tőzsde
Üzlet

Itt a hét legjobban várt adata - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Portfolio
A hét korábbi részében csak visszafogott mozgásokat lehetett látni a tőzsdéken, és inkább lefelé csorogtak a vezető tőzsdeindexet, részben azért is, mert a befektetők kivártak a mai amerikai inflációs adat előtt. Az adat viszont a vártnál jobban alakult, így a délelőtti esést hamar elkezdték ledolgozni az európai tőzsdék, és az amerikai nyitás is erősre sikerült - azonban nem sokkal később az európai és amerikai tőzsdék lendülete is alábbhagyott. Az amerikai indexek vegyesen zártak a kereskedés végére. Emellett itthon sem volt hiány hírekből, a friss magyar inflációs adat az árnyomás mérséklődését mutatta, amire kisebb mértékben erősödött a forint; az OTP árfolyamát ezzel párhuzamosan megrángatták, miután szinte minden fontosabb soron jobb számokat szállított a bank, mint amire az elemzők számítottak.

Vegyesen zárt Amerika

A vezető amerikai indexek közül a Dow Jones kisebb eséssel, -0,1 százalékkal fejezte be a napot, míg az S&P 500 0,5, a Nasdaq 1 százalékos pluszban zárt.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Vegyes a kép Amerikában

A vezető amerikai tőzsdeindexek vegyes képet festenek a piacokról: a Dow Jones 0,7 százalékos mínuszban jár, az S&P 0,1 százalékos esést jelez, míg a Nasdaq fél százalékos pluszban mozog.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Csúnyán megütötték az OTP-t a nap végére

A nemzetközi hangulat ma gyakorlatilag végig negatív volt, miközben a befektetők várták az amerikai inflációs adatot, majd a délután megjelent, és egyébként a vártnál jobb adatra jött is egy kisebb felpattanás, viszont ez nem bizonyult hosszú életűnek, és nem sokkal később újra lefordultak az európai tőzsdék, valamint az amerikai indexek kezdeti lendülete is alábbhagyott. A rossz nemzetközi hangulat alapján tehát nem meglepő, hogy a magyar tőzsde is mínuszban zárt, amiben főleg az OTP esése játszott szerepet. A bank ma hajnalban tette közzé az első negyedéves számait, amelyek a várakozásoknál jobbak lettek, viszont az elmúlt hetekben látott, több mint 16 százalékos emelkedés után már számítani lehetett egy jelentősebb profitrealizálásra, ezt láttuk ma.

Tovább a cikkhez

Fogy a lendület

Kezd fogyni az inflációs adat utáni befektetői lelkesedés, a Dow már 0,2 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,3 százalékos pluszban áll, a Nasdaq pedig még tartja magát 1 százalékos emelkedéssel.

spx05100

Hasonló látszik Európában is, a német DAX grafikonján jól látható, hogy az adat után volt egy nagyobb felszúrás, majd hamar visszaadta az emelkedést az index, és már az adat megjelenése előtt szinten áll a jegyzés.

dax0510

Kongatja a vészharangot az Airbnb, ennyi pénzért már nem sokan akarnak utazni

A valaha volt legnagyobb esésüket szenvedték el az Airbnb részvényei szerdán, miután a vártnál jobb bevételi és profitszámok mellé a cég óvatos bevételi kilátásokat fogalmazott meg - írja a Bloomberg. A nyaralóház-bérbeadással foglalkozó cég az emelkedő árakra és a bizonytalan gazdasági kilátásokra hivatkozott, mint olyan tényezőkre, amelyek csökkenthetik a fogyasztók utazási kedvét.

Tovább a cikkhez

Erős nyitás

A vártnak megfelelően pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék, miután a friss adatok szerint a vártnál kezdvezőbben alakultak az inflációs folyamatok az USA-ban, és az áremelkedési ütem jobban alakult, mint amire a piac számított. A Dow 0,5 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,8 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,1 százalékos erősödést mutat.

spx05011

A piac már megtette a téteket, mire számíthatunk a Moltól?

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai, az elemzői várakozások alapján a tavaly látott rekord értékeket jelentősen alulmúló számokat produkálhatott a vállalat a legtöbb soron. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a rendkívül enyhe télnek és az orosz fosszilis energiahordozókról való sikeres leválásnak köszönhetően az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról, többek között az olajárak csökkenéséről szóltak. Újabb rekordra tehát egyik fontosabb soron sem számítanak az elemzők a negyedévre vonatkozóan: a begyorsuló olajáresés markánsan meglátszódhat az Upsream szegmens teljesítményén, de a Downstreamben sem várnak új csúcsot a szakértők.

Tovább a cikkhez

Kijött az inflációs adat, emelkednek a tőzsdék

Megérkezett a várva-várt inflációs adat az USA-ból, amely a vártnál nagyobb (bár nem sokkal) mértékű csökkenést mutatott. A márciusi 5 százalékról 4,9 százalékra csökkent az amerikai infláció, miközben az elemzők stagnálást vártak. A hír tehát a piacok szempontjából kedvező, az amerikai határidős indexek kisebb emelkedést produkáltak utána, így a Dow 0,2 százalékos, az S&P 500 0,4 százalékos, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos pluszban nyithat.

spx0501

Az amerikai határidős indexekkel párhuzamosan az európai tőzsdék is elkezdték ledolgozni a korábbi esést az inflációs adat megjelenése után.

Itt a kulcsfontosságú adat: lélektani határ alá esett az amerikai infláció

A márciusi 5 százalékról 4,9 százalékra csökkent az amerikai infláció, ami minimális meglepetést okozott, hiszen az elemzők stagnálást vártak előzetesen. Ahhoz azonban valószínűleg kevés lesz az adat, hogy érdemben átírja a Fed kamatemelési forgatókönyveit.

Tovább a cikkhez

Lefordult az OTP

A kora délutáni órákban továbbra is inkább esés látszik a tőzsdékben, bár a mozgások aránylag visszafogottak. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a befektetők kivárnak a délután érkező amerikai inflációs adat előtt.

Eközben a magyar tőzsde alulteljesítővé vált az európai színtéren, főleg az OTP esés miatt. A bankpapír a vártnál jobb negyedéves számok közzététele után felpattant a nyitásban, azóta viszont folyamatosan csorog lefelé az árfolyam. Ebben részben profitrealizálás is közrejátszik, hiszen április vége óta közel 16 százalékot ralizott a bankpapír.

otp05100

Venni kell a Graphisoft Parkot a Wood szerint

A tegnapi piaczárás után tette közzé első negyedéves számait a Graphisoft Park, amelyekből kiderült, hogy erősen indította az évet a cég. A Wood a jelentést követően friss elemzéssel jelentkezett, amelyben megismételte célárát és vételi ajánlását.

Tovább a cikkhez

Zsákolja saját részvényeit a Richter, már több mint 2 milliárd forintot költött

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne vásárolna saját részvényeket a Richter, tegnap újabb 161 millió forintot költött a cég, így már 2 milliárd forint fölött jár múlt hónap eleje óta.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat

Bár a nyitásban még minimális emelkedés látszott a tőzsdéken, ez délelőttre elolvadt és mostanra már inkább kis esés látszik a vezető indexeken.

Eközben a BUX is mínuszba fordult, főleg azért, mert az OTP a kezdeti felpattanás után visszaadta az erősödés nagy részét.

Itt a Microsoft újabb nagy húzása, alaposan felturbózzák a Teams-t

A Microsoft egy meg nem nevezett összeget fektetett be a londoni székhelyű Builder.ai start-upba, amely "no-code" és "low-code" platformokat kínál alkalmazások építéséhez és kezeléséhez - írja a CNBC. A befektetéssel a cél, hogy a Microsoft intergrálja a Builder.ai saját AI eszközét a Teamsbe, hogy azon keresztül üzleti alkalmazásokat építhessenek a felhasználók.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

Határozottnak nem nevezhető mozgást láttunk az európai tőzsdéken, a befektetők érezhetően kivárnak a délután érkező amerikai inflációs adat előtt. A DAX a tegnapi záróértéke közelben áll, míg a CAC és a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. Az olasz és a spanyol tőzsde szintén visszafogott, 0,1-0,2 százalék között emelkedést mutat.

dax0501

Bencsik László az OTP eredményéről: félig tele a pohár

Vegyes képet mutat az első negyedéves eredmény, mondhatnánk, félig tele a pohár – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a társaság sajtótájékoztatóján. A magas kamatkörnyezet kifejezetten hátrányos a magyarországi működés számára - tette hozzá.

Tovább a cikkhez

Felpattant az OTP a jelentés után

Bár az európai piacokon leginkább csak iránykeresés látszik, a magyar piac mérsékelt emelkedést mutat, elsősorban az OTP-nek köszönhetően. A bankpapír azt követően pattant fel, hogy a cég ma hajnalban közzétette legfrissebb számait, amelyek a várakozásokat meghaladó eredményeket mutattak.

Tovább a cikkhez

Nem áll le az OTP, milliárdos tételben veszi a saját részvényeit

Újabb sajátrészvény-vásárlást hajtott végre az OTP kedden, melynek keretében több mint egymilliárd forintért vásárolt a hazai bank.

Tovább a cikkhez

Tényleg lépett egy nagyot lefelé a magyar infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 24 százalékra csökkent áprilisban a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon – derül ki a KSH szerda reggeli adatából. Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, míg a maginfláció 24,8 százalékra mérséklődött.

Tovább a cikkhez

Zseni az OTP: kitalálták, hogyan lehet kiütni a különadókat

Masszív adóterhet kapott a nyakába az OTP Magyarországon, ami sokat elvisz a profitból. Idén viszont volt valami, ami kvázi semlegesítette a terheket: a nemrég megvett szlovén NKBM-et olyan jó áron szerezték meg, hogy ott most jelentkezett egy gigantikus pozitív akvizíciós hatás (badwill), ez pedig ellensúlyozza a különadók negatív hatását. Nem bonyolult: minden évben jó áron kell venni egy nagy bankot, és akkor az kiüti a különadókat. Felkészül: az üzbég Ipoteka.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel negatív hangulat látszik, a Nikkei 0,4 százalékot esett, a Hang Seng 0,94 százalékkal került lejjebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,39 százalékot emelkedhet, a CAC 0,04 százalékot eshet, míg a FTSE 0,12 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,05 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,01 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma érkezik a magyar és az amerikai inflációs adat, így nem kérdés, hogy ez a nap lesz a legfontosabb a héten. Emellett az amerikai büdzsé áprilisi számait is megismerjük, ami az adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak miatt a szokásosnál nagyobb figyelemnek örvend most.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 20,7 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,4 százalékos emelkedéssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 22,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 561,81 -0,2% -0,4% 0,2% 1,3% 4,1% 36,7%
S&P 500 4 119,17 -0,5% 0,0% 0,3% 7,3% 3,2% 52,7%
Nasdaq 13 201,11 -0,7% 0,7% 1,1% 20,7% 8,3% 91,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 242,82 1,0% 0,3% 6,3% 12,1% 11,1% 30,5%
Hang Seng 19 867,58 -2,1% -0,3% -2,3% 0,4% -0,7% -34,9%
CSI 300 4 027,88 -0,9% 0,0% -2,3% 4,0% 3,9% 4,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 955,48 0,0% 1,5% 2,3% 14,6% 19,2% 23,3%
CAC 7 397,17 -0,6% 0,2% 1,0% 14,3% 21,5% 33,7%
FTSE 7 764,09 -0,2% -0,1% 0,3% 4,2% 7,6% 1,3%
FTSE MIB 27 383,53 -0,2% 2,8% 0,6% 15,5% 19,9% 12,8%
IBEX 9 183,2 -0,3% 1,1% -1,4% 11,6% 12,8% -10,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 741,15 0,2% 2,8% 5,7% 6,7% 12,5% 27,7%
ATX 3 232,57 -0,8% 1,5% 1,2% 3,4% 7,5% -7,6%
PX 1 384,15 -0,5% 0,3% 0,2% 15,2% 6,2% 26,6%
WIG20 63 189,09 0,1% 0,6% 7,9% 10,0% 16,6% 5,9%
Magyar blue chipek              
OTP 11 080 -1,0% 3,9% 8,5% 9,6% 7,3% 4,9%
Mol 2 796 1,1% 1,7% 3,0% 7,5% -2,8% 3,6%
Richter 8 415 0,9% 2,6% 6,3% 1,4% 23,7% 57,3%
Magyar Telekom 416,5 -4,9% -2,9% 4,0% 22,9% 5,3% -6,4%
Nyersanyagok              
WTI 73,71 0,8% 2,9% -8,7% -8,1% -28,5% 3,6%
Brent 77,47 0,6% 2,8% -9,0% -8,8% -27,0% 0,3%
Arany 2 026,14 0,1% 0,7% 0,9% 11,6% 8,8% 54,1%
Ezüst 25,53 -0,4% 0,6% 2,5% 7,5% 16,5% 54,2%
Devizák              
EURHUF 371,4 -0,3% -0,7% -1,2% -7,3% -2,6% 17,8%
USDHUF 339,0078 0,2% -0,5% -1,5% -9,7% -6,4% 27,5%
GBPHUF 427,5601 0,2% 0,7% 0,3% -5,4% -3,7% 18,6%
EURUSD 1,0956 -0,5% -0,2% 0,3% 2,7% 4,0% -7,6%
USDJPY 134,8800 0,0% -1,2% 2,3% 1,2% 3,3% 23,0%
GBPUSD 1,2616 -0,1% 1,2% 1,4% 4,9% 2,5% -7,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 650 -0,1% -3,6% -1,0% 66,5% -8,1% 197,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,53 0,4% 3,0% 3,8% -7,9% 14,6% 17,5%
10 éves német állampapírhozam 2,34 0,7% 3,8% 7,0% -8,8% 114,7% 318,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,93 0,4% 1,3% -6,4% -14,3% 6,0% 183,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés