Előfizetői tartalom

Hihetetlen orvosi áttörés: véreret nyomtattak a tudósok

Portfolio
A vérerek nyomtatása kulcsfontosságú lenne az orvosi felhasználás szempontjából, ám az eddig alkalmazott eljárások  úgynevezett sejtbarát-zselékben történtek, amelyekkel megfelelően szilárd végeredményt nem lehetett elérni. Ez problémás az erek esetében, hiszen azoknak nagy nyomást kell elviselniük. Most úgy tűnik, hogy az Utrechti Orvosi Egyetem kutatóinak két eljárás egyesítésével sikerült megoldást találniuk a problémára - írja az Interesting Engineering.

A kutatók a volumetrikus bioprinting és a melt electrowiriting (MEW) nyomtatási technikákat ötvözték. Utóbbi a 3D-nyomtatás egy olyan típusa, amivel nagyon pontos végeredményt lehet elérni. Az eljárás egy keskeny, olvasztott és biológiailag lebomló műanyagból álló szál irányításával zajlik. A végeredmény bonyolult, mechanikailag erős és az erőhatásoknak ellenálló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés