Előfizetői tartalom

Nem kérdés, hogy az AI akár veszélyes is lehet, de ki fogja megszelídíteni?

A ChatGPT megjelenése óta nemcsak a mesterséges intelligencia sokoldalúságáról esett rengeteg szó, hanem azokról az újfajta kockázatokról is, amelyeket ezek az eszközök az emberiségre nézve jelentenek. Arról azonban eltérő nézetek alakultak ki, milyen módon érdemes kezelni ezeket a kockázatokat. Az egyik megoldás az etikus AI fejlesztés lenne, amelyben a cégeknek is óriási felelőssége van. Erről kérdeztük I-Sah Hsieh-t, a SAS társadalmi innovációkért felelős igazgatóját a cég Innovate On Tour rendezvényén Varsóban.

A mesterséges intelligenciáról is lesz szó a Portfolio Banking Technology 2023 konferenciáján november 7-én. Részletek itt.

Milyen kockázatokat jelent a mesterséges intelligencia megjelenésre a társadalomra nézve, illetve hogy lehet ezeket kezelni?

A mesterséges intelligencia is olyan, mint bármely más eszköz, tehát használható jóra és rosszra is. A legnagyobb kockázat véleményem szerint a széles körű manipuláció. Tudja, nekem öt gyerekem van, ebből négy lány, és amikor azt látom, hogy a közösségi médiavállalatok kis chatbotokat helyeznek el az applikációikban, amelyek aztán párkapcsolati tanácsokat adnak a lányaimnak, akkor aggódom. Van egy nonprofit szervezet, amelynek az a feladata, hogy figyelje a technológia emberekre gyakorolt hatásait. Ennek a szervezetnek a munkatársai egy 13 éves lány nevében regisztráltak egy közösségi oldalra, és beszélgetni kezdtek egy ott elhelyezett chatbottal. Elmesélték neki, hogy találkoztak egy idősebb férfival, és hamarosan el is utaznak vele valahova. A chatbot ahelyett, hogy kifejezte volna aggályait a nyilvánvalóan amorális helyzettel kapcsolatban, gratulált, és barátságosan érdeklődött afelől, hogy hova utaznak.

A probléma az, hogy a mesterséges intelligencia nem érti önmagától a társadalmi normákat, és nem tudja, hol kell meghúzni a határokat. Erre nagyon oda kell figyelni a chatbotok bevezetésénél, különben ezek az eszközök óriási társadalmi károkat okozhatnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés