tőzsde, grafikon, trend,
Üzlet

Bizonytalanság a tőzsdéken, nincs határozott irány

Portfolio
Bár az ázsiai piacok emelkedtek ma, az európai tőzsdéken inkább bizonytalanság látszott, és az USA-ban is csak az irányt keresik a vezető indexek. A héten a befektetők elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre, a friss gazdasági adatokra és a Bank of England kamatdöntésére fognak figyelni. A briteknél egyébként nem volt kereskedés III. Károly király koronázása miatt. A hét a magyar piac szempontjából is kiemelten izgalmasnak ígérkezik, hiszen mind a négy hazai blue chip közzéteszi az első negyedéves számait.

Az S&P 500 gyakorlatilag egész nap a stagnáláshoz közeli szinten volt, zárásra is csak 0,08%-os nyereséget ért el, míg a Nasdaq Composite 0,2%-kal emelkedett. A 30 részvényt tartalmazó Dow Jones ipari átlag 62 ponttal, azaz 0,2%-kal csökkent

A befektetők figyelme a szerdán megjelenő áprilisi fogyasztói árindexre, majd csütörtökön a termelői árindexre irányul.

Nagy pofont kapott a bitcoin

A bitcoin hétfőn tovább növelte veszteségeit, több mint 4,8 százalékot esett, közel két hete a legalacsonyabb szintjére csúszott az árfolyam, mivel a Binance, a legnagyobb kriptotőzsde a hétvégén kétszer is szüneteltette a bitcointranzakciókat.

A legnépszerűbb kriptopénz hétfőn egészen 27 339 dollárig esett, ami a CoinDesk adatai szerint április 26. óta a legalacsonyabb szint. A bitcoin idén eddig több mint 70 százalékos pluszban áll ígyis, de még mindig közel 60 százalékkal alatta van a 2021-es történelmi csúcsának.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Binance vasárnap késő este közölte, hogy a nagy mennyiségű függőben lévő tranzakció miatt ideiglenesen lezárta a bitcoin-kifizetéseket. A Binance szerint a kifizetéseket azóta újraindították.

Felemás a kép egy órával zárás előtt

A 30 részvényt tartalmazó Dow Jones Industrial Average 75 ponttal, azaz 0,2%-kal csökkent. Az S&P 500 közel stagnált, míg a Nasdaq Composite 0,1%-kal emelkedett.

Az eddigi legfontosabb hétfői eredmények közé tartozik, hogy a PacWest részvényei 28%-kal emelkedtek, miután a bank csökkentette osztalékát. A Citigroup, a Wells Fargo, a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley nagybankok papírjai szintén drágultak.

A Disney részvényei több mint 2,3%-kal emelkedtek eddig a kereskedésben. A vállalat szerdán számol be negyedéves eredményeiről.

Érik a meglepetés a tőzsdéken?

Az amerikai részvények idei fellendülését előre jelző maroknyi Wall Street-i stratéga egyike megemeli várakozásait azzal kapcsolatban, hogy a piac milyen magasra emelkedhet a következő hónapokban.

"Az S&P 500-ra vonatkozó célárfolyamunkat 5%-kal emeljük a korábbi 4200-as középtávú előrejelzésünkről 4400 pontra 2023 2Q/3Q-ig" - mondta Barry Bannister, a Stifel vezető részvénystratégája a MarketWatch-nak.

Bannister korábban, az év első napjaiban az ügyfelekkel és a médiával megosztott jelentésében azt mondta, hogy a piacok 2023 első felében felívelhetnek.

Berobbant a visszavásárlási láz

Az Egyesült Államok legnagyobb vállalatai továbbra is folytatják a részvényvisszavásárlásokat - méghozzá nagy mennyiségben – írja a WSJ.

Az elmúlt három hétben az S&P 500 vállalatai közel 200 milliárd dollár értékben jelentettek be részvény-visszavásárlási terveket a Deutsche Bank elemzése szerint.

Az Apple a múlt héten jelentette be, hogy igazgatótanácsa további 90 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlást engedélyezett. Az Alphabet az előző héten 70 milliárd dolláros felhatalmazásról számolt be.

A visszavásárlások a Goldman Sachs szerint a megacap technológiai vállalatok készpénzkiadásainak 2012-es 14%-áról 2022-re 36%-ra nőttek. Tavaly a legnagyobb techcégek részvény-visszavásárlásai az S&P 500 összes visszavásárlási kiadásának mintegy negyedét tették ki. Idén akár 1000 milliárd dollár felett lehet a teljes visszavétel.

Két probléma miatt aggódnak a Wall Streeten

A Wall Street egyszerre két tényezőt is áraz hétfő este: egyrészt készülnek a a héten érkező amerikai inflációs adatra, valamint figyelik a tárgyalásokat Joe Biden elnök és a kongresszust irányító republikánusok között, hogy lesz-e megállapodás az amerikai költségvetésről.

A kincstárjegyek hozamai emelkedtek magyar idő szerint kora este, mivel megnőtt az optimizmus, hogy az amerikai regionális bankrendszerben a legsúlyosabb problémák már felszínre jöttek. Emellett az olajárak mintegy 2%-kal emelkedtek.

A Dow Jones ipari átlag 0,2%-ot, az S&P 500 0,03%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,18%-ot esett.

A dollár viszonylag gyengébb maradt a legtöbb főbb versenytársával szemben. A dollárindex 0,049%-ot esett, míg az euró 0,03%-kal 1,1015 dollárra csökkent.

Nagyot ment ma az OTP

Bár a nemzetközi piacokon ma leginkább iránykeresés látszott, a magyar tőzsde felülteljesítő elsősorban az OTP-nek köszönhetően, hiszen a bankpapír 2,3 százalékos erősödéssel zárta napot.

Tovább a cikkhez

Ma is nagyon megy az OTP

A nemzetközi piacokon az látszik, hogy ma kifejezetten jól teljesítenek a bankrészvények, amivel párhuzamosan az OTP is jelentősen tud ma emelkedni. A bankpapír a BUX indexet is felfelé húzza, amely már 0,6 százalékos pluszban van.

A forgalom közben valamivel az átlag felett alakul, eddig közel 4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

otpforg0508

Az elmúlt másfél hétben így már közel 16 százalékot ralizott az OTP árfolyama.

Iránykeresés az USA-ban

Visszafogott mozgások látszanak az amerikai tőzsdéken a nyitás után, a Dow és az S&P 500 is a múlt pénteki záróértéke közelében áll, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett. A regionális banki részvények emelkednek a kereskedés kezdeti szakaszában, az SPDR S&P Regional Banking ETF 2,6 százalékkal került feljebb, részben a PacWest 31 százalékos ralijának köszönhetően, miután a bank visszavágta az osztalékát. A Citigroup, a Wells Fargo, a JPMorgan és a Morgan Stanley szintén emelkednek.

Megint vette saját részvényeit a Richter

Pénteken tovább vette saját részvényeit a Richter, bár a szokásosnál kisebb volumenben. Ezzel már közel 1,8 milliárd forintot költött a gyógyszergyártó a visszavásárlási program keretében.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak a tőzsdék

Kora délutánra elkezdett javulni a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is felfelé kapaszkodik, főleg az OTP 2 százalékos emelkedésének köszönhetően. Közben közeledünk az amerikai piacnyitáshoz, ahol hasonló mozgásokra lehet majd számítani, a határidős indexek állása alapján a Dow és az S&P 500 kis pluszban, míg a Nasdaq a múlt pénteki záróértéke közelében nyithat.

Határozatlan mozgások

A vezető indexek szintjén továbbra sem beszélhetünk határozott irányról, a német DAX és a francia CAC is a múlt pénteki záróértéke közelben jár ma délelőtt. Mindeközben a magyar piac reggeli lendülete is elillant, miután a hazai nagypapírok közül egyedül az OTP van pluszban (1,1%).

Közel 15 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukció jön a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekom bejelentette, hogy 2023. február 22-én közzétett tájékoztatásával összhangban részvény-visszavásárlási aukciót indít, amelynek során legfeljebb 14,6 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a társaság részvényeseitől a részvényesek javadalmazása céljából.

Tovább a cikkhez

Ma lehet utoljára osztalékért Magyar Telekom részvényeket venni

Közel 30 milliárd forint osztalékot fizet ki a Magyar Telekom, a vállalat részvényeit utoljára ma lehet megvenni az osztalékért.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

Bár az előjelek alapján még úgy tűnt, hogy emelkedéssel fog indulni a nap tőzsdéken, nyitásra inkább csak iránykeresés látszik. A DAX és a CAC a múlt pénteki záróértéke közelében áll, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot emelkedett.

dax0508

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Kisebb elmozdulásokat látni a magyar tőzsdén a nap első részében a magyar tőzsdén, a blue chipek vegyesen teljesítenek.

Tovább a cikkhez

Nem áll le az OTP, megint vette a saját részvényeit

Pénteken ismét vette saját részvényeit az OTP, és a relatíve alacsony napi forgalomnak több mint a negyedét a bank vásárlásai tették ki.

Tovább a cikkhez

Hasít az Intesa Sanpaolo, még egy új különadót se bánna a vezérigazgató

Olaszország legnagyobb bankja megemelte 2023-as nyereségcélját, miután az első negyedévi nettó nyereség csaknem megduplázódott a magasabb kamatlábaknak és a csökkenő hitelezési céltartalékoknak köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedéssel indulhat a hét

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,7 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,1 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,65 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 0,6 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,03 százalékot emelkedett.
  • Emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,48 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,27 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,19 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,07 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,12 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,08 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Hétfőn rögtön erősen kezdünk, a Magyar Nemzeti Bank értékpapír- és kamatstatisztikákat közöl, de ismerteti a devizatartalék áprilisi alakulását is. Külföldi hírekben nem fogunk bővelkedni a hét első napján.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 21,2 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 1,4 százalékos emelkedéssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 26,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,8 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 674,38 1,7% -1,2% 0,6% 1,6% 2,0% 38,8%
S&P 500 4 136,25 1,8% -0,8% 1,1% 7,7% -0,3% 55,3%
Nasdaq 13 259,13 2,1% 0,1% 2,3% 21,2% 3,2% 95,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 157,95 0,0% 1,0% 4,8% 11,7% 8,7% 29,7%
Hang Seng 20 049,31 0,5% 0,8% -1,1% 1,4% -3,6% -33,0%
CSI 300 4 016,88 -0,3% -0,3% -2,1% 3,8% 0,2% 6,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 961,02 1,4% 0,2% 2,8% 14,6% 14,8% 24,5%
CAC 7 432,93 1,3% -0,8% 1,6% 14,8% 16,7% 34,8%
FTSE 7 778,38 1,0% -1,2% 1,5% 4,4% 3,7% 2,8%
FTSE MIB 27 348,57 2,5% 1,0% 1,8% 15,4% 15,1% 12,4%
IBEX 9 147,3 1,1% -1,0% -1,2% 11,2% 8,4% -9,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 330,72 0,0% 3,4% 5,6% 5,8% 9,0% 22,2%
ATX 3 216,88 1,9% -1,3% 1,5% 2,9% 2,1% -6,8%
PX 1 390,45 0,3% 0,9% 1,7% 15,7% 5,5% 26,7%
WIG20 62 692,96 1,3% -0,4% 7,1% 9,1% 13,0% 6,5%
Magyar blue chipek              
OTP 10 945 -0,3% 6,3% 7,4% 8,3% 4,2% -0,3%
Mol 2 780 -0,7% 1,4% 2,8% 6,8% -7,0% -3,1%
Richter 8 365 0,9% 2,4% 7,9% 0,8% 19,8% 56,1%
Magyar Telekom 430 1,2% 0,9% 7,5% 26,8% 10,5% -5,1%
Nyersanyagok              
WTI 71,09 3,7% -7,4% -11,8% -11,4% -34,3% 2,0%
Brent 75,35 3,9% -3,9% -11,4% -11,3% -32,1% 1,3%
Arany 2 011,6 -1,7% 1,1% -0,3% 10,8% 7,0% 53,5%
Ezüst 25,62 -1,2% 2,2% 2,6% 7,9% 14,1% 55,7%
Devizák              
EURHUF 371,8250 -0,3% -0,3% -1,5% -7,1% -2,4% 18,5%
USDHUF 337,8232 -0,4% 0,0% -2,3% -10,0% -6,7% 28,5%
GBPHUF 426,5100 0,1% 0,2% -0,8% -5,6% -4,6% 20,1%
EURUSD 1,1007 0,1% -0,3% 0,9% 3,1% 4,5% -7,7%
USDJPY 133,9 0,0% -1,7% 2,3% 0,5% 2,8% 22,7%
GBPUSD 1,2617 0,4% 0,4% 1,3% 4,9% 2,0% -6,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 547 2,4% 0,7% 4,8% 78,0% -19,1% 204,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,44 2,0% 0,2% 4,0% -10,4% 12,0% 16,4%
10 éves német állampapírhozam 2,3 4,8% -1,1% 5,1% -10,5% 120,0% 321,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,85 0,5% -1,0% -7,4% -15,1% 7,8% 195,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
céges képzés