Előfizetői tartalom

Ma lehet utoljára osztalékért OTP-részvényeket venni

Portfolio
Több mint 80 milliárd forint osztalékot fizet ki az OTP, a vállalat részvényeit utoljára ma lehet megvenni az osztalékért.

Az OTP április 28-án tartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot. Elsősorban az ukrajnai háború miatt 2022 jelentős kihívásokkal teli év volt a nagybank történetében - a háborúnak 2 fontos hatása volt, egyrészt csökkent az orosz és ukrán bank eredménye nagyságrendileg 50 milliárd forinttal, másrészt le kellett írni befektetéseket, és ez Magyarországon jelent meg, mint veszteség. Összességében az adózott eredmény 24 százalékkal alulmúlta 2022-ben az azt megelőző évi számot. A magyar, az orosz és az ukrán bankon kívül kifejezetten jó évet zárt 2022-ben az OTP, ennek tudható be, hogy csak 24 százalékkal esett a profit, miközben a magyar tevékenységben 84 százalékos volt a visszaesés.

Egy ilyen év után nem feltétlenül számíthattak a befektetők kiugró osztalékfizetésre, bár az OTP eleve nem is osztalékpapír, tehát nem az eredmény után fizetendő osztalékért veszik elsősorban a befektetők a részvényt.

A cég a tárgyévi eredményből és az eredménytartalékból összesen 84 milliárd forint osztalékot fizet ki, ezzel a Mol után a második legnagyobb osztaléktömeget fizeti ki a magyar cégek közül.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés