Előfizetői tartalom

Így forgatja fel az AI az autózást: bepillantottunk a kulisszák mögé

Utoljára a koronavírus-járvány elején került sor a Continental kétéves rendszerességű technológiai expójára, a Continental TechShowra, ahol a világ egyik legnagyobb járműalkatrész-beszállítója bemutatja a befektetőknek és az újságíróknak, hogy melyek azok a fejlesztés alatt álló technológiák, amelyek szerintük meghatározzák majd a közlekedés jövőjét. Három év kihagyás után idén Frankfurt am Mainban állították ki a német autóipari konszern mérnökei a legérdekesebb járműtechnikai alkatrészeket és prototípusokat. Az esemény lényege, hogy a sajtó munkatársai ilyenkor szabadon kérdezhetik a szakértőket, és ha az fizikailag lehetséges, ki is próbálhatják az egyes modelleket.

Nem csak gumi

A többség számára a Continental neve a gumiabronccsal forrt össze, ami nem meglepő, lévén, hogy az 1871-ben alapított hannoveri vállalat ma már a világ negyedik legnagyobb gumiabroncs-gyártójaként működik. Az expó sokszínűsége is mutatja azonban, hogy a cég megalakulása óta sokféle kompetenciára alapozta a működését. A Continental együttműködik a legtöbb nagy autóipari márkával, akiknek nem csupán gumiabroncsot gyárt, hanem a fékberendezésektől kezdve a szenzorokon át az autókba kerülő számítógépekig majdnem minden eszközt fejleszt.

TechShow 2023 (3)
A gumikon kívül is volt mit bemutatni. Forrás: Continental

A vállalat több gyártóüzemet, kutatási és fejlesztési központot működtet Magyarországon, és több mint 8000 embert foglalkoztat. A vállalatnak van egy külön AI-fejlesztő egysége is Budapesten, ahol vezetőtámogatáshoz, autonóm vezetéshez fejlesztenek megoldásokat.

Az aszfalttól a felhőig

Ezt a jól diverzifikált működést fejezi ki találóan a vállalat szlogenje, az „aszfalttól a felhőig”, amely arra utal, hogy a Continental a lehető legtöbb területen részt kíván venni a mobilitási ökoszisztéma formálásában. A stratégia fókuszában az úgynevezett szoftveresen definiált jármű (software-defined vehicle, továbbiakban: SDV) áll.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés