Csárt
Üzlet

Fontos szint fölé ment az S&P 500

Portfolio
Vegyes mozgások jellemezték szerdán az európai indexeket, a délelőtt látott lefordulás kora délutánra iránykeresésbe ment át. A hangulatot némileg javította, hogy az USA-ból a vártnál gyengébb gazdasági adatok jöttek délután, ami a kamatvárakozások szempontjából pozitív hírnek számít. A tőzsdei reakció nem volt számottevő, csupán mérsékelt pluszban zártak az amerikai tőzsdék, de az S&P 500 a 4500 pontos szint fölé tudott emelkedni. Mindeközben a magyar piac alulteljesítő volt, főleg a Richter húzta le a BUX-ot, miután a gyógyszergyártó árfolyama nagyot esett a délutáni órákban.

Pluszos zárás

Sorozatban a negyedik emelkedő napot zárta az S&P 500, az átfogó amerikai index 0,4 százalékkal menetelt felfelé a mai kereskedésben. A Dow 0,1 százalékot, a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedett.

Korlátozza az Nvidia chipek exportját az Egyesült Államok

Az amerikai kormány korlátozásokat vezetett be az Nvidia egyes mesterséges intelligencia chipjeinek egyes közel-keleti országokba történő exportjára - közölte a vállalat a Reuters tudósítása szerint. 

Tovább a cikkhez

Pluszba fordultak az amerikai tőzsdék

Jó hangulatban telik a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékot emelkedett, az S&P 500 0,5 százalékos pluszban áll, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot erősödött.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az egyedi vállalati sztorik közül kiemelhető ma a HP, a számítógépgyártó részvényei 7,5 százalékot estek a mai kereskedésben, miután a várakozásoktól elmaradó bevételről számolt be: negyedéves bevétele 13,2 milliárd dollárra rúgott, szemben a 13,37 milliárd dolláros elemzői konszenzussal. Egy részvényre jutó eredménye 86 cent lett, ami viszont megfelelt a várakozásoknak.

Az Apple részvényei 1,9 százalékkal emelkedtek, miután a Citi megerősítette a részvényekre vonatkozó vételi ajánlását és hozzátette, hogy bizakodó a vállalat soron következő, szeptember 12-i termékbemutatójával kapcsolatban.

A Netflix árfolyama szintén 1,4 százalékot emelkedik azt követően, hogy a Wells Fargo elemzője optimista véleményének adott hangot, miszerint folytatódhat az előfizetőszám növekedése, részben a jelszómegosztás korlátozásának köszönhetően.

Csúnyán megütötték a Richtert, beszakadt az Opus

A mai kereskedésben jellemző felemás nemzetközi hangulatban a magyar piac látványosan alulteljesítő volt, főleg a Richter húzta le a BUX-ot, miután a gyógyszergyártó árfolyama nagyot esett a délutáni órákban, elsősorban technikai hatások miatt - a cég felől az árfolyamot befolyásoló hír nem érkezett. Beszakadt ma az elmúlt hónapok sztárpapírjának, az Opusnak is az árfolyama, így több mint 10 százalékos mínuszban zárt a részvény.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb a hangulat

A nyitástól távolodva egyre feljebb kerülnek az amerikai tőzsdék, a Dow már 0,4 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,5 százalékot emelkedett.

spx083000

Kis emelkedés az USA-ban

Mérsékelt emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow, az S&P 500, és a Nasdaq is 0,2 százalékkal került feljebb a kereskedés első perceiben. A nyitás előtt érkezett munkanélküliségi-, és GDP-adat is az USA-ból, bár ezek a hét további részében várható adatközlésekhez képest kisebb súlyt képviselnek. Ugyan a GDP lefelé módosítása, valamint a foglalkoztatottság bővülésének jelentősen visszaesése a gazdaság gyengülésére utal, mindkét hír pozitívumnak számít a kamatvárakozások szempontjából.

spx0830y

Javul a hangulat

Több makroadat is megérkezett ma délután, melyek megjelentését követően a tőzsdék elkezdték ledolgozni a korábbi esést, bár így is csak vegyesek a mozgások Európában.

Gyengébb az amerikai gazdaság, mint eddig gondoltuk - ütik is a dollárt

Második olvasatban lefelé módosították a második negyedéves amerikai GDP-t, és ez jó hír, ugyanis a Fed az erős amerikai gazdaságban jelentős inflációs kockázatokat lát. Nem meglepő, hogy az adatközlésre gyengülni kezdett a dollár.

Tovább a cikkhez

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német infláció

Közzétette a német statisztikai hivatal az augusztusi német inflációt, az éves index kis mérséklődést mutatott, de meghaladta az elemzői várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Jó hírek érkeztek az USA-ból

Az ADP munkaerőpiaci jelentése szerint a foglalkoztatottság bővülése jelentősen visszaesett augusztusban. Pénteken érkezik a legfontosabb munkaerőpiaci adat.

Tovább a cikkhez

Másodpercek alatt szakadt be a Richter

Elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, amivel összhangban a magyar tőzsde is esik kora délután. A hazai piacon a Richter árfolyama produkált érdekes mozgásokat, miután másodpercek leforgása alatt csúnya mínuszba került a papír, különösebb hír nélkül.

Tovább a cikkhez

Hirtelen beszakadt a Richter

Az elmúlt percekben nagyot esett a Richter árfolyama, a jegyzés 6 százalékos mínuszban is járt, mielőtt gyorsan visszahúzták volna. Jelenleg 2,9 százalékot esésben van a papír.

richter0830

Hír a cégtől nem érkezett, a forgalom pedig bőven az átlag alatt alakul, ami magyarázhatja, hogy a miért mozdult el ilyen jelentősen az árfolyam. Valószínűleg egy nagyobb eladási ajánlattal állhatott be valaki a könyvbe.

richterforg0830

Az egyperces charton jól látszik, hogy másodpercek leforgása alatt ment végbe az mozgás.

richter1p

Megdőlt a rekord, soha nem fizettek még ki ennyi osztalékot a világon

Rekordszintű volt a kifizetett osztalék összege a második negyedévben a világon - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.

Tovább a cikkhez

Lefordulás

Elfogyott a lendület, és lefordultak az európai tőzsdék szerda délelőtt. A bizonytalan mozgások részben betudhatók annak, hogy délután fontos makroadatok jönnek Németországból és az USA-ból, előbbi inflációs adatokat közöl, utóbbi pedig munkanélküliségi számokat, illetve a GDP felülvizsgált második negyedéves számait. A befektetők kivárnak az adatok előtt.

Felhasználási szerződést kötött az Épduferr

Az Épduferr bejelentette, hogy a 2023. június 27-én közzétettek szerint létrehozott GeoAkku Kft. az energiatárolás alternatív lehetőségeire vonatkozó találmány hasznosítására 2023. augusztus 29-én a találmány jogosultjaival felhasználási szerződést kötött.

Tovább a cikkhez

Éledezik a kriptopiac, örömhír érkezett

Évek óta sztori a kriptopiacon, hogy az Egyesült Államokban továbbra sem engedélyeztek azonnali bitcoin ETF-et, vagyis olyan tőzsdén kereskedett alapot, amivel tényleges bitcoin vásárlás nélkül tudnának a befektetők kitettséget szerezni az eszközben. Hónapokkal ezelőtt ismét előkerült a téma, amikor a Blackrock mellett többen is benyújtottak kérelmet egy spot bitcoin ETF létrehozásához, és most újbol ezzel kapcsolatosan bolydult fel a piac, miután egy amerikai bíróság fontos döntést hozott egy korábbi ETF-kérelemmel kapcsolatban. A bitcoint és a kisebb kriptoeszközöket is feljebb rakták a hírre.

Tovább a cikkhez

Egy ideig nem fog saját részvényt venni az Opus

Októberig szünetelteti a sajátrészvény-vásárlást az Opus, tekintettel a második negyedéves gyorsjelentés szeptember végi megjelenésére.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,3 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig szintén 0,3 százalékot erősödött. A milánói börze is 0,3 százalékot emelkedett, míg a spanyol piac stagnál a vártnak megfelelően alakuló inflációs adatok után.

dax0830

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Iránykereséssel indult a nap magyar tőzsdén, egyelőre csak mérsékelt elmozdulások látszanak a hazai részvénypiacon.

Tovább a cikkhez

Beperelték a Burger Kinget, mert a Whopper kisebb a valóságban, mint a reklámokban

A Burger Kinget beperelték, mert a hamburgerét, a Whoppert nagyobbnak tünteti fel a reklámjaiban és az étlapon, mint amekkora a valóságban, írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalékkal került feljebb, a S&P 500 1,5 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 2,2 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,26 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 0,05 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,37 százalékot emelkedhet, a CAC 0,4 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,46 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,03 százalékot eshet, a S&P 500 0,06 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,06 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma szintén az Egyesült Államok felé figyelünk, közzéteszik ugyanis a GDP felülvizsgált második negyedéves számait, és az ADP munkanélküliségi mutatóját. Emellett jön a spanyol infláció, az első az európai nagygazdaságok közül, délután pedig a német inflációs adatokat is ismertetik.

2023. augusztus 28-szeptember 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 29. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 29. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 29. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 30. szerda 8:30 KSH Szolgáltatások külkereskedelme Q2
augusztus 30. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztikák júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Beruházások Q2
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q2
steptember 1. péntek 8:30 KSH Termék-külkereskedelem (második becslés) jún.
steptember 1. péntek 9:00 MLBKT BMI aug.
steptember 1. péntek   Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 29. kedd 15:00 USA Lakásár-index jún.
augusztus 29. kedd 16:00 USA CB fogyasztói hangulatindex aug.
augusztus 30. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe aug.
augusztus 30. szerda 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA ADP munkanélküliség aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. csütörtök 3:00 Kína NBS BMI feldolgozóipar aug.
augusztus 31. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
augusztus 31. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 11:00 EU Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
augusztus 31. csütörtök 14:30 USA PCE-infláció júl.
szeptember 1. péntek 3:45 Kína Caixin BMI feldolgozóipar aug.
steptember 1. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
steptember 1. péntek 16:00 USA ISM BMI aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 40,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 6,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 43,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 4,9 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 852,67 0,8% 1,6% -1,7% 5,1% 8,6% 33,4%
S&P 500 4 497,63 1,5% 2,5% -1,8% 17,1% 11,6% 54,3%
Nasdaq 15 376,55 2,2% 3,1% -2,4% 40,6% 23,2% 100,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 226,97 0,2% 1,2% -1,6% 23,5% 15,6% 41,0%
Hang Seng 18 484,03 1,9% 3,9% -7,2% -6,6% -7,7% -35,0%
CSI 300 3 790,11 1,0% 0,8% -5,1% -2,1% -7,3% 11,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 930,88 0,9% 1,4% -3,3% 14,4% 23,6% 26,8%
CAC 7 373,43 0,7% 1,8% -1,4% 13,9% 18,5% 34,0%
FTSE 7 464,99 1,7% 2,7% -3,0% 0,2% 0,5% -1,3%
FTSE MIB 28 889,76 1,2% 2,6% -2,1% 21,9% 32,3% 39,2%
IBEX 9 581,2 1,0% 2,9% -1,1% 16,4% 19,9% 0,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 069,99 0,5% 0,0% 7,0% 30,3% 33,9% 53,3%
ATX 3 153,05 0,8% 0,5% -1,9% 0,9% 8,1% -5,4%
PX 1 351,7 0,1% -0,4% -0,2% 12,5% 16,1% 25,3%
WIG20 68 794,94 0,1% 0,9% -4,4% 19,7% 34,2% 12,4%
Magyar blue chipek              
OTP 14 490 1,3% 1,4% 12,3% 43,3% 62,8% 38,4%
Mol 2 730 0,3% 1,2% -1,7% 4,9% -1,1% -4,7%
Richter 9 195 0,5% -0,2% 4,9% 10,8% 13,0% 69,0%
Magyar Telekom 461,5 1,2% 4,4% 9,5% 36,1% 37,4% 12,0%
Nyersanyagok              
WTI 81,16 1,3% 1,9% 0,7% 1,2% -16,8% 16,8%
Brent 85,52 1,1% 1,7% 0,6% 0,7% -15,4% 11,6%
Arany 1 934,7 0,8% 2,0% -1,3% 6,6% 11,2% 60,7%
Ezüst 24,78 1,8% 5,9% 1,6% 4,3% 31,3% 68,2%
Devizák              
EURHUF 381,6500 -0,4% 0,0% -1,0% -4,7% -6,7% 17,1%
USDHUF 352,4333 -0,7% 0,2% 0,9% -6,1% -14,0% 26,5%
GBPHUF 442,8899 -0,9% -1,5% -1,2% -2,0% -7,4% 22,2%
EURUSD 1,0829 0,2% -0,2% -1,9% 1,5% 8,5% -7,4%
USDJPY 146,5600 0,0% 0,5% 4,4% 10,0% 6,7% 31,2%
GBPUSD 1,2590 0,1% -1,1% -2,1% 4,7% 7,7% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 726 6,2% 6,5% -5,4% 67,0% 36,6% 294,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,12 -2,2% -5,0% 4,1% 7,5% 32,0% 42,6%
10 éves német állampapírhozam 2,48 -2,2% -5,4% 1,0% -3,2% 71,5% 503,9%
10 éves magyar állampapírhozam 7,31 -0,8% -5,1% -0,8% -21,0% -18,2% 113,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt