, vagyis a teljes munkaerő 13 százalékát elérő leépítés jön.

Tibor Dávid lesz ismét a vezérigazgató

Változik a vezetői struktúra, a vezérigazgatói pozíciót ismét Tibor Dávid tölti be, Nádasi Róbert és Ács Balázs vezérigazgató-helyettes lesz. Ezt a mai közgyűlés megszavazta.

Az egyes üzletágak kilátásai

A piaci kilátásokkal kapcsolatban Tibor Dávid elmondta, hogy a felújítási szektor gyorsabban növekedhet, mint az újlakás építések.

A két szigetelőanyaggyártási beruházásokat folytatja a vállalat, mert Tibor Dávid véleménye szerint 2025-re a piacnak helyre kell állnia.

A moduláris üzletág fejlesztési szakasza hosszabb, mint amivel számolt a cég és azt reméli Tibor Dávid, hogy a jövő évben már piaci alapon is versenyképes egységet tud gyártani a Masterplast. Az egészségipar területen a képesség megvan a gyártásra, viszont a pandémiahelyzet megszűnésével esett az igény. De a magas készletek egyszer kifogynak és új állami tenderek, közbeszerzések jöhetnek, ez biztosíthat keresletnövekedést - véli a Masterplast.

Az új gyárak

A kőzetgyapotgyártás helyszíne a Mátrai Erőmű közelében, Halmajugrán lesz, amit a Markettel együtt épít meg a cég és várhatóan 2025 első felében indulhat a termelés. A beruházás mérete 49 millió euró lehet, a Marketnek 50 százalékos tulajdonrésze lesz a projektben. A projekt összeállt, a technológiát megrendeltük, az engedélykérések megtörténtek – közölte Tibor Dávid.

Az üveggyapot-gyártás a Pimco Kft. megvásárlásával elkezdődött, ehhez társtulajdonost keres a cég, 47,5 millió forintos beruházás lehet. A gyár helyszíne Szerencs lesz.

A jövőkép stabil

A hosszú távú pozitív kilátások nem változtak az EU energiamegtakarítási céljainak köszönhetően. A stratégia változatlan, a jövőkép stabil - közölte a cég.

Esik az árfolyam

Esik a Masterplast árfolyama a hírekre, 3 százalékos mínuszban áll jelenleg a részvény.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem lesz osztalék

A mai közgyűlésen döntés született arról, hogy a 2022-es év után nem fizet osztalékot a vállalat és az a terv, hogy a 2023-as, várhatóan gyenge eredmény után sem fizet osztalékot a cég.

A menedzsment ezt a megemelkedő beruházási költségekkel és a csökkenő készpénztermeléssel indokolja.

A korábbi tervek szerint 2022 után 66 forintos osztalékot fizetett volna a Masterplast részvényenként.

Veszteséges lesz az első félév

Az alapstratégia és az ehhez kapcsolódó üzleti környezet változatlan, az EU-s épületszigetelési célok erősödnek. Bár a programok kiírása lassult, ez nem jelenti azt, hogy a programokat ne kezdenék el, csak azt jelenti, hogy késik - mondta el Tibor Dávid.

A csökkenő kereslet két fontos hatást okozott a Masterplastnak: erős verseny bontakozott ki, kínálati piac alakult ki, nyomás alá kerültek a marzsok. Emellett a magas alapanyagkészlet, amely jellemző a Masterplastnál a gyártásbiztonság miatt, most hátrányként jelentkezett. A gyártási kapacitások akkor hatékonyak, ha közel tudnak lenni a teljes kapacitáshoz, az idei első félévre ez nem igaz, a Masterplast üzemei folyamatosan csökkenő kapacitás mellett termeltek és az idei évben nem is fognak tudni megugrani.

2023 első féléve veszteséges lesz.

Romló piaci környezet

Mind az új lakásépítések, mint a lakáspiaci tranzakciók tekintetében a vártnál nagyobbat fékezett a piac és a magas inflációs és kamatkörnyezet jelentősen megváltoztatta az ingatlanbefektetési lehetőségeket. Ez nagyon sokat szűkített az építőipar mozgásterén.

Nem jól ítéltünk meg, hogy a támogatások milyen ütemben érkeznek a piacra.

Abban bízott a Masterplast, hogy meg lesz hosszabbítva Magyarországon a 3+3 milliós támogatás és kibővítik energiahatékonysági fókusszal, de új támogatások nem jelentek meg a költségvetés helyzete miatt. Európában pedig a hitelezési kamatok miatt az emberek nagyon erősen visszafogták a hitelfelvételüket, az egész nyugat-európai piacon kivárás van, a kamatcsökkentésekre várnak.

A szigetelőanyag kereslet a tavalyi negyedik negyedévtől kezdve csökkenő trendet mutatott, ráadásul az építőanyag-kereskedők is elkezdték leépíteni a készleteiket - mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

A 2023-as várakozások

A Masterplast közzétette a BÉT-en a prezentációt, amelyből kiderül, hogy jelentősen lefelé módosította idei várakozásait a menedzsment. A bevétel 175 millió euró lehet 2023-ban, az EBITDA 8 millió eurót érhet el, ami 61 százalékos visszaesés az előző évhez képest, az adózott eredmény pedig 1 millió euróra csökkenhet, ami 94 százalékos mínusz 2022-höz viszonyítva.

Az előző prognózishoz képest a bevétel előrejelzést 38 százalékkal, az EBITDA várakozást pedig 77 százalékkal csökkentette a cég, az adózott eredmény pedig gyakorlatilag minimális nyereség lehet.

mplast2023

Mit csinál ma az árfolyam?

A Masterplast részvényeinek árfolyama 1,4 százalékos pluszban várja a befektetői tájékoztató kezdetét, miközben a magyar tőzsdén jó az általános hangulat ma, a BUX is közel 2 százalékot erősödött a szerdai záróértékhez képest. Idén 24 százalékos mínuszban áll a Masterplast árfolyama.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az előzmények

A Masterplast januárban profit waringot tett közzé a 2022-es évi eredményekre, amit azzal indokolt, hogy a vállalatot is utolérte az építőipar lejtmenete. A negyedik negyedévben veszteséget könyvelt el a vállalat az adózott eredmény szintjén, amire hat éve nem volt példa a cég történetében. Akkor friss eredmény-előrejelzést nem publikált a társaság a 2023-2025 közötti időszakra, erre a mostani befektetői napon kerülhet sor.

Emlékeztetőül a Masterplast tavaly őszi prognózisai:

A menedzsment korábbi várakozásai (millió EUR)
  bevétel EBITDA adózott eredmény
2021. tény 191,5 22,8 16,1
2022. tény 201,8 20,4 15,6
2023. 281 34,3 22,6
2024. 352 44,2 29,4
2025. 449 60,8 41,9
Forrás: Masterplast      
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
céges képzés