Előfizetői tartalom

Gyülekeznek a viharfelhők - A márciusi bankpánik óta nem volt ilyen pocsék hete a tőzsdéknek

Portfolio
A márciusi bankpánik után rendkívüli 5 hónap következett a tőzsdéken, amelyet leginkább a világjárvány kitörését követő erőteljes felpattanáshoz lehetne hasonlítani. Az utóbbi időben ugyan már valószínűsíthető volt, hogy elkezdődhet a korrekció, végül ez csak azután indult meg, miután a Fitch megvonta az amerikai államadósságtól a legmagasabb besorolást. Az elmúlt napokban sorra érkeztek a rossz hírek, amik hatására március óta a legrosszabb hetüket zárták az amerikai tőzsdék.

Volt honnan esni

A márciusi mélypont elérését követően a tőzsdei ralit alapvetően két fő tényező segítette:

Egyrészt, azon várakozások, amelyek szerint a bankproblémákat követően a Fednek lassítania kell a kamatemelések tempóján. Ezen várakozások némiképp csillapodtak a gazdasági környezet vártnál jóval hamarabb történő helyreállásával, ugyanakkor az infláció meredek csökkenésével egyre inkább arra számított mindenki, hogy a júliusi lehet a Fed jelenlegi szigorítási ciklusának utolsó kamatemelése.

Emellett az Nvidia májusban valósággal sokkolta a befektetőket azzal, hogy milyen rendhagyó növekedést várnak a második negyedévben a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően. Ez pedig a befektetők fantáziáját is megmozgatta. Ennek köszönhetően a főként technológiai cégek részvényeit tömörítő Nasdaq 100 index igencsak felülmúlta az S&P 500 és a Dow Jones teljesítményét is:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés