bull bear
Üzlet

Nem volt jó napjuk a tőzsdéknek

Portfolio
Kisebb kilengések mellett leginkább esést láthattunk ma az európai és a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszanak a holnap érkező amerikai inflációs adat előtt. A hangulatot emellett rontotta egy keddi adat, ami a kínai import meredek visszaesését mutatta a múlt hónapban - ez annak a jeleként értelmezhető, hogy a gazdaság kilábalása a koronavírus-lezárásokból nem olyan erőteljes, mint azt sokan remélték.

Mínuszos zárás

Eséssel zártak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,5 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot gyengült. Holnap érkezik az amerikai inflációs adat, amely hozhat majd nagyobb mozgásokat a tőzsdéken.

spx20220509

Kis mozgások

A záráshoz közeledve továbbra sem látszik nagyobb elmozdulás az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,1 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.

spx05099

Esnek a tőzsdék

A kora esti órákban továbbra is mínuszban vannak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,4 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos mínuszban van. A negatív hangulatot egyik oldalról az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos aggályok indikálják, amelyek az elmúlt napokban a befektetők fókuszába kerültek. A másik negatív faktor a holnap érkező inflációs adat, amely előtt inkább defenzívek most a befektetők.

spx0509

Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde

Bár a nemzetközi piacokon inkább negatív hangulat uralkodott ma, a magyar piac mégis mérsékelt emelkedéssel tudta zárni a napot, elsősorban a Mol és a Richter jó teljesítményének köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Ugrik a Duna House részvénye

A Duna House ma közzétette az osztalékkifizetésekről szóló közleményt, benne a legfontosabb dátumokkal - ezek alapján a törzsrészvényekre jutó bruttó 107,3 forintos osztalék kifizetésének kezdő időpontja 2023. június 19. Ez azt jelenti, hogy június 8. az utolsó kereskedési nap a BÉT-en, amikor még 2022. évi osztalékra jogosító törzsrészvénnyel lehet kereskedni, egy nappal később, június 9-én már osztalékszelvény nélkül fognak forogni a papírok.

A bejelentés után komoly rali indult a Duna House részvényénél, jelenleg 6 százalékos pluszban van a papír.

dh601

Veszélyes stratégiát követ az olajóriás, felháborodtak a klímaaktivisták

A gyorsabb kibocsátáscsökkentést követelő határozatot adott ki egy aktivistacsoport a Shell márciusban elfogadott stratégiájára reagálva - a legfrissebb fejlemények szerint az Institutional Shareholder Services (ISS) részvénytanácsadó cég a határozat elutasítását javasolja a részvényeseknek, elismerve ugyanakkor a javaslat érdemeit.

Tovább a cikkhez

Elhagyja a Credit Suisse-t a magyar sztárközgazdász

Elhagyja a Credit Suisse-t Pozsár Zoltán magyar közgazdász, a pénzintézet korábbi vezető globális stratégája, befektetési körökben elismert pénzügyi guru – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Eséssel indul a nap az amerikai tőzsdéken

Rossz hangulatban nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,1 százalékos pluszban van, a S&P 500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,3 százalékos mínuszban áll.

Tovább a cikkhez

17 százalékos osztalékhozam a Duna House-nál - Kiderült, meddig lehet rá lecsapni

Több ízben is írtunk az elmúlt időszakban a magyar tőzsdei cégek osztalékfizetéséről, de az egyik legmagasabb osztalékhozamot kínáló részvény, a Duna House esetében eddig csak korlátozottak voltak az információk. A cég viszont most közzétette a kifizetésekről szóló közleményt, benne a legfontosabb dátumokkal.

Tovább a cikkhez

Nincs jó hangulat a magyar tőzsdén

Felemásan teljesítenek a hazai blue chipek.

Tovább a cikkhez

Kétszer ennyit ér a Waberer's az elemző szerint

Nemrég közzétette legfrissebb negyedéves gyorsjelentését a Waberer's, ahol az EBIT-eredmény közel két és félszeresére történő ugrásról tudott beszámolni a vállalat. Ralizik a mai kereskedésben a Waberer's részvénye, most pedig a Concorde elemzője is megszólalt a friss számok ismeretében.

Tovább a cikkhez

Ralizik a Waberer's részvénye

Az első negyedéves gyorsjelentés közzétételét követően szárnyal a Waberer's részvénye, jelenleg 5,2 százalékos pluszban van a papír. A friss számokból többek között kiderült, hogy a vállalat EBIT-eredménye közel két és félszeresére ugrott az árbevétel 11 százalékos növekedése mellett.

wantr

Esnek az európai tőzsdék

A késődélelőtti órákban egyre rosszabb a hangulat a kontinens tőzsdéin, a német DAX 0,2 százalékos esése mellett a francia CAC 0,6 százalékkal, a brit FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal került lejjebb, de a spanyol és a milánói börzék is jelentős mínuszban vannak. A magyar tőzsde sem lóg ki a sorból, jelenleg több mint fél százalékos esésben van a BUX.

dax02022002

Közel 90 millió forintért vette saját részvényeit a Richter

Hétfőn tovább vette saját részvényeit a Richter, ezzel már több mint 1,8 milliárd forintot költött a visszavásárlási program áprilisi elindulása óta.    

Tovább a cikkhez

Fontos lépést tesz a villamosenergia-rendszer stabilitásának megteremtéséért az Alteo

Az Alteo Magyarországon elsőként tisztán megújuló energiaforrás alapú erőműveket integráló, aFRR-képes szabályozási központot létesített. A gázmotoros hátterű szabályozási központjának mintájára, megújuló energiaforrás alapú erőművek integrálásával indította el új szabályozási központját az Alteo, ezzel nem csak a vállalat szabályozási tartalék piaci lehetőségei bővülnek, hanem a hazai villamosenergia rendszer is jelentős mennyiségű többlet rugalmassághoz jut, ami elősegítheti további időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító, főként nap- és szélerőmű kapacitások létesítését, olvasható a vonatkozó közleményben.

Tovább a cikkhez

Növekvő bevételek, csökkenő eredmény jöhet a Magyar Telekomnál

Teljes gőzzel zajlik a héten a hazai gyorsjelentési szezon, mind a négy hazai blue chip a következő napokban publikálja első negyedéves számait. Szerdán este a Magyar Telekomon a sor, bemutatjuk, hogy mit várnak az elemzők a konszenzus alapján.

Tovább a cikkhez

Hamarosan új országba indíthat járatot a Wizz Air

Egy bangladesi lap információi szerint rövidesen Bangladesbe indíthat járatot a Wizz Air, az ehhez szükséges engedélyről akár már egy hét múlva megállapodhatnak – szúrta ki a G7.

Tovább a cikkhez

Esik a Magyar Telekom részvénye

A kereskedés elős perceiben rögtön 5 százalékos mínuszba ugrott a Magyar Telekom részvénye - ez annak tudható be, hogy tegnap lehetett utoljára osztalékért vásárolni a vállalat részvényeit, ma pedig már osztalékszelvény nélkül forognak a papírok. A Magyar Telekom összesen 29,46 milliárd forint osztalékot fizet a 2022-es eredménye után, részvényenként 30,6 forint az osztalék.

A Magyar Telekom árfolyama idén már 22,6 százalékot emelkedett, a tavaly októberi mélypontról pedig már több mint 50 százalékot ralizott.

mtel51

Bizonytalan nyitás a tőzsdéken

A kereskedés első perceiben nem rajzolódott ki egyértelmű irány a kontinens tőzsdéin, a DAX 0,1 százalékos csökkenése mellett az FTSE 100 érdemben nem mozdult el, a CAC pedig 0,2 százalékos mínuszban van.

dax006

Bezuhant a világ legnagyobb olajexportőrének a profitja

A szaúdi állami olajipari óriásvállalat, az Aramco nemrég arról számolt be, hogy az első negyedévben 19 százalékkal csökkent a cég profitja és 31,9 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az előző év első negyedévének 39,5 milliárd dolláros értéke után, a visszaesés elsősorban az olajárak csökkenésének tudható be. Az elemzői várakozásokat így is sikerült felültejesítenie a világ legnagyobb olajexportőrének.

Tovább a cikkhez

1,1 milliárd forintért vette saját részvényeit az OTP

Ismét jelentős sajátrészvény-vásárlást hajtott végre az OTP, hétfőn 1,5 milliárd forintért vásárolt a hazai nagybank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Tovább a cikkhez

Jön az OTP nagy napja - Tovább dőlhetnek a rekordok

Szerda hajnalban teszi közzé az OTP az idei első negyedéves számait, az elemzők arra számítanak, hogy a bank rekordközeli bevételt, és a masszív különadó-terhelés ellenére kiemelkedő profitot érhetett el.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 stagnált, míg a Nasdaq 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,95 százalékot emelkedett, a Hang Seng 1,12 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 1,1 százalékkal került lejjebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,53 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,13 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,24 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,12 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,06 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,12 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Külföldi hírekben nem fogunk bővelkedni a hét első napján, és ma is inkább a magyar adatközlésekre figyelünk: a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi külkereskedelem első becslését, a Pénzügyminisztérium az államháztartás áprilisi számait teszi közzé. Mindkét adatközlés fontos, utóbbi a nem túl fényes kilátások miatt kifejezetten.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 21,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 1,4 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 29,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,5 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 618,69 -0,2% -1,3% 0,4% 1,4% 2,2% 38,0%
S&P 500 4 138,12 0,0% -0,7% 0,8% 7,8% 0,4% 54,9%
Nasdaq 13 291,64 0,2% 0,5% 1,8% 21,5% 4,7% 95,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 949,88 -0,7% -0,6% 5,2% 10,9% 7,2% 28,6%
Hang Seng 20 297,03 1,2% 2,0% -0,2% 2,6% 1,5% -33,2%
CSI 300 4 062,66 1,1% 0,8% -1,5% 4,9% 3,9% 4,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 952,83 -0,1% 0,2% 2,3% 14,6% 16,7% 23,5%
CAC 7 440,91 0,1% -0,7% 1,6% 14,9% 18,9% 34,8%
FTSE 7 778,38 0,0% -1,2% 0,5% 4,4% 5,3% 2,8%
FTSE MIB 27 426,23 0,3% 1,3% 0,8% 15,7% 16,8% 13,6%
IBEX 9 211,3 0,7% -0,3% -1,1% 11,9% 10,7% -9,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 638,6 0,7% 4,1% 5,5% 6,5% 10,8% 25,5%
ATX 3 259,84 1,3% 0,0% 2,0% 4,3% 4,5% -5,8%
PX 1 390,45 0,0% 0,9% 0,7% 15,7% 6,5% 25,4%
WIG20 63 135,67 0,7% 0,3% 7,9% 9,9% 14,3% 7,2%
Magyar blue chipek              
OTP 11 195 2,3% 8,7% 9,6% 10,7% 9,2% 4,9%
Mol 2 766 -0,5% 0,9% 1,9% 6,3% -5,5% -0,9%
Richter 8 340 -0,3% 2,1% 5,3% 0,5% 17,6% 55,6%
Magyar Telekom 438 1,9% 2,8% 9,4% 29,2% 9,5% -3,3%
Nyersanyagok              
WTI 73,16 2,9% -3,3% -9,3% -8,8% -33,4% 5,9%
Brent 77,03 2,2% -3,1% -9,5% -9,3% -31,6% 4,0%
Arany 2 023,41 0,6% 2,0% 0,7% 11,4% 7,3% 54,7%
Ezüst 25,64 0,1% 2,6% 2,9% 8,0% 14,2% 56,2%
Devizák              
EURHUF 372,5 0,2% 0,2% -0,9% -7,0% -2,6% 18,2%
USDHUF 338,2060 0,1% -0,1% -1,7% -9,9% -6,4% 27,3%
GBPHUF 426,6250 0,0% 0,6% 0,0% -5,6% -4,5% 18,6%
EURUSD 1,1014 0,1% 0,3% 0,8% 3,2% 4,1% -7,1%
USDJPY 133,9 0,0% -1,7% 1,6% 0,5% 2,7% 22,6%
GBPUSD 1,2630 0,1% 0,9% 1,6% 5,0% 2,2% -6,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 690 -6,3% -1,4% -0,9% 66,8% -23,1% 202,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,52 2,3% -2,2% 3,4% -8,3% 12,5% 18,4%
10 éves német állampapírhozam 2,32 1,1% 0,0% 6,2% -9,4% 104,0% 313,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,9 0,6% -0,4% -6,7% -14,6% 6,9% 187,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés