Előfizetői tartalom

Itt az MNB mesterterve: bemutatták az új pénzforgalmi stratégiát

Portfolio
Az MNB megújítja az elektronikus pénzforgalmi stratégiáját és új célokat határozott meg a 2030-ig terjedő időszakra, amelyeket a Pénzforgalom 2030 című stratégiában publikál. Az MNB javaslata szerint a pénzforgalmi infrastruktúra fejlesztéséről a használat ösztönzésére kell áthelyezni hangsúlyt. Digitalizációs szintugrást terveznek: míg 2020 kevesebb mint egyharmad volt az elektronikus fizetések aránya a teljes hazai pénzforgalomban, 2030-ra 60 százalékos vagy ennél magasabb arányt céloztak meg. Jön az AFR 2.0, vagyis az azonnali átutalási rendszerre épülő QR-kódos fizetés, a fizetési kérelmek és a Giro csalásmegelőzési rendszere.

A legfontosabb payment trendekről és a kormány banki digitalizációs terveiről is szó lesz csütörtöki Financial IT konferenciánkon. Regisztráció itt!

Az MNB 2030-ig szóló pénzforgalmi stratégiáját Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója mutatta be a jegybank mai tájékoztatóján. Az MNB egy olyan pénzforgalmi fejlettségi mutatórendszert dolgozott ki 18 tényezővel, amit minden évben mérnek és közzétesznek. Célszámokat és vízókat tartalmaz a stratégia, és egy hangsúlyváltásra tesznek javaslatot,

az infrastruktúra fejlesztésről a használat ösztönzésére helyezzük át a hangsúlyt. 2-3 éves cselekvési terveket hozunk létre

- mondta Bartha Lajos.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés