david pressman amerikai nagykövet
Üzlet

Hernádi Zsolttal találkozott az amerikai nagykövet

Portfolio
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete rövid posztban számolt be arról, hogy kedden találkozott Hernádi Zsolt Mol-vezérrel és csapatával.

Az amerikai nagykövet Twitter-posztjában a három fotó mellé ezt az üzenetet fogalmazta meg:

Fontos megbeszélés Hernádi Zsolttal és csapatával a MOL-nál a kritikus regionális energiaügyekről, valamint Magyarország oroszországi diverzifikációjának sürgősségéről.

A jelek szerint Pressmann a Mol Campus irodából tekintette meg a kilátást Budapestre.

Emlékezetes, a Mol elnök-vezérigazgatója egy hónappal ezelőtt adott átfogó interjút a Reuters hírügynökségnek, melyben többek között arról is beszélt, hogy az olajcég 2025 végére, 2026 elejére képes lesz leválni az orosz urali típusú nyersolajról, pontosabban akkortájt már saját maga tudja eldönteni, hogy mikor, mennyi és milyen típusú olajat szerez be. Ezt megelőzően az olajcég első embere a közgyűlésen azt mondta, hogy a jelenlegi környezetben hangsúlyossá vált az egyik legfontosabb cél, ami a Mol számára korábban is lényeges volt, ez a diverzifikálás szükségessége. Tengeri jelenlét nélküli országként Magyarország számára kiemelten fontos a diverzifikáció az energiabeszerzés területén, a függőség azonban egy olyan világból származik, ahol a diverzifikálás még nem volt lehetséges; a gáz és a kőolaj is egyetlen irányból jött évtizedeken keresztül, és bár a diverzifikációt azóta sikerült megvalósítani a szállítás tekintetében (Adria és Barátság vezetékek kőolajban, földgáz-infrastruktúra Szlovénián kívül az összes szomszédos országgal összeköttetésben van), de az energia hasznosításához szükséges technológiát nem lehet egyik pillanatról a másikra átállítani, a kőolajfinomítók átállítását nem lehet ilyen gyorsan véghez vinni. Ugyancsak elmondta Hernádi, hogy haladnak a nem-orosz típusú kőolaj finomítását lehetővé tevő beruházások.

Érdemes felidézni azt is, hogy a lengyel kormányfő környezetéből szivárgott ki egy olyan vélemény, elemzés, miszerint szerintük Magyarország ki tudná váltani az orosz energiát, csak éppen nem akarja. Ebben a cikkben a kiszivárgott információk szerint rövidebb idő alatt is megvalósítható lenne a leválás az orosz olajról.

A magyar importfüggőség aránya a gáz esetén tavalyig mintegy 85%-os volt, aminek szinte teljes egésze orosz gázból származott, az olaj esetén pedig 87%-os volt az importfüggőségünk, amelynek mintegy 70%-a származott orosz forrásból. Az, hogy az orosz energiahordozók kiváltása technikailag lehetetlen, a tavaly májusi varsói találkozó óta is rendszeresen eljön a magyar kormányzati kommunikációban, miszerint kelet-közép-európai földrajzi fekvésünk miatt, a vezetékek elhelyezkedése miatt egyszerűen nem lehet kiváltani az orosz gázt és olajat. Így inkább csak diverzifikációra törekszik a kormány, amelyben azt célozza, hogy valamennyivel mérséklődjön az orosz import súlya, és növekedjen az egyéb irányból behozott termékek aránya.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Túri Anikó gfm