FONTOS A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől
 
Előfizetői tartalom

Külföldre mész nyaralni? Itt a válasz a kérdésre, ami mindig is érdekelt

Portfolio
Elkezdődött a nyaralási szezon és sok magyar megindul ilyenkor külföldre. Mindenhol más a borravaló etikett, és ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, érdemes tájékozódni, hogy hol mennyi borravalót illik adni. Összeszedtük a magyarok közében legnépszerűbb célországok szokásait.

Általánosságban elmondható, hogy Európában a 10 százalék körüli borravaló a jellemző, amennyiben valaki elégedett a szolgáltatással, de vannak különbségek országonként abban, hogy mennyire elvárt a borravaló és sokszor a számla eleve tartalmaz szervizdíjat. Van, ahol a taxisoknak, a hotelek személyzetének, a kávézók, bárok pincéreinek vagy az idegenvezetőnek is illik borravalót adni.

Horvátország

Ahogy Európa nagy részén, így Horvátországban is a 10 százalék körüli borravaló már nagylelkűnek számít, ezt nagyra is értékelik, hiszen a szolgáltatószektorban dolgozók bére rendszerint alacsony. Jellemzően a pincéreknek, a szállodai személyzetnek és az idegenvezetőknek adnak borravalót, amennyiben elégedett valaki a szolgálatással. Ha egy kávézóban nem hagysz borravalót, nem sértődnek meg, de a nyugati szokások terjedésével egyre többen adnak, így amiatt nem kell aggódni, hogy nem megfelelő az összeg. Aki biztosra akar menni, az kerekítse fel a számlát. Bárokban minél nagyobb a társaság és minél több időt töltesz, annál inkább érdemes borravalót hagyni. Éttermekben viszont többé-kevésbé bevett szokás a borravaló, általában a számla 10 százalékának megfelelő összeg elvárt, amit a nyugta mellett lehet hagyni. Szállodákban, taxikban nem elvárt a borravaló, de rosszat nem tesz az ember, ha felfelé kerekíti az összeget – írja a Croatiaweek.

dubrovnik-tenger-tengerpart-horvatorszag-strand
Forrás: Getty Images

Görögország

Görögországban az éttermi számlák jellemzően tartalmazzák a szevizdíjat, de ha nem, abban az esetben egy 10-15 százalékos borravaló már nagyvonalúnak számít. A taxisoknak nem szükséges borravalót adni, de a visszajárót ott lehet hagyni, a szállodákban a hordároknak táskánként egy eurót, a takarítóknak pedig napi egy eurót illik adni. Az idegenvezetők borravalója a túra típusától függ, 10 százalékról indul, de magántúrák esetén érdemes magasabb összeget adni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés