bull bear
Üzlet

Újra a bankválság a téma - Elromlott a hangulat a világ tőzsdéin

Portfolio
A nap elején még fűtötte az európai részvénypiaci emelkedést, hogy a tegnap délután érkezett adatok szerint a vártnál kedvezőbben alakultak az inflációs folyamatok az Egyesült Államokban áprilisban. Délután azonban kijött a brit kamatdöntés, ahol 25 bázispontos emelést láthattunk a Bank of Englandtól, ezzel pedig közel másfél évtizedes csúcsra, 4,5 százalékra emelték az alapkamatot. A döntés után elromlott a hangulat a kontinens tőzsdéin. Az amerikai tőzsdéken eséssel indult a nap köszönhetően többek között a regionális bankoknál látott újabb eladói hullámnak, de közben inflációs adat is érkezett a tengerentúlon: a vártnál kevésbé emelkedett az amerikai termelőiár-index áprilisban havi és éves szinten is.

Kis mínusz

Mérsékelt eséssel zárták a csütörtöki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7, az S&P 500 0,2 százalékot esett. A mérsékelt hangulatromlás mögött vállalati gyorsjelentések és a bankszektorral kapcsolatos aggodalmak állnak.

PacWest esés

Több mint 20 százalékot zuhant az egyik amerikai regionális bank, a PacWest részvényárfolyama, miután kiderült, hogy az ügyfelek a betéteik közel tizedét kivonták a múlt héten. A bankrészvény először akkor került nagyobb nyomás alá, amikor a Silicon Valley Bank csődközeli helyzetbe került, de múlt héten is nagyot esett a PacWest árfolyama, amikor a bank vezetői bejelentették, hogy a pénzintézet eladása is az opciók között szerepel.

pacw34232

230 pont mínuszban a Dow

Mérsékelt az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,6, az S&P 500 és a Nasdaq 0,2-0,2 százalékkal került lejjebb. Az esésben részben vállalati gyorsjelentések játszanak szerepet, a Disney a csalódást keltő negyedéves számai után 8 százalékot esett, de az amerikai bankválsággal kapcsolatos aggodalmak is nyomás alatt tartják az árfolyamokat, a PacWest bank árfolyama ma több mint 20 százalékot zuhant.

spxcccccccccccc

Lefordulás Európában is

Általános hangulatromlás látszott ma az európai tőzsdéken, a német DAX 0,4 százalékot veszített az értékéből, az indexet többek között a 7,5 százalékot zuhanó Bayer és a napot 5,6 százalékos mínuszban befejező Volkswagen húzta le.

dax3464363

Fontos szintről fordult le a magyar tőzsde

A 47 ezer pont körüli szintről fordult le a BUX szerdán, az esés pedig csütörtökön is folytatódott, végül 0,4 százalék mínuszban zárt a BUX, ami elsősorban a Mol 1,4 és a Richter 1,2 százalékos esésének tudható be. Az OTP értéke 0,7 százalékkal került feljebb.

bux345435345234

Eséssel indul a nap Amerikában

Rossz hangulatban nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 1,2 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,6 százalékos mínuszban van, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett.

Tovább a cikkhez

Ismét egy kedvező inflációs adat az USA-ból

A vártnál kevésbé emelkedett az amerikai termelőiár-index áprilisban havi és éves szinten is.

Tovább a cikkhez

Megállapodást írt alá a mongol tőzsdével a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde egyetértési megállapodást írt alá a Mongol Értéktőzsdével (MSE), amely a két tőkepiac közötti kapcsolatépítést és tudásmegosztást helyezi a fókuszba, olvasható a vonatkozó közleményben. Az MoU (Memorandum of Understanding) egyezményt online aláírási ceremónia keretein belül érvényesítették a felek.

Tovább a cikkhez

Több mint 13 százalékos osztalékhozam a BIF-nél - Kiderült, meddig lehet rá lecsapni!

Több ízben is írtunk az elmúlt időszakban a magyar tőzsdei cégek osztalékfizetéséről, de az egyik legmagasabb osztalékhozamot kínáló részvény, a BIF esetében eddig csak korlátozottak voltak az információk. A cég viszont most közzétette a kifizetésekről szóló közleményt, benne a legfontosabb dátumokkal.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat a kamatdöntés után

Az eddig látott kedvező részvénypiaci hangulat bizonytalanságra váltott, miután  25 bázisponttal közel másfél évtizedes csúcsra, 4,5 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England. A brit FTSE 100 részvényindex mínuszba fordult és jelenleg 0,3 százalékos esésben van, de a német DAX is lejjebb került és a francia CAC is visszaadott a korábbi emelkedésből.

uk30

Bemondta a guru, hogy mire kell figyelni egy részvény bezuhanásakor

Jim Cramer szerint az, hogy egy részvény hirtelen beszakadása egy remek vásárlási lehetőség vagy éppen egy messziről elkerülendő történet, az nagyban függ az adott iparágtól. A guru a Skyworks Solutions és a PayPal nemrég látott zuhanásán keresztül szemléltette mondanivalóját.   

Tovább a cikkhez

Keresi az irányt a magyar tőzsde

A kereskedési idő felénél sem rajzolódott ki egyértelmű irány a magyar tőzsdén, a hazai blue chipek felemás teljesítményt nyújtanak.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a tőzsdék

Kitart az emelkedés csütörtök délelőtt az európai tőzsdéken, miután az amerikai infláció enyhülésének jelei némileg enyhítették a Fed szigorú monetáris politikájával kapcsolatos aggodalmakat.

Veszi a saját részvényeit a Richter, már több mint 2 milliárd forintot költött

Újabb nap, újabb vásárlás a Richter részvény-visszavásárlási programja keretében. Ezúttal 113 millió forint értékben vett részvényeket a cég, így már összesen több mint 2,15 milliárd forintot költött a program keretében.

Tovább a cikkhez

Portfólióépítés mesterfokon - Díjmentes online előadás ma este

A tőzsdei befektetés lehetőségekkel és potenciális nyereséggel kecsegtet, azonban a kockázatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A jól diverzifikált portfólió a legjobb megoldás a kockázat minimalizálására és a potenciális nyereség maximalizálására. Soron következő előadásunkon megvitatjuk, hogy mi a kulcsa egy sikeres portfóliónak, mely rövid távon is ciripel és hosszú távon is hoz a konyhára.

Tovább a cikkhez

Hogy működik az OTP nagy trükkje? Mutatjuk!

Rekordprofitot ért el az OTP, amiben egy brutális méretű extra tétel is nagy szerepet játszott, ráadásul hamarosan érkezik egy hasonlóan nagy egyszeri tétel. De mi az a badwill? Miért jár jól vele az OTP, és miért örülhetnek ennek a részvényesek? Ennek jártunk utána.

Tovább a cikkhez

Jön a Richter gyorsjelentése - Mit várnak az elemzők?

Pénteken teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Richter, ehhez kapcsolódóan a Portfolio elkészítette elemzői konszenzusát. A várakozások szerint 2023 első három hónapjában folytatódhatott a bevételnövekedés az előző év azonos időszakához képest, és a negyedik negyedévi vesztség után, amit a gyógyszeripari különadó okozott, ismét pozitívba fordulhatott az adózott eredmény.

Tovább a cikkhez

Pozitív felütéssel indul a nap

A tegnap délután érkezett adatok szerint a vártnál kedvezőbben alakultak az inflációs folyamatok az Egyesült Államokban áprilisban, a jó hírnek úgy tűnik, hogy még ma is meg lehet a hatása az európai tőzsdéken, jó hangulatban nyitottak ugyanis a vezető börzék. A DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,6 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 visszafogott, 0,1 százalékos emelkedéssel várja a brit kamatdöntést.

dax030330

Nem elég már a Mandalóri? Több millió előfizetőt veszített a Disney+

Közel 4 millió előfizetőt veszített az év első három hónapjában a Disney+, a Disney zászlóshajójának számító streaming szolgáltatása – derült ki a vállalat negyedéves gyorsjelentéséből. A szegmens pénzügyi teljesítménye eközben javult, viszont a befektetők szemmel láthatóan mégsem elégedettek, hiszen közel 5 százalékot esett a Disney árfolyama a jelentés után.

Tovább a cikkhez

Keresi az irányt a magyar tőzsde

Nincs nagy elmozdulás a hazai blue chipeknél egyelőre.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás: zsákolja saját részvényeit az OTP

Ismét sajátrészvény-vásárlást hajtott végre az OTP szerdán, mely során több mint egymilliárd forintért vásárolt a hazai bank.

Tovább a cikkhez

Közel 5 százalékos osztalék a Richternél - Mutatjuk, meddig csaphatsz le rá!

A Richternél rövidesen nagyságrendileg az OTP-vel azonos osztalékkifizetés jön - a gyógyszergyártó az egy részvényre jutó osztalékot 225 forintról 390 forintra emelte, azaz durván 30 milliárd forinttal többet fizet ki, mint egy évvel korábban. Cikkünkben megnézzük, hogy melyik az utolsó nap, amikor még osztalékért lehet venni a részvényt.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,4 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 1,1 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,02 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,63 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 1,04 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,68 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,05 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,16 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,12 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,26 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,21 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma Magyarországon nem várunk fontos adatközlést, külföldön a kínai inflációra, a brit kamatdöntésre és az amerikai ipari termelői árak áprilisi alakulására érdemes figyelni, bár utóbbi nem bír akkora jelentőséggel, mint az egy nappal előtte közölt fogyasztói inflációs adat.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 22,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 22,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 531,33 -0,1% 0,4% -0,2% 1,2% 4,3% 35,5%
S&P 500 4 137,64 0,4% 1,1% 0,7% 7,8% 3,4% 51,9%
Nasdaq 13 347,83 1,1% 2,4% 2,3% 22,0% 8,1% 91,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 122,18 -0,4% -0,1% 5,4% 11,6% 11,3% 29,4%
Hang Seng 19 762,2 -0,5% 0,3% -2,8% -0,1% 0,7% -35,9%
CSI 300 3 996,87 -0,8% -0,8% -2,6% 3,2% 2,0% 2,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 896,23 -0,4% 0,5% 1,9% 14,2% 17,4% 22,1%
CAC 7 361,2 -0,5% -0,6% 0,5% 13,7% 20,3% 32,7%
FTSE 7 741,33 -0,3% -0,6% 0,0% 3,9% 6,9% 0,5%
FTSE MIB 27 264,77 -0,4% 1,6% 0,2% 15,0% 18,2% 13,4%
IBEX 9 167,7 -0,2% 1,0% -1,6% 11,4% 12,6% -10,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 252,72 -1,0% -0,6% 4,6% 5,6% 13,7% 25,9%
ATX 3 195,54 -1,1% 0,5% 0,0% 2,2% 5,5% -8,7%
PX 1 389,99 0,4% 0,5% 0,6% 15,7% 7,1% 26,8%
WIG20 63 573,42 0,6% 1,2% 8,6% 10,6% 17,8% 5,8%
Magyar blue chipek              
OTP 10 760 -2,9% -3,0% 5,4% 6,4% 7,6% 1,9%
Mol 2 804 0,3% -0,1% 3,3% 7,8% 1,2% 2,9%
Richter 8 400 -0,2% 1,3% 6,1% 1,2% 23,4% 56,3%
Magyar Telekom 415 -0,4% -3,3% 3,6% 22,4% 3,9% -7,2%
Nyersanyagok              
WTI 72,56 -1,6% 5,8% -9,0% -9,6% -27,3% 1,7%
Brent 76,44 -1,3% 5,6% -10,2% -10,0% -25,4% -1,0%
Arany 2 022,62 -0,2% 0,0% 1,7% 11,4% 9,6% 53,5%
Ezüst 25,36 -0,7% -0,3% 2,3% 6,8% 17,2% 51,6%
Devizák              
EURHUF 369,3 -0,6% -1,8% -1,7% -7,8% -2,8% 17,4%
USDHUF 336,5840 -0,7% -1,1% -2,9% -10,3% -6,6% 27,1%
GBPHUF 424,8401 -0,6% -0,4% -0,8% -6,0% -4,4% 19,1%
EURUSD 1,0972 0,2% -0,7% 1,2% 2,8% 4,1% -7,6%
USDJPY 135,0600 0,0% -0,1% 2,5% 1,4% 3,7% 23,2%
GBPUSD 1,2617 0,0% 0,7% 2,1% 4,9% 2,5% -6,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 618 -0,1% -4,9% -6,9% 66,3% -10,9% 206,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,44 -2,5% 2,6% 0,6% -10,2% 15,0% 15,4%
10 éves német állampapírhozam 2,29 -1,9% 2,0% 5,0% -10,5% 128,3% 315,6%
10 éves magyar állampapírhozam 7,92 -0,1% 0,9% -6,5% -14,4% 3,4% 181,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Tartja magát a Telekom a hazai távközlési piac átalakulása közepette

Többségében az elemzői várakozásokat felülmúló első negyedéves számokat közölt a Magyar Telekom ma, a tőzsdezárást követően publikált gyorsjelentésében. A bevételek növekedtek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, amit segített a mobiladat-kereslet dinamikus növekedése és az idén bevezetett inflációkövető díjkorrekció. A költségoldali nyomás, a távközlési pótadó és a bázisidőszakra pozitívan ható egyszeri tétel miatt azonban eredményszinten csökkenést könyvelt el a hazai távközlési óriás. A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a menedzsment megerősítette februárban megfogalmazott várakozásait.

Tovább a cikkhez
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés