Portfolio signature

Belendült a növekedés az Opusnál

Portfolio
Az Opus Global portfoliójával lefedett minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel a cégcsoport érdekeltségei 2023. első negyedévében – áll a társaság ma közzétett negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat mind a működési bevétel, mind az EBITDA szintjén jelentős emelkedést ért el az előző év azonos időszakához képest.

A széles tevékenységi körrel rendelkező cégcsoport konszolidációs körébe az anyavállalattal együtt 2023. március 31.-én 35 társaság tartozik, amelyeket tevékenységi kör szerint öt szegmensbe sorol a vállalat: ipari termelés, mezőgazdaság és élelmiszeripar, energetika, turizmus, vagyonkezelés. A cégcsoport legfontosabb érdekeltségei az első negyedév végén:

cegcsoport

A beszámolási időszak főbb eseményei:

  • Az Opus Global, mint egyedüli alapítója korábban döntött a 100 százalékos közvetlen tulajdonában lévő SZ és K 2005 Ingatlanhasznosító Kft. jogutód nélküli megszűnéséről és egyúttal elrendelte a végelszámolását.
  • Az Opus Global növelte tulajdoni arányát a leányvállalatként nyilvántartott Viresolban azáltal, hogy 2023. március 31-én a Duna Aszfalt 33,3 százalékos részesedését megvásárolta. Az adás-vétel eredményeként társaság közvetlen részesedése az élelmiszeripari vállalatban 51 százalékról 84,3 százalékra növekedett.
  • Az Opus Global a profiltisztítás jegyében a vagyonkezelés körébe tartozó Mitra Informatikai Szolgáltat Zrt.-ben lévő 4,385 százaléknyi részesedésének értékesítéséről döntött.
  • Az R-Kord Építőipari Kft. az Mészáros M1 Nehézgépkezelő 17,21 százalék kisebbségi üzletrészesedésének értékesítéséről döntött. A tranzakcióval egyidőben a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. is az általa tulajdonolt 23,39 százaléknyi kisebbségi üzletrészesedésének értékesítéséről döntött, így a tranzakciót követően az Opus Global kisebbségi közvetett tulajdona megszűnt a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft.-ben.

A negyedév főbb számai

2023 első negyedévében 71 százalékkal magasabb működési bevételt ért el az Opus Global, mint az előző év azonos időszakában. A bevételben a legnagyobb arányt már az energetika szegmens képviseli, amely 41 százalékos súllyal szerepel, az ipari termelés részesedése 29 százalék, a mezőgazdaság és élelmiszeripar 25 százalékot tesz ki, a turizmus pedig mindössze 4 százalékot ad.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés