Előfizetői tartalom

Csúnyán megütötték az európai tőzsdéket - Mi történik?

Portfolio
Tegnap este az amerikai piaczárást követően érkezett a hír, hogy a Fitch az eddigi, AAA besorolásról AA+ kategóriába vágta vissza az Egyesült Államok adósbesorolását. Az elemzők és a piaci szereplők ugyan nem számítottak nagyobb reakciókra, és az amerikai piacokon valóban nem látszottak az aggodalom jelei a kereskedési utáni órákban. Reggel azonban Ázsiában már meglehetősen nagy elmozdulásokkal telt a kereskedés a tőzsdéken, igaz a japán Nikkei már igencsak a túlvettség jeleit mutatta az utóbbi időben, míg a kínai piacok emelkedését a gazdaságélénkítő intézkedésekkel kapcsolatos optimizmus, valamint spekuláció hajtotta az elmúlt napokban. Ezt követően a mai piacnyitást követően már az európai tőzsdéken is méretes esés figyelhető meg, és a határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint Amerikában is nagyobb negatív irányú elmozdulás várható.

Nagy esésben a vezető börzék

A reggeli nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a német DAX már közel 200 pontos, 1,2 százalékos mínuszban van. De nem teljesít sokkal jobban az angol és a francia tőzsde sem, a FTSE és a CAC egyaránt 1 százalékos mínuszban vannak.

dax0802

Ami a német benchmark komponenseit illeti, általánosságban kedvezőtlen a hangulat, legrosszabbul jelenleg a Deutsche Post részvényei teljesítenek.

Összesítésben azonban régiós börzéken valamivel jobb a helyzet, hiszen a cseh, valamint a szerb index kisebb pluszban van, a horvát tőzsde pedig stagnál, és az osztrák, valamint a magyar benchmarkok is felülteljesítenek a 0,5 százalékos esés ellenére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés