FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Készenlétben a befektetők, mindenki azt figyeli, hogy becsődöl-e az USA

Portfolio
Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos várakozások mozgatják a piacokat a hétfői kereskedésben, amivel kapcsolatban újabb kulcsfontosságú eseményre kerül sor, ma találkozik ugyanis Joe Biden a Képviselőház republikánus vezetőjével. A reggeli órákban az ázsiai tőzsdéken jó volt a hangulat, az európai piacokon azonban már a bizonytalanság érződött a nap során. Ugyancsak bizonytalan hangulatban folyik a kereskedés az amerikai tőzsdéken az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások előtt.

Maradt a bizonytalanság

A nap végéig kitartott a bizonytalan hangulat az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 végül érdemben nem mozdult el, a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos pluszban fejezte be a napot. Egyelőre nem érkeztek hírek az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalás fejleményeiről, ezért sem igazán találták az irányt a vezető tőzsdék.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Továbbra sincs egyértelmű irány

Másfél órával a piaczárás előtt továbbra sem rajzolódott ki markáns irány az amerikai tőzsdéken, felemás elmozdulásokat láthatunk: az S&P 500 0,1 százalékos emelkedése mellett a Dow 0,3 százalékos mínuszban van, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal feljebb került. Az adósságplafonnal kapcsolatos várakozások mozgatják a piacokat elsősorban, ezzel kapcsolatban újabb kulcsfontosságú eseményre kerül sor, nemsokára találkozik ugyanis Joe Biden a Képviselőház republikánus vezetőjével.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem volt egyértelmű irány, nincs új csúcs a német tőzsdén

Kisebb kilengések mellett oldalazást láthattunk a vezető európai piacokon, a tegnapi történelmi csúcsdöntés után nem tudott újabb magasságokba törni a német börze, a DAX végül 0,3 százalékos mínuszban zárt. A francia CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, a ilánói börze pedig 0,8 százalékot esett, a brit FTSE 100 azonban feljebb tudott kerülni 0,2 százalékkal, és a spanyol tőzsde is emelkedett.

deutsche

Elfáradt a nap végére a BUX

Lefordult a nap végére a BUX index, bár a nap nagy részén a pénteki zárószintje felett állt, a kereskedést végül mínuszban fejezte be.

Tovább a cikkhez

Egyre közelebb, hogy egy új részvénnyel kereskedhessünk a magyar tőzsdén

Felveszi terméklistájára a BÉT a Civita Group törzsrészvényeit – tette közzé a vállalat.

Tovább a cikkhez

Megerősítette az MBH Bank, hogy újabb bankot venne Magyarországon

Augusztus 1-jén csatlakozik az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezetéhez a Duna Takarék Bank, az MBH Bank ezzel párhuzamosan tárgyalásokat folytat a Duna Takarék Bank Zrt. tulajdonosaival a Duna Takarék Bank Zrt.-ben legalább 75% mértékű befolyást megtestesítő részvények esetleges megvásárlásáról – közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján az MBH Bank.

Tovább a cikkhez

Alig javul a hangulat Európában

Az euróövezetben a vártnál kisebb mértékben javult májusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.

Tovább a cikkhez

Pluszos nyitás az amerikai tőzsdén

Kismértékű emelkedéssel indítják a kereskedést az amerikai tőzsdék az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalásokra várva, mind a három irányadó amerikai index kis pluszban áll.

Tovább a cikkhez

Nagyértékű közbeszerzésen nyert a Delta Technologies leányvállalata

Nagyértékű, összesen 120 millió forintos keretösszegű közbeszerzés nyertese lett a Delta Technologies leányvállalata konzorciumvezető ajánlattevőként – derül ki a BÉT-e közzétett tájékoztatásból.

Tovább a cikkhez

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Miközben évek óta nem látott magasságba emelkedtek a kamatok Európában, az ukrajnai háború továbbra is tart, és az európai gazdaság érezhetően gyengélkedik, a német tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett. Persze ehhez az is kellett, hogy az előbb említett negatív tényezőkkel kapcsolatos narratíva jelentős fordulatot vett az elmúlt hónapokban. A csökkenő gázárak, a vártnál jobb vállalati jelentések, és a kínai újranyitás is ott van azon faktorok között, amelyek hozzájárultak az európai tőzsdék, köztük a német piac erős teljesítményéhez. Az új csúcs kapcsán megnéztük, hogy mely komponenseknek volt köszönhető rekorddöntés, illetve mennyi szufla lehet még a DAX-ban.

Tovább a cikkhez

Továbbra sincs irány Európában

Felemás teljesítményeket látni az európai tőzsdéken a koradélutáni órákban, miközben a német és a francia tőzsde esik, a cseh és a lengyel részvénypiac mérsékelt erősödést mutat. A görög tőzsde továbbra is kimagaslik az Athex Composite index közel 7 százalékos emelkedésével a hétvégén lezajlott parlamenti választásokat követően.

A BUX a jobban teljesítők közé tartozik, jelenleg 0,3 százalékos pluszban jár a hazai index.

Lesújtottak a Facebookra: olyat csinált az európai felhasználók adataival, amit nem kellett volna

Rekordbírságot szabott ki az EU adatvédelmi bizottsága a Facebook anyavállalatára az európai felhasználói adatok Egyesült Államokba való továbbítása miatt – írja a CNBC. Az amerikai közösségi média óriás közölte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a hazai blue chipek

Lefordultak a vezető európai tőzsdék, a BUX viszont felülteljesítő, minután mind a négy hazai blue chip emelkedik.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb időzített bomba az amerikai bankrendszerben?

Mi a közös a Silicon Valley, a Signature és a First Republic Bankban? A válasz viszonylag egyszerű: azon túlmenően, hogy az elmúlt hónapokban mindhárom pénzintézet bedőlt, rendkívül nagy kitettséggel rendelkeztek a kereskedelmiingatlan-piacon is. A kisebb mérlegfőösszegű bankokat ugyanis e tekintetben kevéssé szabályozzák, így meg tudták tenni azt, hogy tőkearányosan sokkal több hitelt nyújtanak a kereskedelmi ingatlanokra, mint a nagyobb bankok. Ez a trend kedvező gazdasági körülmények esetén is problémás lehet, a jelenlegi helyzetben azonban az amerikai regionális bankok különösen nagy veszélyben vannak, ráadásul a piaci környezet változása sem lesz pozitív hatással rájuk.

Tovább a cikkhez

Elindult a kereskedés a cseh tőzsdén

A reggeli technikai problémát követően helyreállt a rend a prágai tőzsdén és elindult a kereskedés, a cseh PX index 0,5 százalékos pluszban áll.

Rákaptunk a repülős utakra, soha nem csinált még ekkora bevételt a Ryanair

Masszív, közel másfél milliárd eurós nyereséget könyvelt el a Ryanair március végén zárult pénzügyi évében, köszönhetően az utasforgalom fellendülésének, a jegyárak emelkedésének, valamint a fedezeti ügyleteknek, amivel az üzemanyagár-változások ellen védekezik a cég. A bevételek rekordot döntöttek a légitársaságnál, az eredmények azonban még elmaradnak a 2016-2018 közötti időszaktól.

Tovább a cikkhez

Technikai hiba miatt nincs kereskedés a cseh tőzsdén

Technikai problémák miatt nem indult el a kereskedés hétfőn reggel a prágai tőzsdén – írja a Reuters. A tőzsde üzemeltetője hozzáteszi, hogy a Xetra kereskedési rendszerrel van gond és egyelőre még keresik az okát, de dolgoznak a probléma elhárításán.

Távozik a Wise pénzügyi igazgatója egy baleset miatt

A Wise hétfőn közölte, hogy pénzügyi igazgatója, Matthew Briers jövő év márciusában távozik tisztségéből, hogy a 2022-ben elszenvedett kerékpáros balesetéből való felépülésre összpontosíthasson - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Választások voltak, elszállt a görög tőzsde

Görögországban választásokat tartotta a hétvégén, aminek eredményeit jól fogadták a piacok, az irányadó görög részvényindex, az Athex Composite 5,7 százalékos pluszba ugrott a nyitást követő percekben.

Tovább a cikkhez

Már közel 3 milliárd forintot költött saját részvényekre a Richter

Tovább vette pénteken a saját részvényeit a Richter, április eleje óta már közel 3 milliárd forintot költött el a saját részvény vásárlási programja keretein belül.

Tovább a cikkhez

Vegyes mozgások Európában

A pénteki csúcsdöntés után a DAX 0,1 százalékos mínuszban tartózkodik, a CAC-40 szintén 0,1 százalékot esett, míg a FTSE-100 0,2 százalékkal menetelt felfelé. A Stoxx szektorindexek közül az egészségügy és a háztartási cikkek emelkednek, míg a bankok és a bányászati szektor vállalatai teljesítenek a leggyengébben.

daxnapi

Kis emelkedéssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap az európai tőzsdéken, míg a vezető nyugat-európai részvényindexek közül a DAX és a CAC-40 esik, a FTSE-100 minimális erősödéssel kezd. A BUX kis plusszal kezdi a kereskedést.

Tovább a cikkhez

Napok múlva becsődölhet az USA: kulcsfontosságú eseményre kerül ma sor

Joe Biden szerint a Republikánus Párt jelenlegi álláspontja az adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban elfogadhatatlan. Biden ma találkozik a Képviselőház republikánus vezetőjével – írja a Yahoo Finance.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak pénteken a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalékkal, a S&P 500 0,1 százalékkal, a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb. Az amerikai részvénypiaci kereskedés első szakasza még a bizakodás jegyében telt, de aztán jött a hír, hogy leálltak az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások a republikánusok és a demokraták vezette Fehér Ház között, így a nap végére elromlott a hangulat.
  • A hétvégén Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere is nyilatkozott az adósságplafonnal kapcsolatban, elmondása szerint június 1-je továbbra is "kemény határidő" a szövetségi adósságkorlát emelésére, és meglehetősen kicsi az esély arra, hogy a kormány elegendő bevételt gyűjt be ahhoz, hogy áthidalja június 15-ig, amikor is újabb adóbevételek esedékesek.

  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel inkább emelkedések látszanak, a Nikkei 0,9 százalékkal, a Kospi 0,7 százalékkal, a Hang Seng 1,3 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX, a CAC, és a FTSE is 0,5 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq is minimálisan eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma egy kínai kamatdöntés érkezett, ami nem okozott meglepetést, és az EU-ban a Bizottság közzéteszi a fogyasztói hangulat alakulását, immár májusból. Idehaza nem várunk ma fontos eseményt, kedden viszont annál inkább: ezen a napon érkezik a részletes ÁHT-adat, valamint az MNB is ezen a napon tart kamatdöntő ülést. Kedden úgy ül össze a Monetáris Tanács dönteni a kamatkondíciókról, hogy már egy hónapja tudjuk, mennyire fontos lesz a mostani találkozójuk. Április végén ugyanis az MNB már csökkentette a kamatfolyosó felső szélét és egyben jelezte, hogy a következő lépés az irányadó kamat mérséklése lesz, ami napirendre kerül. A Portfolio által megkérdezett elemzők szinte mindegyike a kamat csökkentésére számít a keddi ülés után.

2023. május 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT ápr.
május 23. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
május 23. kedd 15:00 MNB Közlemény  
május 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 24. szerda 8:30 KSH Keresetek márc.
május 25. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom ápr.
május 26. péntek 8:30 KSH Munkanélküliség ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 22. hétfő 3:15 Kína Kamatdöntés  
május 22. hétfő 16:00 EU Fogyasztói hangulat máj.
május 23. kedd 9:15 Franciao. BMI máj.
május 23. kedd 9:30 Németo. BMI máj.
május 23. kedd 10:00 EU BMI máj.
május 23. kedd 10:30 UK BMI máj.
május 23. kedd 15:45 USA BMI máj.
május 23. kedd 16:00 USA Újlakás-eladások máj.
május 24. szerda 8:00 UK Infláció ápr.
május 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index máj.
május 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (második becslés) Q1
május 25. csütörtök 14:30 USA GDP (második becslés) Q1
május 26. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem ápr.
május 26. péntek 14:30 USA PCE-infláció ápr.
május 26. péntek 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Címlapkép forrása: Shutterstock

Döntött a kínai jegybank, nincs meglepetés

A kínai központi bank 3,65 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével.

Tovább a cikkhez

Most aztán tényleg indulhat a kamatcsökkentés Magyarországon, ha az MNB nem ijed meg a forint esésétől

Kedden ismét összeül a Monetáris Tanács és rég volt ekkora súlya a döntésének, hiszen akár a 18 százalékos irányadó kamat csökkentése is elkezdődhet. A jegybank már egy hónapja jelezte, hogy napirendre veszi a kérdést, és a Portfolio által megkérdezett elemzők nagy többsége arra számít, hogy rá is szánják magukat a lazításra. Kérdés, hogy a múlt hét második felében látott forintgyengülés esetleg visszatarthatja-e őket ettől.

Tovább a cikkhez
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken