bull
Üzlet

Megütötték a tőzsdéket a Fed kamatdöntése után

Portfolio
Kiemelt figyelemmel várta a Fed mai kamatdöntését a piac, ahol végül a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontot emelt a jegybank. A kezdeti reakció dollárgyengülés volt, viszont a részvénypiacokon már bizonytalanabb mozgások látszottak, hiszen a közlemény üzenetei nem volt teljesen egyértelműek. A kommunikáció fókuszában az állt, hogy mostantól a jegybank ülésről-ülésre fogja eldönteni a kamatemelésről, de az a (korábban megszokott) konkrét megfogalmazás kikerült a közleményből, hogy "további kamatemelések lehetnek szükségesek"- ezt tehát lehet úgy értelmezni, hogy akár szünet is következhet. Viszont Powell elrontott a hangulatot azzal kijelentésével, hogy nem tartja valószínűnek az idei kamatvágást, amelyet lefordulás követett a tőzsdéken.

Mínuszos zárás

Mindkét irányba mutattak nagyon kilengéseket az amerikai tőzsdék Jerome Powell sajtótájékoztatója alatt, viszont az irányt végül eldöntötte a jegybankelnök kamatvágásokkal kapcsolatos kijelentése, mely szerint a Fed nem számol azzal, hogy az idei évben kamatcsökkentést kellene végrehajtania. A Dow végül 0,8 százalékot esett, míg az S&P 500 0,7 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos mínuszban zárt.

spx0503333

Rángatják a tőzsdéket

Rángatják az amerikai tőzsdéket Powell sajtótájékoztatója alatt. Az elmúlt percekben lejjebb kerültek az indexek, miután a jegybankelnök arról beszélt, hogy valószínűtlennek tartja a kamatvágás lehetőségét. Jelenleg az Dow 0,5 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,3 százalékot esett, a Nasdaq emelkedése pedig 0,1 százalékra olvadt.

spx05030

Kapaszkodnak felfelé a tőzsdék

Percekkel a kamatdöntés után egyre feljebb kerülnek az amerikai tőzsdék, a Dow már 0,3 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,6 százalékos emelkedést mutat, a Nasdaq pedig már 1 százalékot emelkedett.

spx050333

Döntött a Fed

A várakozásoknak megfelelően 25 bázispontot emelt az amerikai jegybank, azonban a tőzsdei reakció nem egyértelmű. A döntés előtt még kis emelkedésben voltak a vezető indexek, mostanra azonban a Dow 0,1 százalékos mínuszban fordult, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban van, a Nasdaq pedig továbbra is 0,5 százalékos emelkedést mutat. A Fed üzenete a kamatdöntés közleményéből nem egyértelmű (bár kikerült belőle az a korábbi kommunikáció, hogy szükség esetén tovább emelhet a Fed), viszont hamarosan indul Jerome Powell sajtótájékoztatója, ahonnan több információt kapunk.

spx05033

Itt a Fed kamatdöntése

Az amerikai jegybank este 8-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a Fed. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót. 8 óra után cikkünk folyamatosan frissül.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés

Bő egy órára vagyunk a Fed kamatdöntésétől, és az amerikai piacokon óvatos emelkedés kezd kialakulni a korábbi oldalazás után. Bár a Dow továbbra is csak 0,1 százalékos pluszban van, az S&P 500 már 0,3 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos emelkedést mutat.

spx0503

Ez nagyon csúnya, szakad az olajár

Miután tegnap is jelentős mértékben esett, ma még tovább folytatódik az olajár mélyrepülése. A Brent és a WTI árfolyama 4-5 százalékos mínuszban van a szerdai kereskedés során, miután több tényező is gyengülő keresletre utal - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szárnyalt ma a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül ma is kiemelkedett az OTP, a nagybank részvénye 4 százalékos pluszban zárt.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az OTP, szárnyal a magyar tőzsde

Remekel ma a magyar tőzsde, már 2,1 százalékos pluszban van a BUX index, idén pedig már 6,1 százalékkal került feljebb a börze.

bux21

A kereskedés utolsó órájába fordulva kilőtt az OTP részvénye, elsősorban ennek köszönhető a hazai tőzsde felülteljesítése - már 3,8 százalékos pluszban van az árfolyam, ezzel idén 9,5 százalékkal került feljebb a jegyzés,

a múlt szerdai lokális mélypont óta pedig 14,5 százalékos szárnyalást láthattunk.

A elmúlt napokban látott rali okairól egy délelőtti elemzésünkben foglalkoztunk.

otpe36

Elképesztően magas forgalom mellett zsákolják a befektetők a részvényt.

forgotp

Bizonytalanok a befektetők a kamatdöntés előtt

A részvénypiaci befektetők számára a mai a hét legfontosabb napja, ma tartja ugyanis a kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, magyar idő szerint este 8-kor kezdődik az esemény. Mind a jegybankári nyilatkozatok, mind a határidős kamatárazások 25 bázispontos kamatemelést vetítenek előre, de a következő lépésekkel kapcsolatban még rengeteg a bizonytalanság. Korántsem biztos ugyanis, hogy a meghirdetett "adatvezérelt üzemmód" elve mentén fog érkezni a kommunikáció, mivel továbbra is jóval a jegybanki célszint felett mozog az infláció az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Négy nagy akadályt kell most leküzdeni a tőzsdéken a neves guru szerint

Jim Cramer, a CNBC megmondóembere megszólalt az aktuális részvénypiaci kilátások tekintetében, a guru szerint jelenleg a befektetőknek négy fő akadályt kell leküzdeniük, de akik ezt hatékonyan megteszik, azok nagyot fognak tudni profitálni. Cramer szerint ha csak egy akadály lenne, akkor minden rendben lenne, de ha négy is van, akkor hirtelen érvényesül a "Sell in May and go awya" tőzsdei zsargon.

Tovább a cikkhez

Több, mint 40 százalékkal többet érhet a Gloster részvénye

Véleményt mondott az Equilor elemzője a Gloster éves eredménybeszámolójának közlése után - az elemzőcég szerint a társaság a kijelölt pályán halad a növekedési stratégia megvalósításával, ennél fogva a részvényre adott céláron nem változtatott a szakértő.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a magyar tőzsde

Ma is az OTP vezeti az emelkedést a blue chipek közül.

Tovább a cikkhez

2008 óta nem volt ekkora amerikai bankcsőd, újra zuhannak az árfolyamok

Minden idők második legnagyobb amerikai bankcsődjén, és 2008 óta a legnagyobb bukáson vagyunk túl, a bajba jutott First Republic Bank eszközeit a JP Morgan veszi meg, és bár ez a lépés sokak szerint a pánik továbbterjedését más regionális bankokra megállította, a befektetők nem egészen ezt árazzák, az árfolyamok zuhanása alapján az a kérdés, melyik bank lehet a következő gyenge láncszem. Közben a nagybankok vezetői nyugtatják a kedélyeket, és arról beszélnek, hogy közel sem olyan rossz a helyzet, mint 2008-ban, sokan viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a regionális bankok mérlegein sok a rossz minőségű, kereskedelmi ingatlanokhoz köthető hitel, ezek pedig újabb bedőléseket okozhatnak. Az amerikai bankválság fontosságát jól jelzi, hogy az amerikai jegybank is kiemelten figyeli, és figyelembe veszi a kamatpálya meghatározásakor.

Tovább a cikkhez

Remekel a magyar tőzsde

Egyre nagyobb pluszban van a magyar tőzsde a késődélelőtti órákban, jelenleg 1,2 százalékos pluszban van a BUX index. A hazai blue chipek közül az OTP vezeti az emelkedést a maga 2,4 százalékos pluszával, de mind a négy blue chip árfolyama feljebb került eddig a kereskedés során.

bux121212

Újabb javadalmazási politikát indít az AutoWallis

Újabb céleléréshez kötött, a stratégiai célokat támogató javadalmazási politikát indított az AutoWallis a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében. A program célja, a csoport meghatározott vezetői és munkavállalói körét jobban ösztönözze, és érdekeltté tegye a stratégiai célok elérésében, a további növekedésben.

Tovább a cikkhez

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok? Mik lesznek a legizgalmasabb részvények a következő időszakban? Az ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ előadásunk során, melynek a végén a hallgatóság kérdéseire is igyekszünk választ adni.

Tovább a cikkhez

Tovább veszi a saját részvényeit a Richter

Kedden is folytatta a saját részvény vásárlásokat a Richter, ezúttal 8000 darab saját részvényt vett a Budapesti Értéktőzsdén.

Tovább a cikkhez

Összeálltak a csillagok, kilőtt az OTP

A tegnapi 3,5 százalékos emelkedést követően ma is remekül teljesít az OTP részvénye, kimondottan magas forgalom mellett zsákolják a befektetők a nagybank részvényét. Számos okot fel tudunk sorolni az emelkedés mögött, egyrészt technikai hatásnak is betudható a rali, de több kedvező történésről és megszólalásról is számot tudunk adni az OTP-vel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európa piacain

Kisebb pluszban indul a nap a kontinens tőzsdéin, a DAX 0,2 százalékos emelkedése mellett az FTSE 100 0,4 százalékkal került feljebb, a CAC pedig 0,3 százalékos pluszban van, de a milánói és a spanyol tőzsde is feljebb került a nyitásban.

daxaa

Jön a kamatdöntés, mi lesz így az arannyal?

Nagyot emelkedett tegnap az aranyár az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos félelmek újjáéledése miatt, de a mai kamatdöntő ülésen is könnyedén születhet olyan döntés vagy érkezhet olyan iránymutatás, ami tartósan az unciánkénti 2000 dolláros szint felett tarthatja a menekülőeszköz árfolyamát.  

Tovább a cikkhez

Egy nap alatt 10 milliárd dollárt vesztett a befektetési guru a Hindenburg-jelentés miatt

Több mint 10 milliárd dollárral csökkent egy nap alatt Carl Icahn vagyona, miután a Hindenburg Research azzal vádolta meg egy friss jelentésben a befektetési gurut, hogy cégénél ponzi-szerű gazdasági struktúrát alkalmaz – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Gőzerővel veszi az OTP a részvényeit

Kedden jóval átlag feletti forgalom mellett emelkedett az OTP árfolyama, a kiemelkedő volumenben az is benne volt, hogy az OTP több mint egymilliárd forintért vette a saját részvényeit.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,1 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 1,2 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,08 százalékot esett, a Hang Seng 2,17 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,03 százalékos mínuszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,2 százalékot emelkedhet, a CAC 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,28 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,19 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,18 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem várunk fontos közlést, de a részvénypiaci befektetők számára mégis ez lesz a hét legfontosabb napja. Ekkor tartja ugyanis kamatdöntő ülését a Fed, a magyar idő szerint este 8-kor kezdődő eseményről élőben tudósítunk. A Fed eseményét megelőzi az ISM BMI közlésének második, szolgáltatószektorra vonatkozó felvonása, és az ADP és az Eurostat által közölt munkanélküliségi adatokat is érdemes figyelni.

2023. május 1-7. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 2. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak márc.
május 2. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) febr.
május 2. kedd 9:00 MLBKT BMI ápr.
május 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 4. csütörtök 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma márc.
május 4. csütörtök 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1
május 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) márc.
május 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 1. hétfő 16:00 USA ISM BMI feldolgozóipar ápr.
május 2. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem márc.
május 2. kedd 10:00 EKB Hitelezési felmérés  
május 2. kedd 11:00 EU Infláció ápr.
május 2. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések márc.
május 3. szerda 11:00 EU Munkanélküliség márc.
május 3. szerda 14:15 USA ADP-munkanélküliség ápr.
május 3. szerda 16:00 USA ISM BMI szolgáltatószektor ápr.
május 3. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
május 3. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
május 4. csütörtök 3:45 Kína Caixin BMI feldolgotóipar ápr.
május 4. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem márc.
május 4. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
május 4. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem márc.
május 4. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
május 5. péntek 3:45 Kína Caixin BMI szolgáltatószektor ápr.
május 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
május 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség (NFP) ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 19,9 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,8 százalékos emelkedéssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 26,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 684,53 -1,1% 0,5% 1,2% 1,6% 1,9% 40,8%
S&P 500 4 119,58 -1,2% 1,2% 0,2% 7,3% -0,9% 56,3%
Nasdaq 13 113,66 -0,9% 3,1% -0,5% 19,9% 0,3% 97,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 157,95 0,1% 1,9% 4,0% 11,7% 8,7% 29,7%
Hang Seng 19 933,81 0,2% 1,6% -2,3% 0,8% -5,5% -35,1%
CSI 300 4 029,09 0,0% 1,7% -0,5% 4,1% 0,3% 7,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 726,94 -1,2% -0,9% 0,6% 13,0% 12,8% 22,8%
CAC 7 383,2 -1,4% -2,0% 0,8% 14,0% 14,9% 33,5%
FTSE 7 773,03 -1,2% -1,5% 1,9% 4,3% 3,0% 3,0%
FTSE MIB 26 630,09 -1,7% -2,3% -1,8% 12,3% 11,6% 9,7%
IBEX 9 082 -1,7% -2,2% -1,6% 10,4% 7,7% -10,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 490,01 1,5% 4,6% 7,5% 3,9% 6,5% 19,8%
ATX 3 185,77 -2,2% -1,5% -0,7% 1,9% -1,6% -8,3%
PX 1 379,93 0,1% -2,4% 2,0% 14,8% 4,8% 23,6%
WIG20 62 839,63 -0,2% 1,1% 7,2% 9,4% 10,5% 4,6%
Magyar blue chipek              
OTP 10 665 3,5% 8,9% 6,8% 5,5% -0,3% -5,4%
Mol 2 750 0,3% 5,1% 7,3% 5,7% -5,5% -5,9%
Richter 8 205 0,4% 0,7% 12,0% -1,1% 14,0% 53,5%
Magyar Telekom 429 0,7% 2,1% 7,1% 26,5% 11,7% -5,1%
Nyersanyagok              
WTI 71,66 -5,3% -7,1% -5,3% -10,7% -31,9% 5,5%
Brent 79,52 0,0% -1,6% -0,3% -6,4% -26,3% 9,2%
Arany 2 012,45 1,5% 1,3% 1,8% 10,8% 8,1% 54,0%
Ezüst 25,38 1,6% 2,7% 5,0% 6,9% 11,8% 54,6%
Devizák              
EURHUF 373,8900 0,6% -0,7% -1,7% -6,6% -1,9% 19,0%
USDHUF 340,5501 0,6% -0,8% -2,7% -9,2% -5,9% 29,6%
GBPHUF 424,7649 0,2% -0,6% -1,7% -6,0% -6,5% 18,8%
EURUSD 1,0979 0,0% 0,0% 1,1% 2,9% 4,3% -8,2%
USDJPY 136,1800 0,0% 1,7% 2,3% 2,2% 5,0% 23,8%
GBPUSD 1,2461 -0,5% 0,5% 0,8% 3,6% -0,5% -8,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 28 680 2,1% 1,3% 0,7% 72,7% -25,5% 211,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,43 -4,7% 1,3% -1,6% -10,6% 14,3% 15,6%
10 éves német állampapírhozam 2,25 -2,9% -5,2% -2,0% -12,1% 134,7% 289,8%
10 éves magyar állampapírhozam 7,83 -1,3% -4,9% -8,8% -15,4% 10,9% 197,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Túri Anikó gfm