Mol Dunai Finomító Dufi mol-logó
Üzlet

A Molnak nem volt más választása, aláírta a megállapodást a horvátokkal

Portfolio
Ahogy arról a Portfolio tegnap beszámolt, a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető bejelentette, hogy olajszállítási és tárolási szerződést kötött a Mollal, miután a két félnek több mint egy éven át tartó tárgyalás után sikerült megállapodnia. A hazai olajcég ma reagált a hírre, és a közleménynek nem éppen pozitív a kicsengése. Arra, hogy a Mol egyfajta kényszerhelyzetben cselekedhetett a Barátság kőolajvezeték körüli bizonytalanság miatt, és emiatt volt kénytelen elfogadni a sokszoros tranzitdíjat, már tegnapi cikkünkben utaltunk azután, hogy kiderült: állítólag az ukránok felől jött a jelzés a Molhoz, hogy leállhat a vezetéken a szállítás.

A Mol közlése szerint a Janaf kizárólag egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a hazai olajcég a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti.

A MOLnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában

- írták. Az nem derült ki a közleményből, hogy ez a kivételesen magas árazás a tranzitdíjnál mit jelent, de Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató április végén azt mondta, hogy az akkori állapot szerint a Janaf négyszer olyan magas árat kínál, mint a referenciaként megnevezett vezetéken alkalmazott díj.

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét. Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad.

A Mol úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban

- áll az olajcég közleményében.

A megállapodás értelmében

A JANAF 2,9 MILLIÓ TONNA OLAJAT SZÁLLÍT, ÉS 79 385 KÖBMÉTER OLAJAT FOG TÁROLNI A KRK SZIGETEN TALÁLHATÓ OMISALJ TERMINÁLON, VALAMINT 70 000 KÖBMÉTER NYERSOLAJAT A SISAK TERMINÁLON.

Címlapkép: Portfolio

orvos
török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Túri Anikó gfm