Előfizetői tartalom

Itt a magyarázat, hogy miért nyúl bele a kormány több tízezer áramszerződésbe

Több tízezer magyar vállalkozás van veszélyzónában amiatt, hogy tavaly év végén kényszerből rendkívül magas árak mellett kellett új fix áras áramszerződést kötnie, így egész évre beragadt ezekbe a konstrukciókba, ez pedig az ipari termelést láthatóan visszafogja, és akadályozza az infláció leszorítását is, így kormányzati beavatkozásra van szükség – rajzolódik ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara illetékeseinek mai közös cikkéből. A jelek afelé mutatnak, hogy legalább húszezer cég van a készülő megsegítés célkeresztjében, akik 320 euró/MWh feletti áron kötöttek szerződést, miközben most 100 euró körüliek a piaci árak, illetve az energiaköltségek működési arányához kötnék a kormányzati beavatkozást. Jövő héten kormányzati bejelentés várható, ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap már megüzente, és könnyen lehet, hogy ez a döntés lesz az Orbán Viktor kormányfő által ma belengetett új gazdaságvédelmi akcióterv egyik fontos eleme.

A tavasszal jelzett áramszerződéses céges panaszok, segélykiáltások után az elmúlt napokban felpörgött a híráramlás a témában, hiszen hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy közleményben kérte a kormányt a helyzet áttekintésére, aztán a kamara elnöke egy lap-, illetve egy televíziós interjúban is vázolta a cégek felől beérkezett problémákat és a javaslatokat. Három főbb irányt vázolt, amelyek közül a legnagyobb esélyűnek azt vázolta:

azt vennék alapul, hogy a teljes működési költségen belül az energiaköltség milyen aránnyal van jelen. Meghúznának egy százalékos határt, ami fölött életbe lépne a kormányzati beavatkozás.

A tv-interjúban szintén előjött ez a szófordulat: „szabályozási kérdés lesz, hogy hány százaléknál lép életbe, illetve hogy iparáganként leszálazza-e a kormányzat” a tervezett segítséget. Mindkét helyen előjött, hogy a szerződésekbe való beavatkozásért cserébe mit kérne a kormány: az árak csökkentését és egyúttal energetikai átalakítást, de nem világos pontosan, hogy ez hogyan történne meg. Parragh az ATV-interjúban azt is jelezte: a kormány „amellett, hogy rövid távon segít a cégeknek, ösztönözze őket az energiaellátás korszerűbbé és olcsóbbá tételére is”.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés