Előfizetői tartalom

Eddig nem látott veszélyt jelenthet az emberiségre a mesterséges intelligencia, tömeges manipulációra készülnek

Portfolio
Több ezer mesterséges intelligencia által generált, valóságosnak tűnő videó bukkant fel a közösségi médiában, amelyeken vezető amerikai politikusok láthatóak olyan kijelentéseket téve, amelyek sosem hangzottak el. A jelenséget deepfake-nek hívják, vagyis olyan videós és hanganyagokról van szó, amelyeket több ezer órányi felvétel feldolgozásával generálnak AI-szoftverek. Az elemzők aggódnak, ugyanis néhány videó annyira élethű, hogy az akár hatással lehet a 2024-es amerikai választások kimenetelére is.

Nehéz elképzelni, hogy nem használják egymás ellen

Bár ezek a szintetikus felvételek már évek óta léteznek, az elmúlt évben az új "generatív AI" eszközök, mint például a Midjourney, olcsóbbá és egyszerűbbé tették a meggyőző hamis felvételek elkészítését - derül ki a Reuters által készített interjúkból, amelyekben mintegy két tucat szakembert kérdeztek meg olyan területekről, mint az AI, az online félretájékoztatás és a politikai aktivizmus.

A választók nehezen tudják majd megkülönböztetni a valódit a hamisítványtól. És nehéz elképzelni, hogy akár Trump, akár Biden támogatói ne használnák fel majd ezt a technológiát arra, hogy az ellenfelet rossz színben tüntessék fel

- mondta Darrell West, a Brookings Institution technológiai innovációs központjának vezető munkatársa.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái