Előfizetői tartalom

Fogy a levegő az arany körül - Egyre távolabb a történelmi csúcs

Február óta nem volt olyan rossz hete az aranynak, mint múlt héten. A recessziós félelmek háttérbe szorulásával, valamint a Fed által előrejelzett további két kamatemelés hatására pedig már több mint 150 dollárt esett az arany ára a májusi történelmi csúcs óta. A mostani eséssel fontos technikai szintek közelébe esett az árfolyam. De van-e még innen visszaút, vagy jó időre el kell búcsúznunk a 2 000 dolláros szintektől?

Egyre távolabb a történelmi csúcs

Az arany árfolyama tavaly ősz óta egy emelkedő trendben haladt, amely során 28 százalékot emelkedett. A recessziós félelmek háttérbe szorulásával azonban az utóbbi hetekben a befektetők kockázatvállalási kedve is lényegesen megnövekedett. Ennek köszönhetően a kockázatosabb eszközök, így a részvényekre, különösen a technológiai szektor papírjaira irányult a befektetők figyelme, ennek hatására pedig régen látott lendülettel emelkedtek a vezető részvényindexek világszerte.

xauusd0626

A megnövekedett kockázatvállalási kedv mellett pedig egyúttal a piaci szereplők azt is elkezdték árazni, hogy a Fed nem emel tovább a kamatokon, a június 14-i kamatdöntő ülést követően Jerome Powell Fed-elnök szavai azonban gyorsan lehűtötték a kedélyeket.

Ugyan a jegybank jelenleg szünetelteti a kamatemeléseket, hogy időt nyerjenek az eddigi emelések hatásának vizsgálatára, de Powell elmondta, hogy további kamatemelések tűnnek szükségszerűnek az inflációs cél eléréséhez. Emellett pedig a Fed kamatokra vonatkozó előrejelzése is további 2 emelést jelez előre, még az idei év végéig.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés