Előfizetői tartalom

Ez lenne az, ami eldönti az irányt a következő napokban a tőzsdéken?

Portfolio
Magyar idő szerint szerdán este 8 órakor teszi közzé kamatdöntését a Federal Reserve, az előzetes várakozások szerint pedig ezúttal 25 bázisponttal emelheti meg az irányadó rátát a jegybank. A piaci szereplők emellett arra számítanak, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkenő inflációs nyomás következtében a mostani lehet a Fed szigorítási ciklusának utolsó kamatemelése, éppen ezért a fő kérdés inkább az lesz, hogy Jerome Powell miféle iránymutatással tud szolgálni az előttünk álló időszakkal kapcsolatban. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan oszlanak meg az általános várakozások, illetve, hogy lehetnek -e komolyabb piaci hatásai a szerdai eseményeknek.

Borítékolható a 25 bázispontos emelés

A piaci szereplők gyakorlatilag már teljesen biztosak abban, hogy a Fed 25 bázispontos kamatemelést hajt majd végre szerdán, ezzel az 5,5-5,75 százalékos sávba emelve az irányadó rátát.

Az elmúlt időszakban emellett jócskán kitolódtak a kamatvágással kapcsolatos várakozások is, egészen jövő márciusra, továbbá a recessziós félelmek is fokozatosan háttérbe szorultak.

A további iránymutatásokkal kapcsolatban azonban aligha számíthatunk arra, hogy Jerome Powell szerdán úgy fogalmaz, hogy a mostani lesz az utolsó emelés. Már csak azért is, mivel az amerikai munkaerő- és lakáspiac továbbra is meglehetősen erős, ami potenciális inflációs kockázatokat rejt magában, így feltehetően a következő két hónap inkább arról szól majd, hogy a Fed döntéshozói a szerdai, valamint korábbi kamatemelések hatását vizsgálják majd.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés