Portfolio signature

Itt vannak a Graphisoft Park friss számai, jobbak lettek a vártnál

Portfolio
A tavalyi év végéhez hasonlóan, stabil 97 százalékon maradt a Graphisoft Park kihasználtsága, ami ugyan megegyezik a tavalyi év azonos időszakában elért szinttel, vállalat mégis szignifikánsan magasabb bevételt jelentett, mint egy évvel ezelőtt. A bevételek növekedésével párhuzamosan a vállalat profitja is nőtt, az adózott eredmény 46 százalékkal haladta meg a bázisidőszakot. A kedvező évkezdés ellenére a menedzsment továbbra is óvatos az év hátralévő részével kapcsolatban, de megerősítette az idei évre szóló várakozásait.

Szinten maradt a kihasználtság

A befektetők által leginkább figyelt kihasználtsági mutató még az előző negyedévben csökkent 98 százalékról 97 százalékra, és az idei év első három hónapjában is ezen a szinten maradt – ez egyébként megegyezik a tavalyi első negyedévben elért kihasználtsági szinttel.

2020 során részben a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés, részben egyedi bérlői igények alapján a korábban tartósan magas kihasználtság 94 százalékra csökkent, 2021-ben azonban az elhúzódó válság ellenére is a kihasználtság ismét növekedni kezdett, 2022 második negyedévére 98 százalékot ért el. 2022. utolsó negyedévében az energiaárak drasztikus megugrása és a recessziós gazdasági környezet miatt néhány bérlő az irodahasználatát optimalizálva kisebb mértékben csökkentette terület igényét, azonban a kihasználtság mindössze 1 százalékkal csökkenve, továbbra is stabilan 97 százalékon áll.

A cég a kockázatok között viszont kiemelte, hogy egyes bérlők esetén felmerülhet, hogy a költségeik csökkentése érdekében kisebb területre tartanak igényt, mely trendet az irodapiacon várhatóan kialakuló túlkínálat tovább fokozhatja. Viszont a Graphisoft Parkban bérlő, nagyrészt technológia- és tudásalapú cégek esetében továbbra is a személyi jellegű költségek teszik ki az összköltség jelentős részét, így a bérleti díjak, és az energiaválság következtében megnövekedett közüzemi költségek a bérlők többségénél csak kisebb hányadot képviselnek a teljes költségstruktúrából. Emellett az energia világpiaci árának alakulása jelenleg kedvezőbb képet mutat, mint a megelőző negyedévekben, ezzel is csökkentve a bérlők terheit - írták a jelentésben.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés