Előfizetői tartalom

Száguldott a fintech szektor Magyarországon, de egy dolgot még mindig nem tudnak levetkőzni

Portfolio
Tovább erősödött a hazai fintech szektor Magyarországon, a 2022-ben aktív fintechek száma 175-re emelkedett, a szektor közel 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, az árbevétele jelentősen nőtt, nyereségessége javult – derül ki az MNB Fintech és Digitalizációs jelentéséből. A szektor a jelek szerint egyre érettebb fázisba érkezik meg, ugyanakkor a hazai fintechek túlnyomó többsége még mindig az inkumbens pénzintézek kiszolgálásából él meg.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció és részletek itt!

Az MNB jelentésében azokat a fintech cégeket vizsgálta, melyek a 2021-es évre leadták a beszámolójukat és 2022-ben aktívan működtek. A jegybank elemzői az összes potenciális cég honlapját gépi módszerekkel kutatta fel és részletesen vetette vizsgálat alá.

Míg 2020-ban valamivel több, mint 140 fintech cég működött itthon, 2021-ben már 175 fintech vállalkozás volt Magyarországon. Az újonnan megjelenő cégek egy része fintech start-up, másik része pedig már régóta működő, nemzetközi szinten is jelen lévő szereplők leányvállalata. A magyar fintechek jelentős része, mintegy 85 százaléka változatlanul B2B (business to business) fókuszú, ugyanakkor arányuk a piac érettebbé válásával csökkenő trendet mutat – vélik az MNB elemzői.

Forrás: MNB, Fintech és Digiatlizációs Jelentés

A hazai fintech szektor jelentős része mikro- és kisvállalat, ezen társaságok aránya mintegy 80 százalékot tesz ki. A hazai tulajdonú vállalkozások 55 százaléka mikrovállalat, 13 százaléka kisvállalat. Ezzel szemben a külföldi tulajdonú fintechek esetében több a kis- és középvállalat, mint a mikrovállalat. A nagy cégeknél jellemzően kiegészítő, vagy új tevékenység a FinTech területen való működés, és már régebbi alapításúak, míg a kisebb méretű vállalatok jellemzően FinTech fókusszal alapulnak meg és fiatalabbak is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés