Előfizetői tartalom

10 ábrán mutatjuk, hogyan fizet a magyar

A kártyás forgalom tovább bővült, az e-kereskedelmi forgalom még mindig húzza a kártyás fizetéseket, a mobilfizetések ismét nagyot mentek, a fizetési kérelmek alacsony bázisról ugrottak, az azonnali fizetési rendszer forgalma kis mértékben emelkedett  - derül ki az MNB friss pénzforgalmi statisztikájából. Az is látszik, hogy a MNB rendeletét követően a hazai ATM-hálózat mérete nem zsugorodott tovább, a negyedévben 63 bankautomtát telepítettek a bankok. Megnéztük, mi történt az első negyedévben a pénzforgalomban.

A payment piac trendjeiről is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest 32,5 százalékkal nőtt a kártyás fizetések értéke – ideértve a belföldi és a külföldi forgalmat egyaránt –, a kártyás tranzakciók száma pedig 18,5 százalékkal emelkedett. A kártyás forgalom értékének növekedését részben a magas infláció is magyarázza. A hazai e-kereskedelem továbbra is húzza a kártyás fizetések forgalmát, itt 50 százalék feletti volt a növekedés.

A kártyás készpénzfelvételek értéke – a jelentős infláció ellenére – 1 százalékkal csökkent éves alapon, míg darabszámuk 0,3 százalékkal esett vissza.

A kártyás forgalom és a kártyás készpénzfelvételek aránya a kártyák javára tovább javult:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés