Előfizetői tartalom

Felbecsülhetetlen károkat okoz az aszály, és erre a mesterséges intelligencia is rátesz egy lapáttal

Portfolio
Egyre több helyen okoz gondot az extrém hőség miatt kialakult aszály és a nyomában keletkező vízhiány, az internet működtetéséhez elengedhetetlen felhőszolgáltatók szerverparkjait azonban továbbra is hűteni kell, amihez viszont jelentős vízmennyiséget kell elvonni olyan területekről, ahol eleve kevés van. Tetézi a bajt, hogy a mesterséges intelligencia-versenyben a modellek képzéséhez használt speciális chipek hűtéséhez a techcégeknek egyre több vízre van szüksége - derül ki a Bloomberg riportjából.

A Meta Platforms 1 milliárd eurós adatközpont építését tervezi Talavera de la Reina városában, amely egy Castilla La Mancha középső régiójában fekvő kisebb település. A régióban a spanyol gabona negyedét termelik, de a szárazság miatt az idei termés 80%-90%-a várhatóan elmarad, és a hatóságok vízkorlátozások is kilátásba helyeztek. A Meta azzal számol, hogy a létesítmény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés