Előfizetői tartalom

Március óta nem volt ilyen gyenge az arany - Meddig eshet még?

Portfolio
Március óta nem állt olyan alacsony szinten az arany árfolyama, mint most. Az előző hónapokban a piaci szereplők már a Federal Reserve szigorítási ciklusának végét, és a kamatvágások közeledtét kezdték el árazni, különösen a márciusi bankproblémákat követően. Az elmúlt hetekben azonban továbbra is meglehetősen erős gazdasági adatok érkeztek Amerikából, melyek alapján egyre valószínűtlenebb, hogy egyhamar kamatvágásba kezdene az amerikai jegybank. Ennek hatására a dollár is számottevő erősödésen van túl az elmúlt hetekben, ami igencsak kedvezőtlen hatással van a dollárban árazott nyersanyagokra, így az aranyra is.

Hol van már a történelmi csúcs?

A március bankproblémákat megelőzően az 1 800 dolláros árfolyamszintek közelében mozgott az arany unciánkénti jegyzése, ezt követően azonban kevesebb mint két hónap alatt közel 15 százalékot emelkedett az árfolyam.

A problémák háttérbeszorulásával és a Fed ütemtervének megfelelő kamatemelésekkel azonban ezt követően a dollár visszaerősödésével fokozatosan fogyott az arany ereje is, a 2 078 dolláros történelmi csúcsról pedig már egészen az 1 890 dolláros szintekig esett az arany, ami mintegy 9 százalékos esésnek felel meg. A mostani pedig egyben a legalacsonyabb árfolyamszint március 15-e óta.

aranny0818

Ami pedig az amerikai dollárt illeti, a zöldhasú még július közepén ért idei mélypontjára az euróval szemben, amikor egészen az 1,128-as szintek közelébe emelkedett a kurzus, ezzel egy időben a dollár index is a lélektani 100 pontos érték alá esett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés