bull bear
Üzlet

Jó napot zártak a tengerentúlon

Portfolio
Gazdasági adatok tekintetében ma itthon a KSH közölte az ipari termelés márciusi, első becslését, és a kiskereskedelmi adatot is: az előző hónaphoz képest mindössze 0,2 százalékos növekedést mutatott az ipari termelés volumene márciusban, ezzel éves alapon 4 százalékos esést jelentett a KSH. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene jelentősen, 13,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől - halvány reménysugár, hogy havi alapon a forgalom növekedni tudott, de egyelőre korai lenne fordulatot hirdetni. A magyar tőzsde egyelőre kisebb mínuszban van.

A nemzetközi porondon az amerikai munkanélküliségi adat volt a befektetők fókuszában, ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a foglalkoztatottság alakulása a monetáris politika kilátásai szempontjából rendkívül fontos tényező. A friss számok alapján nem akar enyhülni a munkaerőpiac túlhevítettsége, a most közölt szám pedig biztosan nyugtalanítja a Fed döntéshozóit is. A vártnál rosszabbul alakuló amerikai munkanélküliségi adatok akár a korábban vártnál szigorúbb monetáris politikát is szükségessé tehetnek, legalábbis ezt kezdték el árazni a befektetők, a vezető részvényindexek meredeken emelkednek, az arany árfolyam pedig beesett.

Szépen zártak az indexek

A Dow 559 ponttal, azaz 1,6%-kal került feljebb. Az S&P 500 1,9%-kal, a Nasdaq pedig 2,2%-kal emelkedett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Puha landolásra számít a Fed egyik régiós elnöke

James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve Bank elnöke szerint a döntéshozóknak valószínűleg kell még emelniük a kamatlábakon az infláció megfékezése érdekében, de nem zárja ki a "puha landolás" lehetőségét sem - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Elhúztak az indexek

A Dow 1,8, az S&P 500 2, a Nasdaq pedig 2,44 százalékos növekedésben van a kereskedés utolsó órájában.

Szárnyalnak az indexek, élen a Nasdaq

A Dow 1,42, az S&P 500 1,7, a Nasdaq 2,1 százalékos növekedésben van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Szép növekedés

A Dow 1,26, az S&P 500 1,52, a Nasdaq 1,9 százalékos növekedésben van.

Visszapattanás a regionális bankok körében

Pénteken felpattanás mutatkozott amerikai regionális bankok részvényeinek körében. Ezt megelőzően a First Republic Bank összeomlása és a PacWest Bancorp küzdelmei komoly eladási hullámot indítottak el.

"Ez inkább egy megkönnyebbülési rali a drámai eladás után" - nyilatkozta a Reutersnek Sandy Villere, a New Orleans-i Villere & Co portfóliómenedzsere.

A PacWest Bancorp, amely stratégiai lehetőségeket vizsgál egy esetleges eladásra vagy tőkeemelésre, 54%-kal emelkedett, míg a Western Alliance és a Zion Bancorp 31%-kal, illetve 15%-kal. A Comerica Inc 12%-kal, a Keycorp 7%-kal, a First Horizon Corp 4%-kal, a Truist Financial Corp pedig 6%-kal emelkedett. A KBW regionális banki index, amely idén mintegy 31%-ot zuhant, most 3,8%-kot tudott nőni. A Reuters számításai szerint múlt péntek óta nem kevesebb, mint 16 közepes méretű bank piaci kapitalizáció csökkent összesen 57 milliárd dollárral.

pacwest20230505

Jó a hangulat a tőzsdéken

A Dow 1,2, az S&P 500 1,47, a Nasdaq pedig 1,79 százalékos emelkedésben van.

A jó hangulat oka az lehet, hogy Fed már közel van a kamatcsúcshoz, miközben a gazdaság nem került recesszióba, a munkaerőpiac pedig kifejezetten erősnek mondható. Mindez azt jelentheti a befektetők számára, hogy az USA gazdasága jól viseli a kamatemeléseket, a munkaerőpiaci adat pedig azt sejteti, hogy a kilátások is kedvezőek.

Nagy emelkedéssel indul a nap az amerikai tőzsdéken

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 1,3 százalékos pluszban van, a S&P 500 1,3 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékkal került feljebb.

Tovább a cikkhez

Esik az arany és az ezüst

A vártnál rosszabbul alakuló amerikai munkanélküliségi adatok akár a korábban vártnál szigorúbb monetáris politikát is szükségessé tehetnek, legalábbis ezt kezdték most el árazni a befektetők - ennek hatására azonnal erősödésbe kezdett a dollár, amivel párhuzamosan az amerikai devizában jegyzett arany jegyzése meredeken beesett, jelenleg 2 százalékos a mínusz.

gold121

Az ugyancsak klasszikus menekülőeszköznek számító ezüst árfolyama is jelentős mínuszban van, 2,2 százalékkal került lejjebb a jegyzés.

silvetz

Reagál a piac a friss adatokra

Kijött a nap leginkább várt amerikai munkanélküliségi adata - a számok alapján nem akar enyhülni a munkaerőpiac túlhevítettsége, ez pedig biztosan nyugtalanítja a Fed döntéshozóit is. Amennyiben a befektetők úgy vélik, hogy a beérkező adatok az eddig vártnál szigorúbb monetáris politikát tesznek szükségessé, akkor átárazhatják a várakozásaikat, ami devizapiaci- és részvénypiaci mozgásokat hozhat nemcsak az USA-ban, hanem gyakorlatilag minden piacon. A most közölt adatra például azonnal erősödésbe kezdett a dollár,

eurusda

a határidős részvényindexek pedig jelenleg kifejezetten pozitív piacnyitást vetítenek előre, mindhárom vezető börze (Dow, S&P 500 és Nasdaq) komoly pluszban nyithat.

Kijött a fontos adat: még mindig túlságosan erős az amerikai munkaerőpiac

Nem akar enyhülni a munkaerőpiac túlhevítettsége, áprilisban újabb 253 ezer új állás keletkezett az Egyesült Államokban, amely jócskán meghaladja az elemzők által várt számokat. A munkaerőpiaci adat nagyon fontos a monetáris politika kilátásai szempontjából, a most közölt szám pedig biztosan nyugtalanítja a Fed döntéshozóit is.

Tovább a cikkhez

Keresi az irányt a magyar tőzsde

Felemásan teljesítenek a hazai blue chipek.

Tovább a cikkhez

Több, mint 160 millió forintért vette saját részvényeit a Richter

Csütörtökön tovább vette saját részvényeit a Richter, ezzel már több mint 1,7 milliárd forintot költött a visszavásárlási program áprilisi elindulása óta.  

Tovább a cikkhez

Meglepetést hozott az Apple, felpattant az árfolyam

A gyorsjelentési szezonok alkalmával mindig kiemelt figyelem irányul a világ legértékesebb vállalatának számító Apple-re, amely a nagy technológiai cégek közül az utolsók között tette közzé legfrissebb számait. Számítani lehetett rá, hogy ez egy gyengébb időszak lesz a cég számára a jelenlegi gazdasági helyezetben, és ennek megfelelően a cég árbevétele is profitja is mérsékelten csökkent, azonban az iPhone szegmens meglepően jól teljesített, amivel részben sikerült ellensúlyozni a többi szegmensben (főleg Mac) tapasztalt visszaesést. A jelentés kicsengése összességében tehát pozitív volt, az Apple részvényárfolyama pedig felpattant.

Tovább a cikkhez

Recesszió, bankcsődök és bizonytalanság: itt a módszer, ami menedéket nyújthat a katasztrófában

A JPMorgan Chase elemzői szerint a tőzsdéken most sok befektető a klasszikus menekülőeszközként közismert aranyat és a technológiai vállalatok részvényeit veszik nagy hévvel, ez a kombináció ugyanis várhatóan megfelelő védekezés lehet egy esetleges idei amerikai recesszióval szemben.

Tovább a cikkhez

Már pluszban a magyar tőzsde

A kedvező nemzetközi részvénypiaci hangulatot követve a magyar tőzsde is egyre jobban teljesít, a mínuszos piacnyitást követően már 0,2 százalékos pluszban van a hazai börze.

bux020202

Jó a hangulat Európában

Jó hangulatban indul a kereskedés a kontinens tőzsdéin, a DAX és a CAC is 0,6 százalékot emelkedett a nyitásban, a FTSE 100 pedig 0,7 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol piac 0,7 százalékot emelkedett.

dax08

Eséssel nyit a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Nem nyúlt az MVM hitelminősítéséhez és stabil kilátásához az S&P

Maradt a BBB- minősítés és a stabil kilátás.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, másfél milliárd forintért zsákolta saját részvényeit az OTP

Ismét jelentős sajátrészvény-vásárlást hajtott végre az OTP, csütörtökön 1,5 milliárd forintért vásárolt a hazai nagybank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés jöhet Európa piacain

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a leggyengébb teljesítményt a Dow Jones nyújtotta, amelynek értéke közel 0,9 százalékot csökkent a szerdai záráshoz képest. Ez volt egyébként zsinórban a negyedik nap, amikor a Dow Jones értéke esett. Az S&P 500 értéke több mint 0,7 százalékot, míg a Nasdaq értéke 0,5 százalékot csökkent a szerdai záróértékéhez képest.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei, a Hang Seng, és a CSI 300 is 0,03 százalékos mínuszban áll.
  • Óvatos emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a német DAX 0,28 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq is 0,46 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma sincs vége az izgalmaknak: a KSH közli az ipari termelés márciusi, első becslését, és a márciusi kiskereskedelmi adatot - ezek a gazdaság kilátásai szempontjából kulcsfontosságú mutatók. Mégsem ez lesz a nap legfontosabb eseménye, hanem az amerikai munkanélküliségi adat közlése. Az amerikai munkaerőpiac még mindig túl feszes, így a foglalkoztatottság alakulása a monetáris politika kilátásai szempontjából rendkívül fontos, azaz heves piacmozgásokat is hozhat.

2023. május 1-7. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 2. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak márc.
május 2. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) febr.
május 2. kedd 9:00 MLBKT BMI ápr.
május 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 4. csütörtök 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma márc.
május 4. csütörtök 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1
május 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) márc.
május 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 1. hétfő 16:00 USA ISM BMI feldolgozóipar ápr.
május 2. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem márc.
május 2. kedd 10:00 EKB Hitelezési felmérés  
május 2. kedd 11:00 EU Infláció ápr.
május 2. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések márc.
május 3. szerda 11:00 EU Munkanélküliség márc.
május 3. szerda 14:15 USA ADP-munkanélküliség ápr.
május 3. szerda 16:00 USA ISM BMI szolgáltatószektor ápr.
május 3. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
május 3. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
május 4. csütörtök 3:45 Kína Caixin BMI feldolgotóipar ápr.
május 4. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem márc.
május 4. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
május 4. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem márc.
május 4. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
május 5. péntek 3:45 Kína Caixin BMI szolgáltatószektor ápr.
május 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
május 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség (NFP) ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 19,1 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 26,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 414,24 0,0% -1,2% 0,0% 0,8% -1,9% 37,7%
S&P 500 4 090,75 0,0% -1,1% -0,2% 6,5% -4,9% 53,6%
Nasdaq 13 030,21 0,0% -1,0% -0,5% 19,1% -3,7% 92,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 157,95 0,0% 2,5% 3,1% 11,7% 8,7% 29,7%
Hang Seng 19 699,16 0,0% -0,7% -2,8% -0,4% -5,6% -34,2%
CSI 300 4 029,09 0,0% 1,0% -1,8% 4,1% 0,3% 6,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 815,06 0,0% 0,1% 1,4% 13,6% 13,2% 23,4%
CAC 7 403,83 0,0% -1,1% 0,8% 14,4% 15,8% 34,2%
FTSE 7 788,37 0,0% -0,6% 2,0% 4,5% 3,9% 2,9%
FTSE MIB 26 835,31 0,0% -1,2% -0,7% 13,2% 12,3% 10,3%
IBEX 9 076,7 0,0% -2,6% -1,2% 10,3% 6,8% -10,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 518,24 0,0% 4,1% 6,5% 6,2% 7,8% 22,7%
ATX 3 180,68 0,0% -2,3% -0,6% 1,7% -2,3% -7,9%
PX 1 382,86 0,0% -2,4% 1,5% 15,1% 4,6% 26,0%
WIG20 62 839,63 0,0% -1,1% 6,5% 9,4% 10,8% 6,7%
Magyar blue chipek              
OTP 11 090 0,0% 9,0% 8,6% 9,7% 3,6% 1,0%
Mol 2 806 0,0% 2,6% 4,8% 7,8% -7,3% -2,2%
Richter 8 290 0,0% 0,9% 8,6% -0,1% 15,8% 54,7%
Magyar Telekom 429 0,0% 1,4% 7,3% 26,5% 10,9% -5,3%
Nyersanyagok              
WTI 68,6 0,0% -8,2% -15,0% -14,5% -36,4% -1,6%
Brent 75,36 0,0% -3,9% -11,3% -11,3% -31,7% 1,4%
Arany 2 022,39 0,0% 1,9% 0,0% 11,4% 8,3% 54,3%
Ezüst 25,43 0,0% 2,1% 2,3% 7,1% 13,4% 54,5%
Devizák              
EURHUF 376 0,0% 0,7% -0,2% -6,1% -0,7% 19,8%
USDHUF 340,1791 0,0% 0,3% -0,9% -9,3% -5,3% 29,4%
GBPHUF 426,5549 0,0% 0,9% -1,0% -5,6% -4,4% 20,1%
EURUSD 1,1053 0,0% 0,4% 0,8% 3,6% 4,8% -7,4%
USDJPY 136,4800 0,0% 1,9% 3,6% 2,4% 5,0% 25,1%
GBPUSD 1,2533 0,0% 0,5% 0,1% 4,2% 0,2% -7,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 033 0,0% -1,5% 3,0% 74,9% -26,8% 199,4%
Állampapírok              
10 éves német állampapírhozam 2,25 0,0% -8,4% -0,6% -12,3% 131,3% 312,5%
10 éves magyar állampapírhozam 7,85 0,0% -4,0% -9,2% -15,1% 7,1% 195,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés