Előfizetői tartalom

Egyedül maradtunk a tömeges manipuláció korában, de mit tehetünk a hátborzongató technológiát használó csalók ellen?

Egyre több mesterséges intelligencia által generált, valóságosnak tűnő kép- és hanganyag bukkan fel az interneten, amelyeken közszereplők és magányszemélyek jelennek meg olyan helyzetekben, amelyek soha nem történtek meg. Egyre többet hallani olyan csalási akciókról is, amelyek során az áldozatoktól rokonaik lemásolt hangjának segítségével csaltak ki jelentős összegek. A jelenséget deepfake-nek hívják, vagyis olyan videó- és hanganyagokról van szó, amelyeket valóban létező felvételek feldolgozásával generálnak AI-szoftverek. Különösen ijesztő, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően a hamis felvételeket egyre olcsóbban és szinte már belépő szintű informatikai tudással is létre lehet hozni. A kormányok egyelőre megkésve kullognak az események után, így érdemes áttekinteni, hogy egyénileg hogyan védekezhetünk a deepfake-csalók ármánykodása ellen.

Miért veszélyes a deepfake?

A deepfake a társadalmat kétféleképp veszélyezteti: segítségükkel dezinformáció terjeszthető a közvélemény manipulálására valamilyen kívánt hatás, például egy adott választási eredmény elérése érdekében; de irányulhat magánszemélyek és vállalatok ellen is, aminek kifejezetten az a célja, hogy az elkövetők pénzügyi haszonra tegyenek szert.

A veszélyre az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is figyelmeztet. Közleményükben aláhúzzák, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően ma már egyre nehezebb megkülönböztetni a hiteles tartalmakat a hamis, generált anyagoktól.

És mégis: az iProove 2019-es kutatásából az derül ki, hogy a britek 72%-a nem tud a deepfakekről. Ez a legfrissebb kutatás a témában, de nehéz elképzelni, hogy ez arány túl sokat javult volna azóta.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés