Előfizetői tartalom

Itt az EU kibervédelmi szuperfegyvere: büntetést kockáztat, aki nem lép időben

A NIS2, vagyis a felülvizsgált kibervédelmi irányelv a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelvet (NIS) váltja fel. Az irányelv 2023. január 16-án lépett hatályba, és az Európai Unió tagállamainak 2024. október 17-ig kell átültetniük a benne foglalt intézkedéseket a nemzeti jogba. Arról egyelőre nem sokat tudni, ez hogy fog megtörténni, annyi viszont biztos, hogy a hazai cégeknek is sok teendőjük lesz, ha meg akarják úszni a büntetést. A NIS2 eddig ismert részleteiről Csendes Balázzsal, a BlueVoyant kibervédelmi vállalat kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatójával beszélgettünk, aki szerint a szabályozás semmi olyat nem mond, amit egy cégnek a saját érdekéből ne kellene meglépnie.

Miért van szükség a NIS2-re? A NIS első verziója a felgyorsult digitalizációval sokat vesztett az aktualitásából, az újfajta kihívások pedig új kibervédelmi eljárásokat igényeltek. Az új irányelv megerősítené a kritikus infrastruktúrák kibervédelmét, emellett harmonizálná a különböző tagállamok kiberbiztonsági követelményeit és az intézkedéseik végrehajtását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés