autowallis_wallis_motor_pest_H95_2
Üzlet

Nem áll meg az AutoWallis, megint nagyot nőtt a cég

Portfolio
100 milliárd forint feletti első negyedéves árbevétellel és 11,5 forintos egy részvényre jutó eredménnyel zárta 2023 első negyedévét az AutoWallis - derült a cég frissen publikált első negyedéves gyorsjelentéséből. A csoport árbevétele ezzel 74, EBITA-ja 81, míg nettó nyeresége 156 százalékkal növekedett az első három hónapban az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összetevői között organikus és akvizíciós tényezők egyaránt állnak.

Közzétette első negyedéves számait az AutoWallis, a korábban megjelent sales reportból már tudni lehetett, hogy négy rekordév után újabb erős értékesítési számokkal indította az évet a cég, miután 2023 első negyedévében 86,2, százalékkal 13 800 darabra növelte az értékesített gépjárművek számát a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva. Eközben az EU-s piacokon és a csoport releváns piacain átlagosan regisztrált új személyautók száma 17,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az értékesítés tekintetében a legnagyobb növekedést a Nagykereskedelmi üzletág érte el, ahol az eladások száma 113,1 százalékkal 11 223 darabra nőtt. Ebben a nagy szerepet volt a Renault Hungaria tavalyi negyedik negyedévben (a portugál Salvador Caetano közösen) való felvásárlásának, de organikusan is 45 százalékkal nőttek az eladások, főleg a SsangYong és az Opel bővülésének köszönhetően. A Kiskereskedelmi üzletág az első negyedévben 2 091 darab új (+26%) és 486 darab használt (+0,2%) gépjárművet értékesített. A növekedés részben a szlovén Avto Aktivnak volt köszönhető, mely tavaly április óta a Csoport tagja, de enélkül is 12,5 százalékos volt a szegmens értékesítésének bővülése.

Az értékesítés bővülésével párhuzamosan a cég árbevétele is jelentősen nőtt a bázishoz képest, a forgalom 74 százalékkal 100,5 milliárd forintra ugrott az első negyedévben.

Az eredményekben a tranzakciós hatások mellett az organikus növekedés is jelentős szerepet játszott, utóbbi fő hajtóereje a Nagykereskedelmi üzletághoz tartozó SsangYong és Opel értékesítés jelentős növekedése, valamint a Kiskereskedelmi üzletág (volumen és árhatás együttesen) több mint 16,5 milliárd forintos bővülése volt. A Nagykereskedelmi Üzletág árbevétele 71, míg a Kiskereskedelmié 80 százalékkal bővült. A két üzletág árbevételhez való hozzájárulása hozzávetőlegesen 62-38 százalék a Nagykereskedelmi üzletág javára.

A Nagykereskedelmi üzletág tevékenysége, a Renault Magyaroroszág 50 százalékos tulajdoni hányadának felvásárlásával, bővült a magyarországi Renault és Dacia importőri tevékenységgel. Azonban abból kifolyólag, hogy portugál Salvador Caetano vállalattal közösen valósította meg a Csoport a tranzakciót, így az ehhez kapcsolódó árbevétel nem jelenik meg a Csoport és az üzletág bevételében.

A Csoport bevételeinek egyébként már közel 56 százaléka külföldről származik, ami jelentős bevételszerkezeti javulás az előző év azonos időszaki állapotához képest.

A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevétellel megegyező mértékben, 74 százalékkal 86 milliárd forintra emelkedett, melynek eredményeképpen az AutoWallis fedezettermelése a bázis időszaki értéken, 14,9 százalékon maradt. Az igénybe vett szolgáltatások értéke 50 százalékkal bővült, elsősorban a megnövekedett értékesítési mennyiségekhez (Opel, SsangYong) kapcsolódó magasabb volumenű és növekvő költségű logisztikai tevékenység miatt. A személyi jellegű ráfordítások 62 százalékos emelkedését elsősorban a szervezetfejlesztéshez kapcsolódó létszámnövekedés és a munkaerőpiaci változások követésére végrehajtott béremelések, valamint az akvizíciók miatti bővülés okozta (a Csoport átlagos létszáma 201 fővel 912 főre nőtt).

Az AutoWallis erős első negyedéves számai mögött a korábban tervezettnél is gyorsabban megvalósuló növekedési stratégia áll, mely az eredményesség, nyereségesség tekintetében is kezdvező számokat mutat:

A működési eredmény (EBIT) a növekvő árbevétel (ár és volumen hatás együtt) és magas szinten maradó fedezettermelés hatására 10,8 százalékkal 4,7 milliárd forintra nőtt az időszakban.

A pénzügyi bevételek és ráfordítások az első negyedévben 269 millió forint nyereséget mutatott, mely több mint 225 millió forint javulást jelent. A fentiek eredményeként

az AutoWallis EBITDA-ja az első negyedévben 81 százalékkal 5,6 milliárd forintra nőtt.

Az EBITDA növekedéséhez mindkét üzletág jelentősen mértékben hozzájárult:

  • A Nagykereskedelmi üzletágban az EBITDA 90,2 százalékkal 3,8 milliárd forintra nőtt, amelyet elsősorban az új gépkocsi értékesítés, azon belül a SsangYong értékesítés volumennövekedése, az autóárak folyamatos emelkedése és az átlagon felüli megtartott marzsok együttesen okozták.
  • A Kiskereskedelemi üzletág EBITDA-ja 63,3 százalékkal 1,8 millió forintra emelkedett, jellemzően az első negyedévre még jellemző átlagon felüli magas fedezetek, növekedő értékesítési darabszámok és hatékony költséggazdálkodási lépések miatt.

Mindezzel együtt az EBITDA marzs 5,4-ről 5,6 százalékra emelkedett: a Nagykereskedelmi üzletág marzsa 5,4-ről 6 százalékra bővült, miközben a Kiskereskedelemé 5,4-ről 4,9 százalékra csökkent. Ez utóbbi csökkenés az újra megjelenő készletek miatt az iparágban elkezdődött árrés-normalizáció hatását mutatja és vetíti előre.

Az adózás előtti eredmény a tavalyi 2,3 milliárd forinthoz képest közel másfélszeresére, 146 százalékkal 5,7 milliárd forintra ugrott. Ebből 111 százalék organikus hatásból ered, míg a fennmaradó 35 százalék tranzakciós hatásból. Az adózás előtti eredmény marzs a tavalyi 4 százalékról 5 százalékra nőtt.

Végül pedig, ami a nettó eredményt illeti, a társaság által 50 százalékos részesedéssel felvásárolt Renault Hungária 691 millió forintos nyereségével együtt két és félszeresére, 5 milliárd forintra ugrott. Az AutoWallis teljes átfogó eredménye 4,7 milliárd forint (+127%) volt, így az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 3 hónap alatt elérte a 11,5 forintot (2022-ben az egész éves érték 19,27 forint volt).

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az erős évkezdés kapcsán elmondta, hogy a kiemelkedő első negyedéves számok és sikeresen zárt tranzakciók bizakodásra adnak okot, a csoport akár újabb rekordévet zárhat 2023-ban, azonban az infláció, a megemelkedett finanszírozási költségek, a gazdasági visszaesés lehetősége óvatosságra intik az iparág szereplőit. Hozzátette, hogy mindezek tovább katalizálhatják a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással rendelkező AutoWallis ki is kíván használni növekedési stratégiájának megvalósítása során.

Az AutoWallis árfolyama a jelentést követően ma 2,6 százalékkal került feljebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép: Portfolio

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken