Előfizetői tartalom

Időzített bomba ketyeg az európai autóiparban, gyárbezárások jöhetnek

Rózsa Tamás, Top Tier Consultants
Jelentős változásokon megy keresztül az autóipar, elsősorban az elektromos autók gyártására való átállás miatt, azonban számos egyéb tényező is nehezítette a szektor helyzetét az elmúlt években. Ezeknek a változásoknak a hatása a Top Tier Consultants legfrissebb elemzése szerint a munkaerőpiacon is jelentkezni fog, elsősorban a beszállítókat érintve negatívan. Az átalakuló piaci környezet miatt a kapacitások újratervezése sem maradhat el, ami végső soron az európai gyártási kapacitások leépítését hozhatja el. Szerencsére azonban a hazai üzemek helyzete biztosnak tűnik, inkább Nyugat-Európában várhatók gyárbezárások - a Ford például már lépett is.

Kihívásokkal teli környezet A robbanómotoros technológiák éllovasa hagyományosan Európa, emellett a prémium szegmens három nagy német gyártója is európai, akik összesen a Covid előtti időszakig hagyományosan 70 százalékát birtokolták a globális prémium szegmensnek és Európát nettó 2 millió autó exportőrévé tették. Az Európai export megszokott felvevőpiacai Észak-Amerika...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái