Keresztbe tett az EU a nagy tőzsdefúziónak
Üzlet

Mínuszban ragadtak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az elmúlt napokban főleg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások határozták meg a nemzetközi hangulatot, és továbbra is ez a helyzet, hiszen a június 1-jei határidő közeledtével egyre nagyobb a feszültség. Tegnap az amerikai tőzsdék jelentős mínuszban zártak, miután nem tűnt úgy a hírek alapján, hogy a feleknek sikerült volna érdemi előrelépést tennie az adósságplafon ügyében. Ezek után az amerikai piacokat követve az ázsiai tőzsdék is estek, és a nemzetközi hangulattal összhangban az európai piacokon is régen látott esés alakult ki szerdán. Ehhez képest a magyar piac még relatíve jól tartotta magát. Este Amerikában nem tudtak magukhoz térni a részvényindexek.

Itt a vége

Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos piaci bizonytalanság nem engedte egyelőre, hogy örömittas kereskedés induljon a tőzsdéken, így a Dow 0,77%-os, az S&P 500 0,73%-os, a Nasdaq 0,61%-os mínuszban zárta a szerdai napot.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Hivatalosan is elindult a republikánus elnökjelöltségért Trump legerősebb kihívója

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság szerdán hivatalosan is nyilvántartásba vetette Ron DeSantist, Florida kormányzóját, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért, és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben.

Tovább a cikkhez

Bizonytalanságban tartják a piacot a politikusi tárgyalások

A szerdai kereskedés kezdete óta nagyjából stagnáltak az amerikai részvényindexek, csaknem 1 százalékkal keddi záróértékük alatt, a tárgyalás alatt álló amerikai adósságplafonnal kapcsolatos bizonytalanság miatt nem érkeztek meg a vevők. Az elmúlt egy órában azonban valami megváltozott, így sikerült ezekből a mínuszokból valamit ledolgozni: mindhárom részvényindex 0,5% körüli csökkenést mutat, a Dow valamivel nagyobbat, a Nasdaq és az S&P 500 valamivel kisebbet.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem tudta eladni mexikói üzletágát a Citigroup, most új megoldást találtak

A Citigroup elvetette a Banamex nevű mexikói lakossági bankjának eladását, és helyette tőzsdei bevezetést tervez - közölte a bank, amelynek részvényei 2,9%-os mínuszban vannak a New York-i tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Jól tartotta magát a magyar tőzsde, de így is esett a BUX

Alaposan elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető indexek 2 százalékos vagy akár ennél nagyobb esést szenvedtek el, főleg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos feszültségek miatt. A rossz nemzetközi hangulat a magyar piacot sem kerülte el, bár hozzá kell tenni, hogy a BUX relatíve felülteljesítő volt, hiszen csak mérsékelten esett a hazai részvényindex.

Tovább a cikkhez

Felfüggesztik holnap a Magyar Telekom részvényeinek kereskedését

A Magyar Telekom bejelentette, hogy a részvény-visszavásárlási aukcióra tekintettel május 25-én, vagyis holnap felfüggesztik a Magyar Telekom részvények tőzsdei kereskedését.

Tovább a cikkhez

Nagyon csúnya, ami ma a tőzsdéken történik

Régen látott esést lehet ma látni a tőzsdéken, a rossz hangulat gyakorlatilag reggel óta tart Európában, a kereskedési idő vége felé közeledve azonban begyorsult a lejtmenet.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdéken ma is folytatódik az esés, miközben a befektetők az adósságplafonnal kapcsolatos hírekre várnak. A Reuters szerint mindkét fél tárgyalói várhatóan helyi idő szerint szerda reggel ismét találkoznak. Janet Yellen pénzügyminiszter korábban figyelmeztette a törvényhozókat, hogy egy esetleges június eleji fizetésképtelenség "nagyon valószínű". Kevin McCarthy képviselőházi elnök a hét elején elmondta, hogy hétfőn "produktív" megbeszélést folytatott Joe Biden elnökkel. Ennek ellenére kedden kevés jel utalt arra, hogy előrelépés történt a tárgyalásokon. A Dow 0,4 százalékos mínuszban nyitott, míg az S&P 500 0,5 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került lejjebb.

spx0524

Mindeközben az európai tőzsdék is tovább esnek, miután az amerikai nyitás sem hozott enyhülést a piac számára.

Napi mélypont közelében DAX

Tovább esnek az európai tőzsdék kora délután, a DAX napi mélypontra esett az elmúlt percekben, így már 1,7 százalékos mínuszban van az index. Eközben a többi vezető európai tőzsdén sem enyhül a nyomás, a francia és a brit tőzsde 1,8 százalékos mínuszban van, míg az olasz piac 2,4 százalékot esett, a spanyol tőzsde pedig 1,5 százalékkal került lejjebb.

dax0524a

Nem enyhül a nyomás

A délelőtt vége felé közeledve az eladói nyomás továbbra sem mutatja az enyhülés jeleit az európai tőzsdéken. Ebben az sem segített, hogy a friss adatok alapján májusban a vártnál jobban gyengült az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás megítélése javult, az aktuális állapoté viszont erőteljesen romlott.

Eközben a magyar tőzsde továbbra is felültejesítő, itthon az Appeninn és a Masterplast is jelentős emelkedésben van.

Több mint 200 millió forintért vett tegnap saját részvényeket a Richter

Tovább vette tegnap saját részvényeit a Richter, ezúttal 205 millió forintért vásárolt.

Tovább a cikkhez

Masterplast-részvényeket szerzett a cég vezérigazgató-helyettese

Opciós jogával élve Masterplast-részvényeket szerzett a cég vezérigazgató-helyettese - közölte a társaság a BÉT honlapján.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb

A nyitástól távolodva egyre nagyobb esés alakul ki az európai tőzsdéken. Az eladási hullám mögött egyrészt az áll, hogy a hírek szerint az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokon nem történt előrelépés. Emellett az brit inflációs adat is kellemetlen meglepetést okozott, hiszen az áremelkedési ütem ugyan csökkent, de jelentősen elmaradt a várakozásoktól - emellett a maginfláció 31 éves csúcsra emelkedett. Az utóbbi hír táplálja a további kamatemelésekkel kapcsolatos várakozásokat.

Fontos szint közelében táncol a DAX

Múlt pénteken történelmi csúcsra ment a DAX, onnantól viszont folyamatosan esik a német részvényindex. Még egy múlt heti elemzésünkben kiemeltük a 16 000 pontos szint jelentőségét, amely fölé kitört az index és aztán jött is az új történelmi csúcs. Ugyan még csak a nap elején vagyunk, de úgy tűnik, hogy az index letöri ezt az az újonnan kialakult támaszt, ami rövidtávon semmiképp sem jó jel - ezzel újra visszakerül a korábbi sávba. Viszont ami hosszabb távon izgalmasabb, hogy mi lesz az októberi mélypontról induló emelkedő trendvonallal, hiszen ennek a letörése lenne az igazán aggasztó jel.

daxtech0524a

Esnek a tőzsdék

A tegnapi amerikai esést, illetve az Ázsiában látott gyenge hangulatot követően az európai piacokon is eséssel indult a nap, a DAX 1 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,2 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 1 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot esett.

dax0524

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX csak minimális elmozdulást mutat, a hazai blue chipek pedig vegyesen teljesítenek. A hazai részvényindex viszont még így is felülteljesítő az európai társaihoz képest, hiszen a vezető börzéken inkább esés látszik ma reggel.

Tovább a cikkhez

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén és a Portfolio Globalon - díjmentes, interaktív online előadás kezdőknek

Előadásunk küldetése, hogy segítsen kialakítani egy új szemléletet a résztvevőkben a tőzsde és a befektetések területén. Ezzel az újonnan szerzett szemlélettel, a rengeteg rád ömlő hírből ki fogod tudni szűrni azokat az adatokat, információkat, amelyek hatással vannak az árfolyamgörbék mozgására.

Tovább a cikkhez

OTP-részvényeket vett Csányi Ádám

Csányi Ádám, az OTP elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak a fia OTP-részvényeket vásárolt tegnap.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,3 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,73 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,31 százalékot esett, míg a CSI 300 0,06 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,32 százalékot eshet, a CAC 0,85 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,44 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,1 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,11 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma a KSH ismerteti a keresetek alakulását, emellett jön egy brit infláció is. Németországban az Ifo-indexet teszik közzé, megismerjük Európa legnagyobb gazdaságának májusi teljesítményét. Magyar idő szerint este 8-kor a Fed közzéteszi legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét.

2023. május 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT ápr.
május 23. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
május 23. kedd 15:00 MNB Közlemény  
május 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 24. szerda 8:30 KSH Keresetek márc.
május 25. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom ápr.
május 26. péntek 8:30 KSH Munkanélküliség ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 22. hétfő 3:15 Kína Kamatdöntés  
május 22. hétfő 16:00 EU Fogyasztói hangulat máj.
május 23. kedd 9:15 Franciao. BMI máj.
május 23. kedd 9:30 Németo. BMI máj.
május 23. kedd 10:00 EU BMI máj.
május 23. kedd 10:30 UK BMI máj.
május 23. kedd 15:45 USA BMI máj.
május 23. kedd 16:00 USA Újlakás-eladások máj.
május 24. szerda 8:00 UK Infláció ápr.
május 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index máj.
május 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (második becslés) Q1
május 25. csütörtök 14:30 USA GDP (második becslés) Q1
május 26. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem ápr.
május 26. péntek 14:30 USA PCE-infláció ápr.
május 26. péntek 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 25,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 1,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 26,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,2 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 8,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 055,51 -0,7% 0,1% -2,2% -0,3% 3,7% 32,8%
S&P 500 4 145,58 -1,1% 0,9% 0,3% 8,0% 4,3% 51,7%
Nasdaq 13 672,54 -1,3% 1,8% 5,2% 25,0% 13,6% 96,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 30 957,77 -0,4% 3,7% 8,4% 18,6% 14,7% 36,4%
Hang Seng 19 431,25 -1,3% -2,7% -3,2% -1,8% -5,1% -36,6%
CSI 300 3 913,19 -1,4% -1,6% -3,0% 1,1% -3,5% 1,5%
Európai részvényindexek              
DAX 16 152,86 -0,4% 1,6% 1,7% 16,0% 13,9% 24,5%
CAC 7 378,71 -1,3% -0,4% -2,6% 14,0% 16,0% 32,6%
FTSE 7 762,95 -0,1% 0,2% -1,9% 4,2% 3,3% -0,3%
FTSE MIB 27 174,97 -0,5% -0,1% -2,1% 14,6% 12,6% 18,6%
IBEX 9 267 -0,4% 0,8% -1,6% 12,6% 7,4% -7,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 490,46 -0,2% 1,4% 5,4% 6,2% 7,0% 31,1%
ATX 3 184,15 -0,1% 1,7% -2,1% 1,8% -2,9% -8,5%
PX 1 320 0,1% -1,7% -6,8% 9,8% -0,2% 20,1%
WIG20 65 419,25 0,0% 2,3% 4,8% 13,8% 14,4% 12,7%
Magyar blue chipek              
OTP 11 150 -0,3% 2,3% 11,2% 10,3% 6,5% 9,4%
Mol 2 778 -0,9% 0,8% 2,6% 6,8% -2,3% 9,0%
Richter 8 200 0,6% 1,0% 2,4% -1,2% 7,0% 53,3%
Magyar Telekom 429 0,6% 2,5% 1,4% 26,5% 4,4% 3,0%
Nyersanyagok              
WTI 72,91 1,2% 2,9% 3,7% -9,1% -35,5% 1,5%
Brent 76,86 1,1% 2,5% -5,9% -9,5% -32,3% -2,8%
Arany 1 967,3 -0,3% -1,6% -0,5% 8,4% 6,1% 52,0%
Ezüst 23,43 -1,0% -1,2% -6,2% -1,3% 7,6% 42,8%
Devizák              
EURHUF 376,5250 0,6% 2,2% 0,1% -6,0% -1,6% 17,9%
USDHUF 349,3297 0,8% 3,1% 1,9% -6,9% -2,6% 28,0%
GBPHUF 432,8999 0,6% 2,1% 1,8% -4,2% -3,8% 19,1%
EURUSD 1,0779 -0,2% -0,8% -1,8% 1,0% 1,0% -7,9%
USDJPY 138,5600 0,0% 1,5% 3,1% 4,0% 8,5% 26,0%
GBPUSD 1,2423 0,0% -0,6% 0,2% 3,3% -1,2% -6,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 226 1,4% 0,7% -0,1% 64,0% -6,4% 262,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,73 0,0% 5,4% 4,5% -2,6% 30,2% 23,8%
10 éves német állampapírhozam 2,47 0,7% 5,5% -0,7% -3,7% 140,5% 391,6%
10 éves magyar állampapírhozam 8,02 1,5% 2,8% -4,3% -13,3% 15,2% 143,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

app store
didier reynders
dollár deviza árfolyam
fed kamat inflacio federal reservve
GettyImages-171721306
kínai megfigyelés, kínai titkosszolgálat, kínai elhárítás
budapest belgrád
4iG_Irodahaz_Montevideo

Kiszámoló Miért nő a GDP?

A GDP mérőszámát, ahogy ma ismerjük, 1934-ben alkották meg és a híres Bretton Woods-i konferencián fogadták el...

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
app store