Előfizetői tartalom

Háztartási napelem: fél év alatt megdőlt az éves rekord

A lassulásra utaló jelek ellenére az első fél évben olyan gyorsan nőtt a hazai naperőmű-kapacitás, hogy ha ezt a tempót sikerül tartani, akkor már 2026 végére elérhető a közelmúltban kétszeresére emelt 2030-as stratégia cél is. A bővülés nemzetközi összevetésben is jelentős sebességének fenntarthatóságát ugyanakkor a kapcsolódó hálózati, illetve rendszerszintű kihívások is megkérdőjelezik, ami legalábbis részben azt is magyarázhatja, miért tűnik visszafogottnak a 2030-as magyar napenergiás cél nem egy nálunk kedvezőtlenebb besugárzási adottságú ország célszámaival összevetve.

A Mavir által közölt részletes adatok megerősítik az Energiaügyi Minisztérium néhány nappal ezelőtti gyorshírét, miszerint 2023 első hat hónapjában több mint 1 GW-tal bővült és meghaladta az 5 GW-ot a Magyarországon működő naperőművek beépített teljesítőképessége. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi rekordév 1063 MW-os növekedését 2023-ban lényegében hat hónap alatt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés