Előfizetői tartalom

A mítosz kezd valósággá válni - Mire figyelmeztetik a mesterséges intelligenciával játszadozó emberiséget az ókori görögök?

Visszatekintve történelmünk írott és tárgyi forrásaira, láthatjuk, hogy az emberiség már jóval a modern kort megelőzően eljátszadozott a mesterséges intelligencia és robotizáció gondolatával. Nagyon sokáig tartotta magát az a közkeletű vélekedés, hogy a feltalálók először a középkorban kezdtek el isteni szikra által működtetett humanoid robotokról fantáziálni. Kevesen tudják azonban, hogy az első antropomorf gépekről szóló történetek már az ókori görög mítoszokban is megjelennek. Cikkünkben bemutatjuk, miről mesél a mitológia, és milyen utat járt be azóta humanoid robotika.

Miről mesélnek a mítoszok?

Talósz, a bronzóriás történetét Kr.e. 700-ban írta meg Hésziodosz ókori görög költő, de a mítosz még ennél is korábban, a minoszi civilizáció fénykorában keletkezhetett. A történet szerint az önműködő bronzszerkezetet Héphaisztosz kovácsisten (modern fogalmakkal élve az innováció istene) ajándékozta Kréta királynőjének, Europénak. Talósz kapta a feladatot, hogy megvédje a szigetet a betolakodóktól, ezért naponta háromszor körbejárta a szigetet, és sziklákkal dobálta a közeledő hajókat.

Egyes mítoszváltozatok arról számolnak be, hogy a félelmetes teremtmény fejétől egészen a lábáig egy cső futott végig, amely az istenek titokzatos életerejét, a görögök által ichornak hívott anyagot szállította. Egy másik ókori szöveg, a Kr.e. 3. századból származó argonauták története elmeséli, hogy Talószt végül egy varázslónő győzte le, úgy, hogy az egyik lábán található csavar eltávolításával kiengedte az isteni folyadékot az óriás testéből.

Talósz görög mitológia robot
Talósz halála. Forrás: Sybil Tawse/Wikimedia Commons.

A görög mitológiában fellelhető egy másik történetet is, amelyben egy mesterséges intelligencia-ügynök ősképe jelenik meg. Ez a történetet a széles körben ismert Pandora-mítosz, amelynek Pandora csak egy későbbi változatában jelenik meg ártatlan lányként, aki tudtán kívül, az isteni szelence felnyitásával minden elképzelhető rosszat a világra szabadít. Egy korábbi változat szerint, amelyet szintén Hésziodosz énekelt meg, Pandora egy Zeusz által mesterségesen létrehozott gonosz lény volt, akinek az volt az egyetlen feladata, hogy megbüntesse az emberiséget azért, mert annak sikerült megszelídítenie a tüzet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés