Pluszban járnak az amerikai tőzsdék
Üzlet

Megszólalt Jerome Powell, mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Portfolio
Tegnap még úgy tűnt, hogy az Nvidia kifejezetten erős gyorsjelentése újra elindíthatja a ralit az amerikai tőzsdéken, viszont ehhez képest egy komolyabb lefordulás jött a piacon. Ez arra utal, hogy a befektetők inkább kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak Jerome Powell amerikai jegybankelnök mai Jackson Hole-i beszéde előtt. Az amerikai tőzsdéken látott lefordulás ma reggel az ázsiai piacokon is éreztette a hatását, Európában viszont inkább kivárásra játszottak a befektetők, bár délutánra elkezdett javulni a hangulat, miközben az amerikai tőzsdék is mérsékelt emelkedést mutatnak. Délután aztán elhangzott Jerome Powell beszéde, amelyet követően a vezető amerikai indexek elkezdték visszaadni a korábbi emelkedést.

Erősödtek az amerikai indexek

Erősödtek pénteken az amerikai részvények, miután Jerome Powell jegybankelnök Jackson Hole-ban, a jegybank szokásos konferenciáján elmondott szavai erősebb gazdasági növekedésre utalnak.

A Dow Jones 247,54 ponttal, azaz 0,7%-kal emelkedett, miután több mint 300 pontos ülésszaki csúcsot ért el. Az S&P 500 körülbelül 0,7%-kal emelkedett, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,9%-kal erősödött.

A wyomingi Jackson Hole-ban pénteken Powell megjegyezte, hogy a gazdaság gyorsabban növekszik, mint ahogy azt a Fed várta. Megismételte a jegybank elkötelezettségét, hogy az inflációt visszahúzza a 2%-os célhoz.

(CNBC)

Loop Capital: jó vétel lehet a Netflix

A Loop Capital szerint a filmes szakma hollywood-i sztrájkja folytatódik, ami felviheti a Netflix streaming-szolgáltató árfolyamát.

A cég elemzője Alan Gound ugyan azt mondta, hogy óvatosak az értékeléssel, de erősen hisznek a Netflixben és "tartásról vételre" minősítették a vállalat papírjait - írja a CNBC.

Európa is olvad

Nem csak az USA-ban adták vissza az emelkedést az indexek Jerome Powell beszéde után, hanem az Európában is hasonló játszódott le a zárás felé közeledve.

Gyengén szerepelt ma a magyar tőzsde

Miközben a nap első felében még jó volt a nemzetközi hangulat, Jerome Powell szigorú üzenetit követően a vezető indexek elkezdték visszaadni a korábbi emelkedés az USA-ban és Európában. A nemzetközi piacokon látott hangulatromlás a magyar tőzsdét sem kerülte el, így eséssel zárt a BUX.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb

Lefordulásról ugyan még nem beszélhetünk, de az amerikai indexek Powell szigorú üzeneteit követően mostanra szinte teljesen visszaadták a korábbi emelkedést, a Dow már a tegnapi záróértéke közelben jár, míg az S&P 500 csak 0,1 százalékos pluszban van, a Nasdaq emelkedése pedig 0,2 százalékra csökkent.

spx08251

Fogy a lendület a beszéd után

Lezajlott Jerome Powell beszéde, ahol a jegybankelnök szigorú, de kiegyensúlyozott üzenetet küldött. Elmondta, hogy az amerikai gazdaság túl erős, az inflációs cél eléréshez mindenképp csekélyebb, potenciális szint alatti növekedésre van szükség, és ha ehhez további kamatemelések kellenek, akkor a Fed meg fogja azt lépni. A másik fontos üzenet, hogy a jegybankelnök elmondta: a munkaerőpiaci folyamatok egyre szorosabb összefüggést mutatnak az inflációval, így amennyiben a feszes munkaerőpiac nem válik lazábbá, a Fed közbeavatkozhat. A következő döntések során a jegybank óvatosan jár majd el, de ha szükség lesz rá, tovább fogja emelni a kamatokat. A 2 százalékos cél nem változik, és azt minden körülmények között eléri a jegybank - mondta.

Az amerikai tőzsdéken nem látszik jelentős elmozdulás a beszéd előtti állapothoz képest, bár azért a korábbi emelkedés egy része elolvadt: a Dow 0,3 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,4 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

spx082501

Élőben beszél Jerome Powell

Ezekben a percekben tartja beszédét Jerome Powell, az amerikai Federal Reserve elnöke a Jackson Hole-i konferencián. A jegybankelnök beszédéről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Pozitív nyitás az USA-ban

A tegnapi esés után az amerikai tőzsdék kisebb visszapattanást mutatnak, a Dow 0,7 százalékos pluszban nyitott, míg az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot emelkedett a nyitás után. A befektetők már hangolónak az amerikai jegybankelnök hamarosan kezdődő beszédére.

spx0825asd

Egyre jobb a hangulat

Ahogy közeledünk az amerikai piacnyitáshoz, egyre feljebb kerülnek az európai tőzsdék, bár a magyar piac továbbra is a tegnapi záróértéke közelében jár. Jerome Powell amerikai jegybankelnök bő egy óra múlt fog megszólalni.

Szép csendben éledezik egy halottnak hitt olajhatalom

Az Irán és az Egyesült Államok közötti diplomáciai eszmecserék közepette távolinak tűnik a megszűnt nukleáris megállapodásuk megújítása. A diplomáciai manőverezés azonban máris hatással van a globális olajpiacokra - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Óvatos optimizmus

Az európai tőzsdék felfelé kapaszkodnak, részben a bánya- és energiaipari részvényeknek erősödésének köszönhetően. A figyelem viszont most a főbb központi bankok vezetőinek az Egyesült Államokban megrendezett Jackson Hole-i szimpóziumon elhangzó beszédeire összpontosul.

A BUX index eközben továbbra is tegnapi záróértéke közelében van, a midcapek közül pedig kiemelkedik a Graphisoft Park és az Opus. Utóbbi igyekszik ledolgozni a hét korábbi részében elszenvedett, közel 30 százalékos esést.

Javul a hangulat

A kezdeti iránykeresés után kezd némileg javulni a hangulat az európai tőzsdéken, azonban a mozgások továbbra is visszafogottak.

Adócsökkentéssel pörgetnék fel a világ második legnagyobb részvénypiacát

A kínai hatóságok azt tervezik, hogy akár 50 százalékkal is csökkentik a belföldi tőzsdei kereskedés bélyegilletékét - mondta három, az ügyet ismerő személy a Reutersnek -, ezzel is próbálva élénkíteni az ország nehéz helyzetben lévő részvénypiacát.

Tovább a cikkhez

Kivonul Oroszországból a Heineken, egy euróért vált meg minden eszközétől

Hosszas folyamat eredményeként a Heineken is kivonul Oroszországból, és eszközeit mindössze egy euróért értékesítette egy helyi cégnek. Bár a kivonulás miatt 300 millió eurós egyszeri költséggel számol a cég, a tranzakciónak elhanyagolható hatása lesz az egész éves kilátásokra - közölték.

Tovább a cikkhez

Bizonytalanság

Bizonytalan piacnyitást láttunk az európai tőzsdéken, a befektetők kivárnak Jerome Powell délutáni beszéde előtt. A DAX 0,1 százalékot esett, míg a CAC stagnál, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékot emelkedett. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol piac stagnál.

dax0825

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX tegnapi záróértékétől néhány pontra nyitott. A blue chipek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,7 százalékot esett, míg a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig stagnál.

bux0825

Ítéletet mondott a Wall Street Kína felett, borús a kép

Gyors egymásutánban csökkentette az ázsiai piacokra, valamint Kínára vonatkozó részvénypiaci előrejelzést a Morgan Stanley és a Goldman Sachs, miután mindkét Wall Street-i bank gazdasági gyengeségre számít a jövőben.

Tovább a cikkhez

Jackson Hole - mond ez neked valamit? Mert nagyon nem mindegy, hogy mi hangzik el ma ott

Nyár végén járunk, ami sok más mellett azt is jelenti, hogy a Fed első embere megtartja szokásos beszédét az amerikai jegybank Jackson Hole-i konferenciáján. A mindenkori jegybankelnök gyakran használja a Jackson Hole-i beszédet arra, hogy befolyásolja a piaci hangulatot, és Jerome Powell tavaly pontosan ezt tette. Idén talán még nagyobb várakozás övezi Powell beszédét, az Egyesült Államokban ugyanis a végéhez közeledik a kamatemelési ciklus, miközben a gazdaság nem várt erőt mutat, és ez utóbbitól nem függetlenül komoly hozamemelkedést láttunk az előző hetekben. Powellnek óvatosnak kell lennie, mert a tavaly nyár végi konferenciával ellentétben idén nem annyira egyértelmű az összkép az amerikai gazdaságban – az inflációs és a reálgazdasági kilátások javultak, de most sokkal több a kérdőjel.

Tovább a cikkhez

Kivárás jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,3 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 2,2 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 2,11 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 1,27 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,27 százalékos mínuszban áll.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,13 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,07 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,01 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,09 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,01 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,15 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapján, ma a foglalkoztatási adatokat teszi közzé a magyar statisztikai hivatal, emellett egy német felülvizsgált GDP-adat érkezik. A Fed konferenciáján pedig egész nap nyüzsgés várható, az előzetes program szerint délután négykor (itteni idő szerint) beszél majd Jerome Powell, a jegybank elnöke. A múlt héten az amerikai kötvényhozamok komoly magasságot teszteltek, illetve a dollár is érezhetően erősödött a Fed júliusi ülése óta, így kiemelt figyelem övezheti majd Powell és a többi jegybankár megszólalásait.

2023. augusztus 21-27. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 22. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 23. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 24. csütörtök 8:30 KSH Keresetek jún.
augusztus 24. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom júl.
augusztus 24. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
augusztus 25. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás júl.
augusztus 25. péntek 8:30 KSH Munkanélküliség júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 21. hétfő 3:15 Kína Kamatdöntés  
augusztus 21. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelői árak júl.
augusztus 23. szerda 9:15 Franciao. Előzetes bmi aug.
augusztus 23. szerda 9:30 Németo. Előzetes bmi aug.
augusztus 23. szerda 10:00 EU Előzetes bmi aug.
augusztus 23. szerda 15:45 USA Előzetes bmi aug.
augusztus 24. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
augusztus 24. csütörtök 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése júl.
augusztus 24. csütörtök 16:00 USA Jackson Hole konferencia  
augusztus 25. péntek 8:00 Németo. GDP Q2
augusztus 25. péntek 10:00 Németo. IFO hangulatindex aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 35,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 7,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 43,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 5,5 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 5,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 099,42 -1,1% -1,1% -3,7% 2,9% 3,4% 32,2%
S&P 500 4 376,31 -1,3% 0,1% -3,9% 14,0% 5,7% 52,2%
Nasdaq 14 816,44 -2,2% 0,7% -4,1% 35,4% 14,7% 97,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 287,21 0,9% 2,1% -1,3% 23,7% 14,0% 42,9%
Hang Seng 18 212,17 2,1% -0,6% -2,4% -7,9% -5,5% -34,2%
CSI 300 3 723,43 0,7% -2,8% -2,1% -3,8% -8,8% 12,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 621,49 -0,7% -0,4% -3,5% 12,2% 18,2% 26,0%
CAC 7 214,46 -0,4% 0,3% -2,9% 11,4% 13,0% 32,8%
FTSE 7 333,63 0,2% 0,3% -4,5% -1,6% -1,8% -3,2%
FTSE MIB 28 072,12 -0,6% 0,7% -2,9% 18,4% 25,1% 35,3%
IBEX 9 324,7 0,1% 0,5% -2,3% 13,3% 13,7% -2,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 228,33 0,5% 1,3% 6,9% 30,7% 32,8% 58,1%
ATX 3 094,07 -0,1% -1,0% -4,2% -1,0% 3,1% -6,1%
PX 1 351,06 0,4% -0,8% 1,3% 12,4% 14,1% 25,9%
WIG20 68 007,56 -0,2% -0,4% -5,2% 18,4% 29,0% 13,5%
Magyar blue chipek              
OTP 14 500 0,8% 2,8% 12,9% 43,4% 57,9% 45,2%
Mol 2 744 0,4% 1,8% -2,6% 5,5% -2,0% -2,5%
Richter 9 125 -1,7% -1,8% 2,4% 9,9% 13,4% 71,7%
Magyar Telekom 459 3,1% 4,7% 10,3% 35,4% 36,2% 14,0%
Nyersanyagok              
WTI 79,7 0,4% -0,9% 1,0% -0,7% -16,7% 14,2%
Brent 83,29 0,0% -1,1% 0,7% -1,9% -17,8% 9,3%
Arany 1 921,15 0,2% 1,4% -2,0% 5,8% 9,5% 59,1%
Ezüst 24,2 3,4% 6,7% -1,0% 1,9% 26,5% 62,6%
Devizák              
EURHUF 384,1 0,5% -0,2% 1,6% -4,1% -6,2% 18,8%
USDHUF 354,3521 0,5% 0,2% 3,9% -5,6% -13,5% 27,4%
GBPHUF 447,5649 -0,1% -0,8% 2,1% -0,9% -7,7% 25,1%
EURUSD 1,0840 -0,1% -0,5% -2,2% 1,6% 8,5% -6,8%
USDJPY 144,7800 0,0% -0,9% 2,5% 8,7% 5,9% 30,2%
GBPUSD 1,2649 -0,3% -0,9% -1,3% 5,2% 7,0% -1,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 168 -1,0% -1,8% -10,3% 57,6% 22,4% 291,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,25 1,2% -1,2% 9,7% 10,8% 36,2% 49,9%
10 éves német állampapírhozam 2,5 -0,1% -6,8% 4,5% -2,7% 91,2% 621,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,43 -1,3% -3,5% 2,1% -19,7% -16,6% 116,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt