Csárt
Üzlet

Hektikus mozgás a tőzsdéken, szárnyal a Netflix

Portfolio
Az elmúlt napokban leginkább csak oldalaztak a tőzsdék, viszont tegnap az USA-ban egy jelentősebb felpattanást lehetett látni, elsősorban annak köszönhetően, hogy az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások a jelek szerint jól haladnak. A hírek szerint Joe Biden amerikai elnök és a kongresszusi vezetők közelebb kerültek a megállapodáshoz az amerikai adósságplafon emeléséről és a fizetésképtelenség elkerüléséről. Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy szerinte akár hétvégéig sikerülhet megegyezni, Biden pedig lerövidítette ázsiai útját, hogy a tárgyalásokra összpontosíthasson.

Ezekre a hírekre tehát pozitívan reagált a piac, az ázsiai tőzsdék emelkedtek ma, és az európai piacokon is kedvező volt a hangulat. Az USA-ban viszont már nem ez a helyzet, a Fed egyik tisztviselőjének kommentárjai után felemásan alakul a hangulat - a dallasi Fed elnöke szerint a legfrissebb adatok még nem utalnak arra, hogy jegybanknak szüneteltetnie kellene a kamatemeléseket, amikor a június 14-i ülésen dönt kamatpolitikáról. Az S&P 500 mindenesetre kisebb emelkedést követően megközelített egy fontos ellenállási szintet, a Nasdaq pedig 9 havi csúcsra ért.

Jól sikerült a zárás

A nap végén kifejezetten jól sikerült a zárás a három vezető tengerentúli tőzsde közül kettőnek is, az S&P 500 a maga 0,9 százalékos emelkedésével a február eleji ellenállás felett tudott zárni, szigorúan technikai szemmel nézve ez okot adhat a további jelentős emelkedésnek a következőkben. A Nasdaq mindeközben a komoly Netflix-ralit követően százalékos 1,5 pluszban zárt, ilyen magasan már tavaly augusztus óta nem állt a börze. A Dow 0,3 százalékos pluszban zárt.

Emelhette a befektetői hangulatot, hogy Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy bízik benne, hogy a kongresszusi tárgyaló feleknek sikerül megállapodniuk az adósságplafonról a jövő heti képviselőházi szavazásig.

nasdaq1

Fontos szinteken az amerikai tőzsdék

A koraesti órákban nincs egyértelmű irány a vezető amerikai részvényindexeknél, ellentétes mozgásokat láthatunk: az S&P 500 fél százalékkal feljebb került és ezzel megközelítette a rendkívül fontos 4180 pontos ellenállási szintet, miközben a Dow 0,4 százalékos mínuszban van,

a tech-túlsúlyos Nasdaq azonban 1 százalékos emelkedést követően 9 havi csúcsra ért.

sp5050505050

Az emelkedést elsősorban a Netflixnek köszönheti a börze, a vállalat részvénye 10,5 százalékos pluszban van, miután a befektetők kitörő lelkesedéssel fogadták a streaming-szolgáltató arról számolt be, hogy hirdetési üzletága végre lendületbe jött, a szegmens ugyanis elérte az 5 millió havi aktív felhasználót, miután márciusban még csak 1 millióról számoltak be. A vállalat részvénye idén már 27 százalékos pluszban van.

netflxi105

Jó napja volt a magyar tőzsdének

Az elmúlt napok oldalazása után ma felpattantak a tőzsdék, miután az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások a jelek szerint jól haladnak, A tegnapi amerikai rali után gyakorlatilag végig kitartott ma Európában is az emelkedés, a német DAX a történelmi csúcsát is megközelítette, de itthon a BUX is jól szerepelt.

Tovább a cikkhez

Több mint másfélszer ennyit érhet az Alteo!

A vállalat brutálisan jól sikerült gyorsjelentését követően az MBH bank szakértője friss elemzéssel jelentkezett az Alteoval kapcsolatban, melyben megemelte korábbi célárát, és továbbra is vételre ajánlja a részvényt.  

Tovább a cikkhez

Közel 13 százalékos osztalékhozam a Molnál - Kiderült, meddig lehet rá lecsapni

A magyar prémium kategóriás részvények közül egészen mostanáig a Mol volt az egyetlen, amelynél nem volt ismert az osztalékfizetés rendje, ma délután azonban a társaság is közzétette az ehhez kapcsolódó közleményt, így kiderült, meddig lehet még a tavalyi év eredménye után járó osztalékért megvásárolni a társaság részvényeit.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan nyitás az USA-ban

A tegnapi rali után ma iránykereséssel nyitottak az amerikai tőzsdék, miközben a befektetők az adósságplafonról szóló tárgyalásokra, a Fed következő lépésével kapcsolatos jelekre és a legfrissebb vállalati gyorsjelentésekre figyelnek. A hangulatot a negatív oldalról befolyásolta, hogy Lorie Logan, a dallasi Fed elnöke szerint a legfrissebb adatok még nem utalnak arra, hogy jegybanknak szüneteltetnie kellene a kamatemeléseket, amikor a június 14-i ülésen dönt kamatpolitikáról. Ezt követően a Dow 0,2 százalékos mínuszban nyitott, míg az S&P 500 a tegnapi záróértéke közelben jár, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai nyitással párhuzamosan az európai piacokon is elkezdtek olvadni a pluszok.

spx05188

Jó hírek a Walmarttól, örülnek a befektetők

Emelkedik a Walmart részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben azt követően, hogy az amerikai kiskereskedelmi óriás közzétette negyedéves eredményeit és megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait. A ruházati és az elektronikai cikkek értékesítéseinek visszaesését ellensúlyozta az alaptevékenység, vagyis az élelmiszereladások növekedése - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Megint vette saját részvényeit a Richter

Újabb sajátrészvény-vásárlást jelentett be a Richter, ezúttal közel 100 millió forint értékben.

Tovább a cikkhez

Brutális pénzt fektet az Aston Martinba az egyik legnagyobb kínai autógyártó

A kínai Geely Automobile Holdings 234 millió fontot (több mint 100 milliárd forint) fektet be az Aston Martin Lagonda brit sportautó-gyártóba, és ezzel a harmadik legnagyobb részvényese lesz.

Tovább a cikkhez

Jó formában a magyar tőzsde, élen az OTP-vel

A kedvező nemzetközi hangulattal együtt a magyar tőzsde emelkedik, élen az OTP-vel, melynek árfolyama kora délutánra 1,5 százalékkal került feljebb.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, az élen a német DAX index található, amely mindössze néhány pontra van van tőle, hogy történelmi csúcsot döntsön. A jó nemzetközi hangulatból a magyar tőzsde is kiveszi a részét, nálunk az emelkedést az OTP és a Mol vezeti, mindkét papír esetében 0,9 százalékos erősödésről beszélhetünk.

EasyJet: lehetetlen megmondani, meddig emelkednek még a repülőjegyárak

Erős nyarat vár az easyJet az emelkedő repülőjegy áraknak és az utazások iránti erős keresletnek köszönhetően. A diszkont légitársaság kapacitásnövelésekkel készül a nyári csúcsszezonra, különösen a svájci piacon, abban bízva, hogy nagyobb részesedésre tehet szert a járvány után beinduló forgalomban.

Tovább a cikkhez

Öveket becsatolni, indul a tőzsdei rakéta

Egy jó ideje csak oldalazást lehetett látni a nemzetközi piacokon, viszont az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos kedvező hírekre megérkezett egy jelentősebb felpattanás. Ez a nemzetközi befektetők által leginkább figyelt európai index, a német DAX esetében különösen izgalmas helyzetet teremtett, hiszen hosszú küzdelem után sikerült áttörnie egy fontos szintet, így a korábbi történelmi csúcs meghódítása is terítékre került.

Tovább a cikkhez

10 éve nem volt ilyen, mélyrepülésben a kínai okostelefon-piac

Kínában 10 éves mélypontra, 67,6 millióra csökkentek az okostelefon-kiszállítások az első negyedévben, az éves összevetésű visszaesés 11 százalék volt - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében

Tovább a cikkhez

Erős nyitás Európában

Az amerikai tőzsdék tegnapi felpattanásával együtt elkezdett javulni a hangulat a nemzetközi piacokon, ezt mutatja az európai nyitás is, ahol a DAX 0,9 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,6 százalékkal került feljebb, a FTSE 100 pedig 0,5 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Jól indul a nap a magyar tőzsdén

Az amerikai adósságplafon kérdésében érkezett pozitív hírekre jó hangulat alakult ki a tőzsdéken, és a kedvező nemzetközi hangulattal együtt a magyar tőzsde is emelkedik, élen az OTP-vel.

Tovább a cikkhez

Goldman Sachs: durva dolgokat hozhat a mesterséges intelligencia a vállalatoknál a következő 10 évben

A mesterséges intelligencia komoly hajtóereje lehet az amerikai vállalati profitabilitás javulásának a következő évtizedben – véli a Goldman Sachs stratégája.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 1,68 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,27 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 0,52 százalékos pluszban áll.
  • Emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,67 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,42 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,44 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,24 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,11 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma sem lesz túl sok esemény, itthon egy kötvényaukció színesíti csak a naptárat, az MNB pedig a pénzügyi számlák első negyedéves statisztikáját közli, melyből kiderül többek között a GDP-arányos államadósság alakulása, emellett a nemzetközi tartalékok részletes adatait publikálja a jegybank.. A hét utolsó munkanapjára egyáltalán nem marad adat, a pénteki naptár üres.

2023. május 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg ápr.
május 15. hétfő 8:30 KSH Építőipar márc.
május 16. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q1
május 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 18. csütörtök 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q1
május 18. csütörtök 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 18. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
Nemzetközi makrogazdaság
május 15. hétfő 11:00 EU Ipar márc.
május 16. kedd 4:00 Kína Kiskereskedelem ápr.
május 16. kedd 4:00 Kína Ipar ápr.
május 16. kedd 11:00 EU GDP Q1
május 16. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex máj.
május 16. kedd 15:15 USA Ipar ápr.
május 17. szerda 11:00 EU Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 24,2 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 1,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 25,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 420,77 1,2% -0,3% -1,7% 0,8% 2,3% 35,2%
S&P 500 4 158,77 1,2% 0,5% 0,2% 8,3% 1,7% 52,9%
Nasdaq 13 589,26 1,2% 1,8% 3,8% 24,2% 8,2% 96,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 30 093,59 0,8% 3,3% 5,5% 15,3% 12,9% 31,8%
Hang Seng 19 560,57 -2,1% -1,0% -5,9% -1,1% -5,1% -36,8%
CSI 300 3 960,17 -0,5% -0,9% -4,6% 2,3% -1,1% 2,5%
Európai részvényindexek              
DAX 15 951,3 0,3% 0,3% 1,0% 14,6% 12,4% 21,6%
CAC 7 399,44 -0,1% 0,5% -1,3% 14,3% 15,1% 31,6%
FTSE 7 723,23 -0,4% -0,2% -2,0% 3,6% 2,7% -0,8%
FTSE MIB 27 196,46 0,0% -0,3% -1,8% 14,7% 11,9% 14,3%
IBEX 9 211,6 0,2% 0,5% -1,8% 11,9% 8,7% -9,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 859,3 0,0% -0,9% 4,6% 4,7% 9,4% 22,2%
ATX 3 139,74 0,3% -1,7% -3,6% 0,4% -1,9% -10,6%
PX 1 340,13 -0,2% -3,6% -5,4% 11,5% 2,3% 21,0%
WIG20 63 519,2 -0,7% -0,1% 3,0% 10,5% 12,9% 7,0%
Magyar blue chipek              
OTP 10 870 -0,3% 1,0% 9,5% 7,5% 2,7% 2,1%
Mol 2 784 1,0% -0,7% 2,6% 7,0% -1,8% 1,0%
Richter 8 060 -0,7% -4,0% 1,5% -2,9% 16,9% 38,4%
Magyar Telekom 424,5 1,4% 2,3% 2,3% 25,2% 3,5% 1,1%
Nyersanyagok              
WTI 72,83 2,8% 0,4% -9,9% -9,2% -35,2% 1,9%
Brent 74,96 0,0% -1,9% -11,7% -11,7% -33,2% -6,9%
Arany 1 980,6 -0,9% -2,1% -0,5% 9,1% 8,7% 53,7%
Ezüst 23,68 -0,1% -6,6% -5,2% -0,3% 9,1% 43,7%
Devizák              
EURHUF 370,3 0,6% 0,3% -0,7% -7,5% -4,2% 16,8%
USDHUF 342,2208 1,0% 1,7% 0,2% -8,8% -6,7% 27,3%
GBPHUF 425,7700 0,4% 0,2% 1,1% -5,8% -6,8% 17,1%
EURUSD 1,0821 -0,4% -1,4% -0,9% 1,4% 2,7% -8,2%
USDJPY 136,5200 0,0% 1,5% 1,5% 2,5% 5,6% 23,2%
GBPUSD 1,2467 -0,2% -1,2% 0,8% 3,6% 0,0% -7,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 404 1,4% -0,8% -6,9% 65,1% -9,9% 239,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,58 1,1% 4,1% -0,4% -6,5% 20,2% 14,7%
10 éves német állampapírhozam 2,34 -0,1% 1,9% -5,7% -8,8% 122,9% 267,6%
10 éves magyar állampapírhozam 7,83 0,4% -1,1% -11,8% -15,4% 3,4% 147,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés