tőzsde
Üzlet

Romlik a hangulat a tőzsdéken, de nincs nagy dráma

Portfolio
Kiváró hangulat jellemezte ma a nemzetközi tőzsdéket az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos bizonytalanság, a vártnál gyengébb reggeli kínai makroadatok, valamint az amerikai kiskereskedelmi szektorból érkező rosszhírek közepette. Az európai tőzsdéken nem alakult ki határozott irány és a nap nagy részén a BUX is a tegnapi záróértéke környékén mozgott, délutánra azonban lefordult a magyar piac. Ami a tengerentúl tőzsdéket illeti, mérsékelten negatív hangulat uralkodott a kereskedés nagyobbik részében, majd a zárásra lejjebb kerültek a vezető indexek.

Mínuszos zárás

A zárásra felerősödött a negatív hangulat az amerikai tőzsdéken, így a Dow végül 1 százalékos mínuszban zárt, míg az S&P 500 0,6 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot gyengült.

spx00516

Bizonytalan mozgások

Az USA-ban továbbra is vegyes mozgások látszanak a tőzsdéken, a Dow 0,5 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,2 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos erősödést mutat.

spx0516

Eséssel zárt a BUX

Mínuszba fordultak az európai indexek a nap végére és a BUX is mínuszban zárta a keddi kereskedést.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitottak az amerikai indexek

Csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, miután kedvezőtlen hírek érkeztek az amerikai kiskereskedelmi szektorból és az amerikai adósságplafon is nyomasztja a befektetőket.

Tovább a cikkhez

A vártnál kevésbé indult be az amerikai fogyasztás

Az Egyesült Államokban az elemzők által becsültnél kisebb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban márciushoz képest.

Tovább a cikkhez

Véleményt mondott az MBH Bank elemzője a Masterplastról

A gyenge tavalyi negyedik negyedév után az idei év sem lesz erős a Masterplastnál a cég termékei iránti kereslet meredek esése következtében – kommentálta a céget követő MBH Bank elemzője a társaság múlt héten publikált első negyedéves gyorsjelentését.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar piac

Lefordult a BUX index a délutáni kereskedésben, a magyar piac az egyik leggyengébben teljesítő az európai részvénypiacok között. A blue chipek közül a Richter esik a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal került lejjebb a papír, de esik az OTP és a Mol is, bár csak 0,4, illetve 0,1 százalékkal.

Gyenge gyorsjelentés érkezett a kiskereskedelmi szektorból

Gyenge negyedéves gyorsjelentés érkezett az amerikai kiskereskedelmi szektorból, a Home Depot csalódást keltő számokat közölt, aminek hatására 5 százalékot esett a részvények árfolyama nyitás előtti kereskedésben. Ez nem túl jó előjel a közeljövőre nézve, amikor több kiskereskedelmi vállalat is jelent, holnap a Target, jövő héten pedig a Lowe’s teszi közzé negyedéves számait.

A Home Depot bevétele alulmúlta az elemzői várakozásokat, az összehasonlítható alapon számolt bevételek 4,5 százalékkal estek, szemben az elemzői várakozással, ami 1,6 százalékos csökkenés volt. Bár az egy részvényre jutó eredmény felülteljesítette a konszenzust, ez részben az értékesítési és adminisztratív költségek csökkenésének tudható be.

A Home Depot esés a Dow indexet is felfelé húzhatja a mai kereskedésben, mint az indexben szereplő legnagyobb súlyú kiskereskedelmi vállalat.

homedepot

Csendes kereskedés a magyar tőzsdén

Nincsenek nagy mozgások a tőzsdéken a keddi kereskedésben, az európai részvénypiacokon minimális emelkedéseket látni a kereskedési idő felénél, a BUX közben stagnál.

Tovább a cikkhez

Concorde: a Nyomda az egyik legjobb kispapír sztori a régióban

Változatlan célárral továbbra is vételre ajánlja a Nyomda részvényeit a Concorde elemzője a vállalat tegnap este publikált negyedéves gyorsjelentését követően.

Tovább a cikkhez

Tovább veszi a saját részvényeit a Richter

Folytatta hétfőn is a saját részvény vásárlásokat a Richter az április elején meghirdetett részvény-visszavásárlási programja keretein belül – derül ki a BÉT-en publikált közleményből.

Tovább a cikkhez

Elégedetlen az új vezető, kirúgások jönnek a brit Vodafone-nál

Megállhatott a profitnövekedés a Vodafone-nál idén – közölte a brit távközlési cég, hozzátéve, hogy 11 ezer fős leépítésről döntött a következő három évre. A német piac gyengén teljesít és nem kedvez az energiaárak emelkedése sem a vállalatnak. A bejelentést követően közel 4 százalékot estek a Vodafone részvényei a londoni tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Egymilliárd dollárnyi kártérítést fizetne részvényeseinek a Wells Fargo

Egymilliárd dollárt fizetne a Wells Fargo annak a pernek a rendezésére, amelyben azzal vádolták meg, hogy becsapta a részvényeseket a botrányokból való kilábalás előrehaladásával kapcsolatban - írja a Reuters. 

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés a török tőzsdén

A török tőzsdén a tegnapi esés után folytatódik a lejtmenet, a BIST 100 index 1,2 százalékos mínuszban áll. A bankszektor teljesít ma is a leggyengébben.

torokindexek

Felülteljesítő a BUX a nyitásban

Mérsékelt csökkenéssel kezdik a kereskedést kedden az irányadó európai indexek, a BUX viszont minimális pluszban nyitott.

Tovább a cikkhez

Megkapta Oroszország engedélyét a Volkswagen, elhagyhatja végleg az országot

Oroszország jóváhagyta, hogy a Volkswagen értékesítse a helyi gyárát egy orosz autókereskedőnek – írja a Reuters Denis Manturov kereskedelmi és ipari miniszter nyilatkozatára hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Leépítést tervez a Morgan Stanley a világ túloldalán

7 százalékos létszámcsökkentést fontolgat a Morgan Stanley az ázsiai és csendes-óceáni befektetési banki munkavállalók között – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

A hitelminősítők szerint semmi nem menti meg a lírát, ha Erdogan győz

A Recep Tayyip Erdogan elnök által folytatott fenntarthatatlan gazdaságpolitika azzal fenyeget, hogy a líra komolyabb eladói nyomás alá kerül – figyelmeztetnek a hitelminősítők a vasárnapi török elnökválasztás után. Vagyis hiába teljesített a vártnál sokkal jobban Erdogan az első fordulóban, a piac láthatóan nem örülne a győzelmének.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az elsőként bedőlt amerikai bank vezérigazgatója: a pletykák és a tévhitek okozták az összeomlást

A pletykák és tévhitek miatti hatalmas betétkiáramlás okolja a Silicon Valley Bank összeomlásáért a pénzintézet ex-vezérigazgatója, Greg Becker – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Több mint 1 milliárd forintnyi OTP-részvényt kaptak az igazgatósági tagok

OTP-részvényeket kaptak tegnap a bank igazgatósági tagjai a javadalmazási politika értelmében, részvény alapú tiszteletdíjként – derül ki a BÉT-en publikált közleményekből.

Tovább a cikkhez

Megduplázta nyereségét a KBC, akár rendkívüli osztalék is jöhet

Az egy évvel korábbi 452 millió eurónak csaknem a duplájára rúgó, 882 millió eurós nettó eredményt ért el az első negyedévben a KBC, többek között a növekvő bevételeknek és a nettó céltartalék-feloldásnak köszönhetően, miközben a biztosítási üzletág meglehetősen hatékonyan működött. A 2022-es évre már kifizetett 4 eurós osztalékon felül a többlettőke felosztását tervezi a pénzügyi csoport, ami részvény-visszavásárlás és rendkívüli osztalék formájában történhet.

Tovább a cikkhez

Itt a friss GDP-adat! Recesszióban maradt Magyarország

Idén az első negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,2%-kal múlta alul a tavalyi utolsó negyedéveset - jelentette a KSH. Ezzel három negyedévesre nyúlt a technikai recesszió, hiszen 2022 második felében kezdődött el a GDP zsugorodása. A piaci szakértők 0,6%-os visszaesésre számítottak, ennél tehát valamivel jobb lett az előzetes adat. Éves alapon (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 1,1 százalékos volt a visszaesés, az energiaválság kitörése óta most először fordult elő, hogy a gazdaság rosszabbul teljesített, mint négy negyedévvel korábban. A kiigazítatlan éves index -0,9%, az erre vonatkozó előrejelzések konszenzusa -0,9% volt, vagyis a friss adat megfelel a várakozásoknak.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,3 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,7 százalékot emelkedett. A befektetőkön a bizonytalanság érződik az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások közepette.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, miután több, a várakozásoktól elmaradó makrogazdasági statisztika érkezett Kínából. A kiskereskedelmi értékesítések 18,4 százalékkal növekedtek, az ipari termelés 5,6 százalékkal emelkedett, az elemzők azonban ennél erősebb növekedésre számítottak. A Nikkei 0,75 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 0,2 százalékos mínuszban jár, míg a CSI 300 1,36 százalékkal került lejjebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,91 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,09 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,3 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,26 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,15 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Itthon ma a GDP-adat lesz a legizgalmasabb a befektetőknek, a Portfolio által készített konszenzus szerint idén az első negyedévben tovább csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye, ezzel három negyedévre nyújtva recessziós időszakát. Európából is érkezik ma GDP-adat, valamint egy német ZEW gazdasági hangulatindex és amerikai ipari statisztika is napvilágot lát.

2023. május 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg ápr.
május 15. hétfő 8:30 KSH Építőipar márc.
május 16. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q1
május 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 18. csütörtök 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q1
május 18. csütörtök 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 18. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
Nemzetközi makrogazdaság
május 15. hétfő 11:00 EU Ipar márc.
május 16. kedd 4:00 Kína Kiskereskedelem ápr.
május 16. kedd 4:00 Kína Ipar ápr.
május 16. kedd 11:00 EU GDP Q1
május 16. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex máj.
május 16. kedd 15:15 USA Ipar ápr.
május 17. szerda 11:00 EU Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 22,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,6 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 23,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az arany árfolyama már 11,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 348,6 0,1% -0,8% -1,6% 0,6% 3,6% 35,0%
S&P 500 4 136,28 0,3% 0,0% 0,0% 7,7% 2,8% 52,5%
Nasdaq 13 413,51 0,5% 0,9% 2,6% 22,6% 8,3% 94,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 626,34 0,8% 2,3% 4,0% 13,5% 12,1% 29,8%
Hang Seng 19 971,13 1,8% -1,6% -2,3% 1,0% 0,4% -35,9%
CSI 300 3 998,89 1,6% -1,6% -2,3% 3,3% 0,3% 1,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 917,24 0,0% -0,2% 0,7% 14,3% 13,5% 22,7%
CAC 7 418,21 0,0% -0,3% -1,3% 14,6% 16,6% 33,6%
FTSE 7 777,7 0,3% 0,0% -1,2% 4,4% 4,8% 0,7%
FTSE MIB 27 245,46 -0,4% -0,7% -2,2% 14,9% 13,3% 12,1%
IBEX 9 201,5 -0,4% -0,1% -1,7% 11,8% 10,4% -9,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 929,11 -0,2% -1,5% 6,1% 4,9% 11,3% 21,9%
ATX 3 176,23 0,0% -2,6% -2,5% 1,6% 2,5% -10,0%
PX 1 345,1 -1,9% -3,3% -5,2% 11,9% 3,7% 21,6%
WIG20 63 691,31 0,0% 0,9% 3,9% 10,8% 15,5% 6,6%
Magyar blue chipek              
OTP 10 885 0,2% -2,8% 10,7% 7,7% 5,7% 1,2%
Mol 2 742 -0,2% -0,9% 1,6% 5,4% -3,0% -3,6%
Richter 8 225 -1,0% -1,4% 6,5% -0,9% 21,4% 49,5%
Magyar Telekom 419 -0,5% -4,3% 2,7% 23,6% 4,9% -0,7%
Nyersanyagok              
WTI 71,11 0,3% -2,8% -13,8% -11,4% -35,6% -0,3%
Brent 75,28 1,5% -2,3% -12,9% -11,4% -32,6% -4,6%
Arany 2 014,98 0,2% -0,4% 0,8% 11,0% 11,0% 55,7%
Ezüst 24,1 0,8% -6,0% -4,6% 1,5% 14,8% 47,9%
Devizák              
EURHUF 369,4 -0,2% -0,8% -1,2% -7,8% -4,2% 16,5%
USDHUF 339,9752 -0,3% 0,5% 0,1% -9,4% -8,4% 27,2%
GBPHUF 425,1851 -0,1% -0,3% 0,8% -5,9% -6,4% 17,7%
EURUSD 1,0866 0,0% -1,3% -1,3% 1,8% 4,5% -8,4%
USDJPY 135,3500 0,0% 0,3% 1,4% 1,6% 4,6% 22,7%
GBPUSD 1,2510 0,3% -1,0% 0,5% 4,0% 2,4% -7,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 166 1,3% -1,9% -10,9% 63,6% -7,1% 220,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,5 1,0% -0,4% -0,4% -8,6% 19,0% 13,5%
10 éves német állampapírhozam 2,31 1,8% -0,6% -5,3% -10,0% 142,7% 258,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,88 0,1% -0,3% -9,6% -14,8% 4,2% 158,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Fékezett a kínai gazdaság kilábalása

Áprilisban gyengén teljesített a kínai feldolgozóipar és a fogyasztás is, ez pedig egyértelműen a gazdasági kilábalás fékeződését jelzi. Ez pedig további monetáris politikai lazítást hozhat az áztsiai országban.

Tovább a cikkhez

Nagyon vesszük a könyveket, de ez nem segít sokat a Nyomdának

Csökkenő árbevételről és eredményekről számolt be a Nyomda 2023 első negyedévére ma, piaczárás után közzétett gyorsjelentésében. Bár az export bevétel megugrott az időszakban, a kedvezőtlen árfolyamhatás, a kamatok emelkedése és az energiaköltségek megugrása negatívan érintette a cégnél az eredményességet.

Tovább a cikkhez
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés