bull
Üzlet

Kis mínuszban zárt Amerika az adósságplafon körüli aggodalmak mellett

Portfolio
Az amerikai adósságplafon megoldásával kapcsolatos piaci bizakodás oda vezetett pénteken, hogy a német DAX-index történelmi csúcsra ugrott a késő délutáni kereskedésben, de aztán piaczárás után jött a hír, hogy leálltak Amerikában a tárgyalások a témában, így az amerikai indexek mérsékelten süllyedtek. A kereskedés második felében ezen nem is tudtak szépíteni az amerikai indexek, így kis mínuszban zártak. Idehaza az OTP háromhavi csúcsra ért azon kormányzati üzenet mellett, hogy az extra adóterheket jövőre kivezethetik, a BUX-index pedig közel van az egyéves csúcsához.

Kis mínuszban zárt Amerika az adósságplafon körüli aggodalmak mellett

Az amerikai részvénypiaci kereskedés első szakasza még a bizakodás jegyében telt, de aztán jött a hír, hogy leálltak az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások a republikánusok és a demokraták vezette Fehér Ház között. Mindezt pedig ugyanaz a reoublikánus vezető mondta, aki tegnap már azt vázolta, hogy látja az alkuhoz elvezető utat.

A fejleményre a vezető amerikai részvényindexek kis mínuszba süllyedtek és így is maradtak a zárásig, így az S&P 0,1%-os, a Nasdaq 0,2%-os, a Dow pedig 0,3%-os csökkenéssel fejezte be a hét utolsó napját.

spzaro230519
dawzaro230519
dowcompzaro230519

Ködösen nyilatkozott a júniusi kamatdöntés esélyeiről a Fed elnöke

Két fő bizonytalanság között őrlődik az amerikai Fed akkor, amikor a további kamatpályáról gondolkodik, mert egyrészt volt egy agresszív kamatemelés az elmúlt egy évben, másrészt az amerikai bankpiaci problémák miatt szigorodtak a pénzügyi kondíciók is, és e kettő eredője egyelőre nem ad tiszta képet az infláció elleni harcunkban – lényegében ezt mondta Jerome Powell Fed-elnök egy pénteki washingtoni jegybanki konferencián.

Tovább a cikkhez

Leálltak az adósságplafon megemeléséről szóló tárgyalások Amerikában

Pénteken magyar idő szerint az esti órákban olyan hírek érkeztek az Egyesült Államokból, hogy leálltak az adósságplafon megemeléséről szóló tárgyalások a republikánusok és a demokrata hátterű Fehér Ház között, így ez csökkentette annak az esélyét, hogy már a mostani hétvégén meglesz az alku. Emiatt a vezető amerikai részvényindexek is mérsékelt mínuszba süllyedtek.

Tovább a cikkhez

Keresik az irányt az amerikai tőzsdék

Kisebb emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,2 százalékos pluszban van, a S&P 500 0,3 százalékos pluszban áll, míg a Nasdaq stagnál.

Tovább a cikkhez

Több mint 11 millió forintért zsákolta saját részvényét a PannErgy

A PannErgy a BÉT oldalán tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy a vonatkozó közgyűlési határozattal összhangban, a részvény-visszavásárlási program keretén belül a társaság a Concorde, mint befektetési szolgáltató igénybevételével vásárolt PannErgy törzsrészvényt a Budapesti Értéktőzsdén.  

Tovább a cikkhez

Katasztrofális pénzügyi összeomlás jön a sztárbefektető szerint

Két héten belül eljöhet az a pont, amikor az amerikai kormány képtelen lesz kifizetni a számláit és beüt az államcsőd, ez a szakértők egybehangzó véleménye szerint beláthatatlan következményekkel járna. A fizetésképtelenséget minden erővel igyekeznek elkerülni a legmagasabb szinteken, egyre inkább közelednek az álláspontok az adósságplafon megemeléséről a demokraták és a republikánusok között - de van itt egy komoly bökkenő, legalábbis Ray Dalio szerint. A világ legnagyobb hedge fundját menedzselő veterán guru szerint rövid távon meg fogják oldani a krízist a döntéshozók, az adósságplafon újabb megemelése viszont azt fogja jelenteni, hogy az adósságnak nem lesz értelmes korlátja, ez pedig végül katasztrofális pénzügyi összeomláshoz fog vezetni.

Tovább a cikkhez

Nagyot megy a lengyel tőzsde

Több lengyel vállalat is közzétette az első negyedéves számait, a remek eredmények hatására 1,7 százalékot emelkedett a lengyel benchmark, a WIG20, emögött elsősorban a bankrészvények jó teljesítménye áll, az mBank közel 5, a PKO és a Pekao pedig közel 2 százalékot emelkedett. A WIG20 tavaly április óta nem látott szintre ugrott.

lengyel

Felpattant a Masterplast

4 százalékot emelkedett ma az árfolyam, aminek technikai okai vannak, az elmúlt napok esése után RSI alapon a napi és a heti grafikonon is túladottá vált, másrészt nagyjából onnan, a 2300 forint körüli zónából indult el felfelé az árfolyam, ahonnan május elején is felpattant.

mast

Száguld az Appeninn

12 százalékot emelkedett ma az Appeninn árfolyama, igaz, volt honnan, a tegnapi ütésből pattant fel, és gyakorlatilag visszatért abba a sávba, ahol az elmúlt hónapokban is oldalazott. A forgalom átlag alatti.

app

Három havi csúcs az OTP-nél

Szépen lassan araszolnak ma felfelé az európai részvényindexek, a magyar BUX index 0,7 százalékot emelkedett, a blue chipek közül továbbra is élen jár az OTP 1,3 százalékos emelkedéssel, a magyar bankpapír ma már 3 havi csúcson is állt, utoljára február közepén állt olyan magasan az árfolyam, mint a mai napon belüli csúcson.

otp93245342

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

Nincsenek nagy elmozdulások a hazai blue chipeknél.

Tovább a cikkhez

Itt lehet az új történelmi csúcs a német tőzsdén

A késődélelőtti órákban egyre jobb a hangulat az az európai tőzsdéken, a DAX 0,7 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,6 százalékkal, az FTSE 100 pedig 0,4 százalékkal került feljebb. Az adósságplafon-tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező hírek mellett technikai oka is lehet az emelkedésnek, tegnap ugyanis 2022 januárja óta nem látott szintre került a német börze, innen tudott ma ismét elrugaszkodni az index.

Ha a jelenlegi szinten zárna a jegyzés, az új történelmi csúcsot jelentene.

Tegnap egy részletesebb elemzés keretein belül is foglalkoztunk a DAX index helyzetével és kilátásaival, ez itt olvasható.

daxbeírit

Nincs megállás, már 2,7 milliárd forint felett jár a Richter a sajátrészvény-vásárlással

Újabb sajátrészvény-vásárlást jelentett be a Richter, ezúttal közel 100 millió forint értékben.  

Tovább a cikkhez

Magas kockázat, óriási hozam - Erre a két részvényre érdemes odafigyelni!

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője tegnap az úgynevezett "junior" növekedési részvényekről osztotta meg a véleményét, vagyis azokról a fiatal vállalatokról, amelyek magasabb kockázatot jelenthetnek a befektetők számára, de komoly potenciállal rendelkeznek és akár óriásit is lehet velük kaszálni később. Elemzésünkben két, a guru által érdekesnek talált részvényt nézünk meg közelebbről.

Tovább a cikkhez

Így kezdj bele a tőzsdei grafikonelemzésbe!- Díjmentes, interaktív online előadás

A Portfolio Trader online előadása segítségedre lehet a legfontosabb kezdő lépések és alaptechnikák megismerésében. Tanuld meg, hogyan olvass és értelmezz tőzsdei grafikonokat, hogy növeld sikered esélyeit a tőzsdén. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy fejleszd kereskedési tudásodat és légy magabiztos a tőzsde világában!

Tovább a cikkhez

Itt a lista, mutatjuk, mennyit keresett Csányi, Hernádi és a többi magyar cégvezér

2022 komoly kihívásokat hozott a magyar vállalatoknak, nemcsak a háború hatásaival, de a magas inflációval, a hektikusan mozgó devizaárfolyamokkal és a masszív kormányzati elvonásokkal is meg kellett küzdeni, ennek ellenére sok vállalatnál sikeres év volt a tavalyi, ez pedig a felsővezetők javadalmazásában is jól nyomon követhető. Összesítettük a tőzsde prémium kategóriájába tartozó vállalatok vezetőinek javadalmazását, amiből kiderült, hogy sok esetben nem a cég első embere keresi a legtöbbet, és az is, hogy a juttatási csomag változó része, főként a részvények tudják nagyon megdobni a javadalmazást. A Top10-be most közel 180 millió forint volt a beugró.

Tovább a cikkhez

Új mélyponton a forint: nincs megállás a lejtőn

Estére valamennyit szépített, de így is jókora gyengüléssel zárta a csütörtöki napot a forint az euróval szemben. Aztán a pénteki nap sem indult szépen, hamar újabb többhetes mélypontot láttunk a forint szempontjából.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés

A tegnapi pluszok után ma is jó hangulatban indul a kereskedés a kontinens vezető tőzsdéin, a émet DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a francia CAC ugyancsak 0,3 százalékkal került feljebb, míg a brit FTSE 100 kisebb, 0,2 százalékos pluszban van.

Egy jó ideje egyébként leginkább oldalazást lehetett látni a nemzetközi piacokon, viszont az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos kedvező hírekre megérkezett tegnap egy jelentősebb felpattanás. Tovább fűtheti a hangulatot egy tegnap esti megszólalás, az amerikai képviselőház elnöke ugyanis úgy fogalmazott, hogy bízik benne, hogy a kongresszusi tárgyaló feleknek sikerül megállapodniuk az adósságplafonról a jövő heti képviselőházi szavazásig.

dax0440

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül egyedül a Mol részvénye nem emelkedik.

Tovább a cikkhez

Óriási változások jönnek az Alibabánál

Leválasztaná és önálló vállalatként tőzsdére vinné felhő üzletágát az Alibaba – közölte a vállalat, miután közzétette első olyan negyedéves gyorsjelentését, amikor Kínában már feloldották a koronavírus-korlátozásokat.

Tovább a cikkhez

Nagy átrendeződés zajlik, ömlenek a kínai autók a világba

Az első negyedévben Kína vált a világ legnagyobb autóexportőrévé, Japánt megelőzve – írja a BBC. A növekedést az elektromos autók terjedése, valamint az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók is segítették.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,8 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,79 százalékot emelkedett, a Hang Seng 1,43 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,04 százalékkal került feljebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,63 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,36 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,46 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,06 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,12 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,18 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

2023. május 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg ápr.
május 15. hétfő 8:30 KSH Építőipar márc.
május 16. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q1
május 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 18. csütörtök 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q1
május 18. csütörtök 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 18. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
Nemzetközi makrogazdaság
május 15. hétfő 11:00 EU Ipar márc.
május 16. kedd 4:00 Kína Kiskereskedelem ápr.
május 16. kedd 4:00 Kína Ipar ápr.
május 16. kedd 11:00 EU GDP Q1
május 16. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex máj.
május 16. kedd 15:15 USA Ipar ápr.
május 17. szerda 11:00 EU Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 26,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 25,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 535,91 0,3% 0,7% -1,3% 1,2% 6,5% 35,7%
S&P 500 4 198,05 0,9% 1,6% 1,0% 9,3% 7,0% 54,7%
Nasdaq 13 834,62 1,8% 3,3% 5,7% 26,5% 16,0% 101,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 30 573,93 1,6% 5,0% 6,7% 17,2% 13,6% 33,3%
Hang Seng 19 727,25 0,9% -0,1% -4,5% -0,3% -4,4% -36,5%
CSI 300 3 956,07 -0,1% -0,9% -4,9% 2,2% -0,9% 1,4%
Európai részvényindexek              
DAX 16 163,36 1,3% 2,1% 1,8% 16,1% 15,4% 23,6%
CAC 7 446,89 0,6% 0,9% -1,2% 15,0% 17,2% 32,6%
FTSE 7 742,3 0,2% 0,2% -2,1% 3,9% 4,1% -0,5%
FTSE MIB 27 235,65 0,1% 0,5% -2,4% 14,9% 13,1% 16,1%
IBEX 9 213,1 0,0% 0,3% -2,2% 12,0% 8,7% -8,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 371,53 1,1% 0,6% 6,0% 5,9% 8,1% 26,1%
ATX 3 153,26 0,4% -0,9% -3,7% 0,9% -1,5% -9,5%
PX 1 316,21 -1,8% -5,1% -7,1% 9,5% -1,7% 19,2%
WIG20 63 629,04 0,2% 0,8% 1,8% 10,7% 13,0% 8,3%
Magyar blue chipek              
OTP 11 100 2,1% 2,4% 12,1% 9,8% 3,0% 6,2%
Mol 2 808 0,9% 1,5% 3,5% 7,9% -2,2% 3,9%
Richter 8 100 0,5% -2,4% 2,7% -2,4% 11,0% 44,8%
Magyar Telekom 425 0,1% 2,2% 1,7% 25,4% 3,7% 1,4%
Nyersanyagok              
WTI 71,86 -1,3% 1,4% -11,1% -10,4% -34,4% 0,8%
Brent 75,88 -1,5% 4,8% -10,5% -10,6% -30,6% -4,2%
Arany 1 953,7 -1,4% -3,3% -2,7% 7,6% 7,6% 51,2%
Ezüst 23,46 -0,9% -3,0% -7,0% -1,2% 8,6% 42,8%
Devizák              
EURHUF 376,7250 1,7% 1,3% 1,6% -5,9% -1,5% 18,5%
USDHUF 349,8073 2,2% 2,7% 3,5% -6,8% -3,9% 29,5%
GBPHUF 432,2251 1,5% 1,5% 2,8% -4,3% -4,5% 18,7%
EURUSD 1,0770 -0,5% -1,4% -1,8% 0,9% 2,4% -8,5%
USDJPY 137,4200 0,0% 2,2% 2,6% 3,2% 6,9% 24,1%
GBPUSD 1,2408 -0,5% -0,9% -0,2% 3,1% 0,0% -7,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 818 -2,1% -0,6% -11,8% 61,5% -6,5% 225,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,66 2,3% 7,9% 2,4% -4,4% 26,6% 19,2%
10 éves német állampapírhozam 2,41 3,2% 8,7% -2,3% -5,9% 138,4% 319,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,83 0,0% -0,6% -11,5% -15,4% 3,4% 149,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

dollár deviza árfolyam
fed kamat inflacio federal reservve
GettyImages-171721306
kínai megfigyelés, kínai titkosszolgálat, kínai elhárítás
budapest belgrád
4iG_Irodahaz_Montevideo
Meghiúsulhat a nagy európai akkumulátorterv

Kiszámoló Miért nő a GDP?

A GDP mérőszámát, ahogy ma ismerjük, 1934-ben alkották meg és a híres Bretton Woods-i konferencián fogadták el...

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
4iG_Irodahaz_Montevideo