szélturbina szélerőmű
Üzlet

Kreatívak a magyar cégek, de nem védik eléggé az innovációikat

Portfolio
A zöld innovációk gazdasági jelentőségéről volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának első zöldinnovációs és energiahatékonysági expóján. Rengeteg olyan hazai termék, szolgáltatás, eljárás megvalósulása indult el az elmúlt évek során, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a hazai gazdaság versenyképességét, a zöld gazdasági átállását támogathatják. Hiába vagyunk azonban a kutatás és fejlesztés területén kiemelkedőek, ha az eredmények tényleges gyakorlatba, üzleti életbe való implementálása nem történik meg. Magyarország egyelőre átlag alatti a jó megoldások hasznosításában, és ahhoz, hogy ez pozitív irányba tudjon változni, az egész gazdaság, a társadalom, a vállalatok, a szabályozás, a támogatási rendszer összefogására, együttes gondolkodására van szükség.

Az expón a zöld innováció tudományos megközelítését Prof. Dr. Boros Anita, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Körforgásos Gazdaság Elemző Központ vezetője mutatta be. Elmondta, hogy zöld innovációnak nevezhetünk minden olyan új termék, szolgáltatás, program létrejöttét, amely csökkentheti a zöld kockázatokat. Az energiahatékonyság és a zöld innováció kapcsolatában fontos szerepet játszik a mérés, illetve az újabb alternatívák bemutatása. A környezettudományok, az üzleti tudományok, a technológiai és a mérnöki tudományok azok a területek, ahol a legtöbbször előfordul a zöld innováció és az energiahatékonyság kapcsolata, különösen erős az ipari szegmens ebben. Az időszakokat tekintve a 2015-ös évet lehet kiemelni, ekkortól jelent meg dinamikusabban e két területnek a kapcsolata a szakirodalmakban.

Meghirdettük az őszi fenntarthatósági konferenciánkat! Szeptember 12-én jön a Sustainable World konferencia. A részletekért kattints!

Pomázi Gyula, innováció hasznosítási szakértő, az SZTNH volt elnöke a hazai innovációs tevékenység alakulásáról számolt be. A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nem jött létre a hálózatban való gondolkodás, vagyis egy olyan rendszer, ahol minden szereplő közösen segíti az innovációk megvalósítását. A töredezettség oda vezet, hogy Magyarország lemarad, hiába tudunk kutatni és fejleszteni, az eredményekből csak ritkán lesznek eladható, értékesíthető termékek, szolgáltatások.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran azért nem jön létre egy piacképes termék, mert a szabadalom bejegyzése során merül fel probléma, vagy esetleg a nagyvállalatok érdeklődésének alapját képező megtérülést nem egyértelműsítik a feltalálók. Globális szinten több érdekes tendencia kezd kialakulni, egyrészt látszik, hogy a mesterséges intelligenciával és a big data-val kapcsolatos szabadalmak növekedése 7-szerese az átlagnak. Másrészt az országok közötti aránytalanság is számottevő, a szabadalmak döntő többségét ugyanis Kínában jegyzik be. Ez egyben azt is jelenti, hogy Európa kezd lemaradni abban, hogy hogyan lehet az innovációs eredményeket hasznosítani.

Magyarországon mindebből az szembetűnő, hogy a cégek nem védik eléggé az innovációikat, nem különböztetik meg a termékeiket a versenytársaikétól.

A szakértő arról is beszámolt, hogy egy új zöld innovációs megoldás esetén 3 feladatcsoportban kell gondolkozni: ez a know-how megteremtése, a szellemi tulajdonjogok védelme és ezután jöhet csak a publikálás, az információk nyilvánossá tétele. Ha az utolsó előbb jön létre, akkor az már a szabadalmaztatást veszélyezteti.

Minden innovációnál végig kell gondolni, hogy mit, hogyan akarunk hasznosítani, miként lesz ebből üzleti, társadalmi haszon.

- emelte ki Pomázi Gyula.

Az innovációs menedzsment területét Glósz Andrea, a Glósz és Társa System Cégcsoport ügyvezetője mutatta be. "A hazai innovációk területén azt tapasztaljuk, hogy a vállalati szektorban csupán 1,6%-os a K+F ráfordítás a GDP arányában, míg az EU-ban ez a duplája." - emelte ki a szakértő, majd felvázolta, hogy milyen lépései vannak az innovációs menedzsmentnek, vagyis annak a folyamatnak, amely során egy kutatásból a mindennapok során használható, illetve üzletileg megtérülő termék vagy szolgáltatás jön létre. Az innováció menedzsmentben fontos lépés, hogy miután megfogalmazódott a jó ötlet, utánajárjunk, hogy a piacnak szüksége van-e egyáltalán erre a termékre. Ezután az adott piacot részletesen körbe kell járni, és ennek megfelelően alakítani a terméket, szolgáltatást. Az ipari és gazdasági validáció beépítése a megvalósításba sem maradhat el, illetve a szellemivagyon-kezelés biztosítása sem. Az utolsó pont az üzleti és gazdasági teljesítmény mérése és értékelése - foglalta össze az innovációmenedzsment módszertanának kialakítását a szakértő. A zöld innovációmenedzsment a fentiektől abban különbözik, hogy például elengedhetetlen az ESG-keretrendszer integrálása az innovációs tervezésben és döntéshozatalban.

Prof. Dr. Lakner Zoltán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára a fenntartható fejlődés egy-egy kritikus pontjára hívta fel a figyelmet. Bemutatta, hogy évtizedek alatt 2022-re milyen látványos változások mentek végbe, többek között a várható élettartam több, mint a kétszeresére emelkedett, a különböző országok közötti fejlődési szakadék tovább nőtt, valamint egy világgazdasági átrendeződés is látszódik. Az átrendeződéssel a környezeti teher is megnőtt, ami komoly problémát jelent az egész világra nézve.

Ennek a visszafogása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy egy fenntartható fejlődési pályára tudjunk átállni.

A fenntartható fejlődési pálya fontos része a termékek, anyagok újrahasználata, amely a körforgásos gazdaság alapját is jelenti. Amit még nem tudunk, valamint a jövőt illető kérdés, az egyrészt a fogyasztói szokások változása, másrészt az újrahasznosítás lehetőségei gazdasági megtérülés mellett, a harmadik pedig a körforgásos gazdaság makroökonómiai megközelítése - utóbbi ugyanis az egész gazdaságról alkotott elgondolásunkat átalakíthatja.

Címlapkép: Getty Images

orosz ukrán háború leopard 2a4
Elakad a napenergia-forradalom? - Már csak pár napig nyújthatók be a kérelmek
Üzemanyagár-robbanás vár Törökországra?
boeing 737-800 repülőgép
fizikai munka munkabér
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Elakad a napenergia-forradalom? - Már csak pár napig nyújthatók be a kérelmek