tőzsde részvény
Üzlet

Fontos adatok jöttek, pattannak a tőzsdék

Portfolio
Augusztus utolsó napjaiban ismét felfelé vették az irányt a tőzsdék, így igyekeznek javítani az eddig egyébként gyengére sikerül hónapon. Ma Ázsiába emelkedtek a vezető indexek, és Európában is pozitív volt a hangulat, emellett pedig az USA-ban is felpattantak a tőzsdék, miután a kamatvárakozások szempontjából kedvező adatok érkeztek. Itthon közben megvolt az MNB kamatdöntése, amely a várakozásoknak megfelelően alakult, így a piaci reakció sem volt számottevő, a nemzetközi színtéren látott optimizmus jellemezte a magyar tőzsdét.

Vastag pluszban zárt Amerika

A vártnál, jóval gyengébb két amerikai makroadat a nap végéig is kitartó hatásokat okozott a pénz- és tőkepiacokon Amerikában, mivel megerősödött az a nézet, hogy a Fed már befejezte a kamatemelési ciklusát. Emiatt a három vezető részvényindex kilőtt, a dollár esett, a kötvényhozamok süllyedtek, az arany és az olaj pedig ugrott. Az S&P 500 index 64 ponttal 4500 közelébe ugrott, 1,5%-kal, közben a Nasdaq Composite 1,7%-kal ugrott, a Dow Jones pedig 0,85%-kal. Az arany 1%-kal 1965 dollárra emelkedett, az amerikai WTI olaj pedig 1,5%-kal 82,25 dollárra.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Szép pluszban az amerikai tőzsdék

A kedd esti kereskedésben még tovább esett a dollár az euróval szemben a gyenge amerikai makroadatok után, mert a befektetők arra számítanak, hogy a Fed befejezte a kamatemeléseket: a jegyzések 1,087 körül járnak már, 100 pippel a délutáni átmeneti szint után. A dollár esésével párhuzamosan az S&P500 index mintegy 55 ponttal 1,2%-kal ugrott 4500 pont körülre és a két másik vezető amerikai index is szép pluszban jár. A Doe Jones 0,8%-os, a Nasdaq Composite pedig 1,7%-os ugrásnál jár.

Jó napja volt a magyar tőzsdének, de az Opust megütötték

A pozitív európai hangulattal tudott emelkedni a magyar tőzsde, a hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban zárták a napot.

Tovább a cikkhez

Éledezik a kriptopiac

Hetek óta tartó oldalazás után a bitcoin árfolyama felpattant a mai kereskedésben, a legnagyob piaci értékű kriptoeszköz árfolyama 4,8 százalékot emelkedett. Közben a kisebb kriptopénzek is emelkednek, az ethereum 4 százalékkal került feljebb.

A mozgás annak tudható be, hogy egy amerikai fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet tévedett, amikor megtagadta a kripto befektetési óriás Grayscale kérelmét, hogy népszerű bitcoin trösztjét ETF-é alakítsa át.

btc0829

Elkezdett hatni a Fed szigorítása? Jó hír érkezett az amerikai munkaerőpiacról

Júliusban az Egyesült Államokban a harmadik egymást követő hónapban csökkentek az üres álláshelyek számai, mivel a munkaerőpiac fokozatosan lassul. A munkapiaci feltételek továbbra is feszesek, ami valószínűvé teszi, hogy a Federal Reserve még egy ideig magasan tartja a kamatlábakat.

Tovább a cikkhez

Pattannak a tőzsdék

Egyre jobb a hangulat a tőzsdéken, hiszen két fontos makroadat is a vártnál gyengébben alakult, ami a kamatvárakozások szempontjából pozitívum. A Conference Board hangulatindexe váratlanul nagyot esett augusztusban, amiben a befektetők a gazdaság gyengélkedését látják. Az erős gazdaság azt jelenti, hogy a Fed tovább emelheti a kamatokat, ugyanis a túl erős gazdaság növeli az inflációs kockázatokat. A ma megjelent adatok így a további monetáris szigorítás valószínűségét csökkentik.

Emellett júliusban az Egyesült Államokban a harmadik egymást követő hónapban csökkentek az üres álláshelyek számai, mivel a munkaerőpiac fokozatosan lassul. A munkaerőpiaci feltételek továbbra is feszesek, ami valószínűvé teszi, hogy a Federal Reserve még egy ideig magasan tartja a kamatlábakat.

Mindenesetre a mostani adatoknak örül a piac, a Dow már 0,4 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot erősödött.

spx0829as

Váratlanul beszakadt az amerikai hangulatindex, erre ütihetk a dollárt

A Conference Board hangulatindexe váratlanal nagyot esett augusztusban, és ez jelentős dollárgyengüléshez vezetett.

Tovább a cikkhez

Alig mozdul az USA

Iránykereséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, egyelőre csak minimális elmozdulást mutatnak a vezető indexek: a Dow, az S&P 500, és a Nasdaq is stagnál. A befektetők kivárhatnak a hét később részében érkező makroadatok előtt, amelyek Jerome Powell múlt pénteki beszédének fényében még inkább felértékelődhetnek, hiszen a Fed-elnök szavai szerint a túl erős gazdasági adatok fényében további kamatemelés jöhet.

spx0829

Emelkedik a BUX a kamatdöntés után

Heves tőzsdei reakció nem alakult ki az MNB kamatdöntése, miután a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontot vágott a jegybank. A döntés előtti helyzethez képest némileg feljebb került a BUX értéke, így jelenleg 0,5 százalékos pluszban van a hazai részvényindex.

Szárnyalás után tovább esik az Opus

Az európai piacokon látott tendenciával összhangban emelkedik a magyar tőzsde, a blue chipek kivétel nélkül pluszban vannak. Szembemegy azonban a jó hangulattal az Opus, melynek árfolyama tovább esik a korábbi rali után.

Tovább a cikkhez

Vegyes mozgások a magyar tőzsdén

A kereskedési idő feléhez közeledve BUX index mérsékelt pluszba került, de a hazai részvénypiacon a mozgások továbbra is vegyesek, a BUX komponensek jelentős része stagnál. A BUX emelkedése elsősorban a Molnak köszönhető, de a blue chipek közül a Richter és a Magyar Telekom is pluszban van.

Nem várt helyről érkezett az év legjobb nagy tőzsdei bevezetése, elszállt az árfolyam

A PT Amman Mineral Internasional indonéziai bányavállalat árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben az idén nagy volumenű tranzakció keretében tőzsdére ment cégek közül. Július 7-i debütálása óta a vállalat árfolyama 153 százalékkal emelkedett, ami a legnagyobb azon 32 tőzsdei bevezetés közül, amelyek során a cégek idén legalább 500 millió dollárt vontak be - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés

A délelőtti órákban továbbra is mérsékelt optimizmus jellemzi az európai kereskedést, kis pluszban vannak a vezető indexek. A bányászati részvények a fémárak erősödését követve feljebb kerültek.

Az NN Group holland biztosító árfolyama az első féléves eredményeinek közzététele után több mint 10 százalékot emelkedett, részben a vállalat javuló tőkehelyzetének köszönhetően.

nn0829

Rekordösszegre bírságoltak egy légitársaságot, mert nem hagyta időben leszállni az utasokat

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma (USDOT) hétfőn 4,1 millió dollárra bírságolta az American Airlines légitársaságot, amiért több ezer utast tartott jogellenesen órákig a leszállópályán. Ez az eddigi legnagyobb büntetés a szabály megsértéséért. Az összegből dollárból 2,05 millió dollárt jóváírnak az érintett járatok utasainak nyújtott kártérítésre.

Tovább a cikkhez

A semmiből lett ez a cég a világ harmadik legértékesebb autógyártója - Mi folyik itt?

A vietnami elektromos járműveket gyártó Vinfast árfolyama tegnap több mint 20 százalékot emelkedett, nagy lendülettel folytatva a múlt heti ralit. Ezzel a vállalat már a világ harmadik legértékesebb autógyártójának számít, ami azért is tűnhet furcsának, mivel a cég eddig nem sok mindent tett le az asztalra: értékesítési számai egyelőre elhanyagolhatók, profitot pedig egy centet sem termelt még a cég.

Tovább a cikkhez

Pluszban Európa

Mérsékelt emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 1,3 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde a változatosság kedvéért szintén 0,3 százalékot emelkedett.

dax0829

Nem találja az irányt a magyar tőzsde, esik az Opus

Határozatlan nyitást láttunk a magyar tőzsdén, egyelőre nem találja az irányt a BUX.

Tovább a cikkhez

Súlyos rendszerhiba miatt leállt a Toyota összes japán gyára

A Toyota egy rendszerhiba miatt leállította mind a 14 japán összeszerelő üzemének működését, leállítva ezzel gyakorlatilag a teljes hazai termelést. A hiba, amelyet jelenleg vizsgálnak, megakadályozza az autógyártót abban, hogy alkatrészeket rendeljen. A vállalat szóvivője szerint valószínűleg nem kibertámadásra vezethető vissza a rendszerhiba, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,6 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,7 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel pozitív hangulat látszik, a Nikkei 0,06 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 2,09 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,51 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,42 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 1,17 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,11 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,13 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,24 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma beindul az élet: az MNB megtartja kamatdöntő ülését, az Egyesült Államokban pedig lakáspiaci adatok érkeznek, valamint a Conference Board hangulatindexe, amelyre a figyelemfelkeltő amerikai gazdasági teljesítmény közepette nagy figyelem szegeződik.

2023. augusztus 28-szeptember 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 29. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 29. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 29. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 30. szerda 8:30 KSH Szolgáltatások külkereskedelme Q2
augusztus 30. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztikák júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Beruházások Q2
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q2
steptember 1. péntek 8:30 KSH Termék-külkereskedelem (második becslés) jún.
steptember 1. péntek 9:00 MLBKT BMI aug.
steptember 1. péntek   Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 29. kedd 15:00 USA Lakásár-index jún.
augusztus 29. kedd 16:00 USA CB fogyasztói hangulatindex aug.
augusztus 30. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe aug.
augusztus 30. szerda 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA ADP munkanélküliség aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. csütörtök 3:00 Kína NBS BMI feldolgozóipar aug.
augusztus 31. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
augusztus 31. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 11:00 EU Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
augusztus 31. csütörtök 14:30 USA PCE-infláció júl.
szeptember 1. péntek 3:45 Kína Caixin BMI feldolgozóipar aug.
steptember 1. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
steptember 1. péntek 16:00 USA ISM BMI aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 37,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 8,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 41,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 4,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 5,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 559,98 0,6% 0,3% -2,5% 4,3% 7,1% 32,6%
S&P 500 4 433,31 0,6% 0,8% -3,2% 15,5% 9,3% 53,0%
Nasdaq 15 052,46 0,7% 0,8% -4,4% 37,6% 19,4% 98,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 169,99 1,7% 1,9% -1,8% 23,3% 12,3% 41,0%
Hang Seng 18 130,74 1,0% 2,9% -9,0% -8,3% -10,1% -36,1%
CSI 300 3 752,62 1,2% 0,6% -6,0% -3,1% -8,6% 10,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 792,61 1,0% 1,2% -4,1% 13,4% 21,7% 26,1%
CAC 7 324,71 1,3% 1,8% -2,0% 13,1% 16,7% 33,5%
FTSE 7 338,58 0,0% 1,1% -4,6% -1,5% -1,2% -3,7%
FTSE MIB 28 544,56 1,2% 2,0% -3,2% 20,4% 30,4% 38,4%
IBEX 9 490,1 1,6% 2,5% -2,0% 15,3% 17,7% -1,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 787,05 -0,2% 0,2% 6,5% 29,7% 31,0% 54,2%
ATX 3 127,47 0,9% 0,4% -2,7% 0,0% 6,0% -6,1%
PX 1 350,59 0,0% -0,2% -0,3% 12,4% 13,7% 25,1%
WIG20 68 721,63 1,5% 0,6% -4,5% 19,6% 31,4% 11,9%
Magyar blue chipek              
OTP 14 310 0,0% 1,5% 10,9% 41,5% 55,9% 40,3%
Mol 2 722 -0,9% 0,5% -2,0% 4,6% -3,1% -5,5%
Richter 9 150 -0,2% -0,9% 4,4% 10,2% 11,9% 70,1%
Magyar Telekom 456 0,8% 4,2% 8,2% 34,5% 34,9% 12,9%
Nyersanyagok              
WTI 80,1 -0,6% -0,8% -0,6% -0,2% -14,4% 16,9%
Brent 84,57 0,0% 0,1% -0,5% -0,4% -16,4% 10,4%
Arany 1 919,29 0,7% 1,6% -2,1% 5,7% 10,5% 58,7%
Ezüst 24,35 1,0% 5,1% -0,1% 2,5% 27,8% 63,6%
Devizák              
EURHUF 383,3250 0,3% -0,1% -0,6% -4,3% -7,1% 18,3%
USDHUF 354,7499 0,0% 0,7% 1,6% -5,5% -13,9% 28,3%
GBPHUF 446,9900 0,5% -0,3% -0,3% -1,1% -7,9% 25,3%
EURUSD 1,0806 0,3% -0,8% -2,1% 1,2% 7,9% -7,8%
USDJPY 145,5800 0,0% -0,5% 3,7% 9,3% 6,0% 31,0%
GBPUSD 1,2576 0,2% -1,2% -2,2% 4,5% 6,7% -2,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 103 0,2% -0,1% -11,0% 57,2% 28,9% 268,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,21 -0,8% -3,2% 6,4% 9,9% 38,3% 45,7%
10 éves német állampapírhozam 2,54 0,4% -5,3% 3,3% -0,9% 91,3% 568,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,37 -0,5% -4,2% 0,0% -20,3% -15,8% 114,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csárt