bull bear
Üzlet

Estére bevörösödött Amerika is

Portfolio
A legfrissebb adatok alapján váratlanul elakadt az infláció csökkenése az eurózónában augusztusban, ami a kamatvárakozások szempontjából negatív hírnek számít, ugyanis ez muníciót adhat a szigorúbb jegybankároknak, hogy a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen a kamatemelések mellett érveljenek majd. A részvénypiacok számára kedvezőtlen hír ellenére kitartott az óvatos emelkedés a kontinens tőzsdéin, ebben a miliőben azonban rosszul teljesített a magyar tőzsde. Az Egyesült Államokban végül csak a Nasdaq magát zárásig.

Oda a győzelmi széria

Négy egymást követő emelkedéssel záruló napot követően a részvénypiacok hullámzó tendenciákat mutattak. A Dow Jones 123 ponttal csúszott, ami 0,4%-os csökkenéssel zárt, míg az S&P 500 minimális, 0,02%-os emelkedést mutatott, míg a Nasdaq Composite egy kicsivel látványosabb, 0,4%-os pluszt hozott össze.

A volatilis helyzet ellenére az utóbbi időben pozitívan zárta a napokat az S&P 500, de végül egy négynapos győzelmi szériával zárt, a Dow és a Nasdaq viszont még jó sorozatot mutat. Ezek a nyereségek segítettek enyhíteni a három irányadó indexben megfigyelhető havi veszteségek egy részét.

Bár mindhárom index 1% feletti havi csökkenésben van, a közelmúltbeli emelkedő pálya jelzi egy augusztus végi rally lehetőségét, mivel a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik a piaci elmozdulásokat.

Joseph Cusick, a Calamos Investments vezető alelnöke a CNBC-nek megjegyezte, hogy az amerikai kötvényhozamok jelentős hatással vannak a részvények mozgására, és hangsúlyozta, hogy az állampapíroknál a csökkenés rövid távon katalizátorként szolgál a részvénypiacok potenciális emelkedéséhez. Kiemelte továbbá a közelgő gazdasági adatok, például az augusztusi amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak fizetéseiről szóló jelentés szerepét a piaci dinamika alakításában.

Kiderült, mi a lesz a Vodafone új neve

Már korábban is terjedtek hírek arról, hogy átkeresztelik a Vodafone Magyarország szolgáltatásait, most pedig egy vállalati bejelentésből kiderült, hogy mi lesz az új név, és kifelel az átmárkázásért.

Tovább a cikkhez

Fogy a lendület a Dow-ból

A változatos piaci mozgásokkal teli napon a részvényindexek vegyes teljesítményt mutatnak: a Nasdaq és az S&P 500 indexeknek sikerült enyhe nyereséget elérniük, elsősorban a technológiai szektor erejének köszönhetően. A Dow Jones Industrial Average azonban kisebb esést szenvedett el, ami a piac folyamatos volatilitását tükrözi.

A DJIA 34 858,83 ponton áll, ami 0,09%-os csekély gyengülést mutat, míg a Nasdaq ellenállóbb, eddig 0,43%-ot erősödött és 14 079,71 pontig mászott fel. Az S&P 500 index szerény, 0,19%-os emelkedésben van, jelenleg 4 523,33 ponton jár.

A kötvényhozamoknál is jelentős ingadozások látszanak a két fontos makroadat után: a 10 éves amerikai kincstárjegy hozama szerény korrekciót mutatott, 4,093% körül mozgott, ami enyhe csökkenés az előző napi 4,117%-os értékhez képest.

A Salesforce 4 százalék körül emelkedése ellenpontja a Dollar General Corp., amely 12,54%-os esésben van. Az Apple részvényei kisebb, 0,37%-os emelkedést mutatnak, 188,34 dollár most egy papír.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Eddig jó a svung

Helyi idő szerint csütörtök kora délutánig jól teljesítettek az amerikai tőzsdék. A Dow Jones emelkedett, így jó esély van arra, hogy folytatja 5 napja sikersorozatát. A Salesforce erős második negyedéves eredményei több mint 4%-os pluszban állnak, ezzel is segítve az indexet.

A Dow 0,1%-ot, az S&P 500 0,2%-ot, a Nasdaq Composite 0,4%-ot emelkedett.

A várthoz igazodó inflációs adatok után most a pénteki nem mezőgazdasági béradatokat várják a befektetők, remélve, hogy a gazdasági lassulás jelei megjelennek, amelyek elodázhatják a Fed kamatemeléseit.

Soros Györgyre mutogatva indult meg a 4,2 milliárd dolláros tőzsdei bukás

Az indiai ipari konglomerátum, az Adani részvényei jelentősen zuhantak a Financial Times és más médiumok jelentései nyomán, amelyek arról számoltak be, hogy két személy, az Egyesült Arab Emírségekből származó Nasser Ali Shaban Ahli és a tajvani Chang Chung-Ling állítólag titkos tulajdonosai a cégnek. A csalással gyanúsított vállalat vezetői Soros György magyar-amerikai milliárdos akciójának állítják be a helyzetet, tagadva a vádakat.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Itt az amerikai inflációs adat, emelkednek a tőzsdék

Az egyik legfontosabb inflációs érték, az élelmiszer- és energiaköltségek nélkül számolt Személyi Fogyasztási Kiadások (PCE) indexe júliusban 4,2%-kal emelkedett az előző évhez képest, ami összhangban van a közgazdászok várakozásaival, és meghaladja a júniusi 4,1%-ot - derült ki a Kereskedelmi Minisztérium nemrég közzétett adataiból. Az adatközlés után pozitív felütéssel indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, mindhárom vezető index kisebb pluszban van.

dji023245

Készül a "szuperalkalmazás": új funkcióval bővül az X

Az Elon Musk tulajdonában lévő, korábban Twitterként ismert X közösségi médiaplatform rövidesen videó- és hanghívás funkcióval fog bővülni - ez a lépés is azon törekvés része, hogy "mindenre kiterjedő alkalmazássá" váljon a platform. A Reuters információi szerint az új funkciók az Apple iOS, a Google Android és a személyi számítógépeken is elérhetők lesznek, telefonszám nélkül.

Tovább a cikkhez

Hold: a rövid távú optimizmusból már inkább pesszimizmus lett

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Hold Alapkezelő írását olvashatják:

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül a Richter teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Váratlan inflációs adatok jöttek

Váratlanul elakadt az infláció csökkenése az eurózónában augusztusban, ami a kamatvárakozások szempontjából negatív hírnek számít, ugyanis ez muníciót adhat a szigorúbb jegybankároknak, hogy a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen a kamatemelések mellett érveljenek majd. A részvénypiacok számára kedvezőtlen hír ellenére kitart az óvatos emelkedés a kontinens tőzsdéin, vélhetően ellensúlyozhatja a mai adatok hatását a tegnapi bejelentés az USA-ból, ahol a vártnál gyengébb gazdasági adatok jöttek, ami az ottani kamatvárakozások szempontjából pozitív hírnek számít.

Ebben a környezetben a legtöbb vezető európai részvényindex kisebb pluszban van, a német DAX például 0,6 százalékkal került feljebb.

dayx06

Nem csökkent tovább az infláció az eurózónában - jöhet a kamatemelés?

Váratlanul elakadt az infláció csökkenése az eurózónában augusztusban, ez pedig muníciót adhat a szigorúbb jegybankároknak, hogy a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen a kamatemelések mellett érveljenek majd.

Tovább a cikkhez

Tovább esik az Opus, nagy forgalom mellett

Tovább esik a mai kereskedésben az Opus részvénye, jelenleg 3,2 százalékos a mínusz a jegyzésnél, de egy rövid ideig 5 százalékot meghaladó esést is láthattunk. Kifejezetten magas volumen mellett adják a befektetők a vállalat részvényét, jelenleg a Richter után a második legforgalmasabb részvényről beszélhetünk a magyar tőzsdén - annak fényében ez ne meglepő, hogy a nyáron látott szárnyalás során számos befektető felfigyelt a papírra, mondhatni trendi lett az Opussal kereskedni.

opus 13 54

Nagy bejelentést tett a Microsoft az egyik közkedvelt alkalmazásáról

A Microsoft egy esetleges uniós bírság elkerülése érdekében nemrég bejelentette, hogy különválasztja a Teams alkalmazását az Office termékétől. A techóriás emellett azt is tervezi, hogy javítja szoftvere kompatibilitását a rivális termékekkel. A döntés az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatát követi, amelyet a Salesforce tulajdonában lévő Slack munkahelyi üzenetküldő szolgáltatás 2020-as panasza váltott ki.

Tovább a cikkhez

Felülteljesít a magyar tőzsde

A bizonytalan piacnyitást követően egyre jobb hangulatban zajlik a kereskedés a magyar tőzsdén, a felemás európai közegből kitűnve 0,7 százalékos pluszban van jelenleg a BUX. A remek teljesítmény az AutoWallis emelkedése mellett a Richter felpattanásának is köszönhető, a tegnapi zuhanás után ugyanis 2,5 százalékos pluszban van a gyógyszergyártó részvénye.

bux07

Kijöttek a friss számok, szárnyal az AutoWallis részvénye

A legfrissebb számok tükrében a régiós és a magyar autópiacnál is jobban zárta első félévét az AutoWallis a csoport, a befektetők ennek megörülve elkezdték venni a vállalat részvényét - már 4,3 százalékos a plusz a jegyzésnél.

aw43

Felemás nyitás a kontinensen

Pár perccel a piacnyitást követően felemás elmozdulásokat láthatunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos emelkedés mellett a FTSE 100 és a CAC is 0,2 százalékkal került lejjebb. Eközben a milánói börze stagnál, a spanyol tőzsde pedig kisebb pluszban indítja a napot.

dax2345

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül a Mol teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Nincs fék, tovább nőtt az AutoWallis

A régiós és a magyar autópiacnál is jobban zárta első félévét az AutoWallis a csoport diverzifikált működésének és erős növekedési stratégiájának köszönhetően. A vállalat árbevétele 48, EBITDA-ja 50, míg nettó eredménye 84 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az idei első félévben. Mindezeknek köszönhetően az AutoWallis egy részvényre jutó nyeresége 85 százalékkal 17 forintra ugrott.

Tovább a cikkhez

Óriási zuhanás a magyar beruházási teljesítményben

A második negyedévben a magyarországi beruházási teljesítmény 4,1%-kal múlta alul az előző negyedévi szintet és 13,5%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,92 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,74 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,28 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,31 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,21 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,18 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,17 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,03 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,05 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB ismerteti a hazai hitelpiaci folyamatokat, a KSH a beruházások és az ipari termelői árak alakulását közli. Kínából BMI érkezik, valamint ekkor ismerjük meg az eurózóna előzetes inflációs számait is augusztusból. Közzéteszik még az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét és az amerikai PCE-inflációt is.

2023. augusztus 28-szeptember 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 29. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 29. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 29. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 30. szerda 8:30 KSH Szolgáltatások külkereskedelme Q2
augusztus 30. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztikák júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek júl.
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Beruházások Q2
augusztus 31. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q2
steptember 1. péntek 8:30 KSH Termék-külkereskedelem (második becslés) jún.
steptember 1. péntek 9:00 MLBKT BMI aug.
steptember 1. péntek   Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 29. kedd 15:00 USA Lakásár-index jún.
augusztus 29. kedd 16:00 USA CB fogyasztói hangulatindex aug.
augusztus 30. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe aug.
augusztus 30. szerda 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA ADP munkanélküliség aug.
augusztus 30. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. csütörtök 3:00 Kína NBS BMI feldolgozóipar aug.
augusztus 31. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
augusztus 31. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 11:00 EU Infláció aug.
augusztus 31. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
augusztus 31. csütörtök 14:30 USA PCE-infláció júl.
szeptember 1. péntek 3:45 Kína Caixin BMI feldolgozóipar aug.
steptember 1. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
steptember 1. péntek 16:00 USA ISM BMI aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 41,3 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 6,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 44,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 3,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 890,24 0,1% 1,2% -1,6% 5,3% 9,7% 34,3%
S&P 500 4 514,87 0,4% 1,8% -1,5% 17,6% 13,3% 55,6%
Nasdaq 15 462,43 0,6% 2,1% -1,8% 41,3% 25,3% 102,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 333,46 0,3% 1,0% -1,3% 23,9% 14,7% 41,4%
Hang Seng 18 482,86 0,0% 3,6% -7,2% -6,6% -7,3% -34,4%
CSI 300 3 788,51 0,0% 2,5% -5,1% -2,1% -7,0% 13,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 891,93 -0,2% 1,0% -3,5% 14,1% 22,6% 27,2%
CAC 7 364,4 -0,1% 1,6% -1,5% 13,8% 18,6% 34,4%
FTSE 7 473,67 0,1% 2,1% -2,9% 0,3% 1,5% -0,6%
FTSE MIB 28 916,7 0,1% 2,4% -2,0% 22,0% 32,5% 41,1%
IBEX 9 551,1 -0,3% 2,5% -1,4% 16,1% 19,7% 0,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 232,14 -1,5% -1,2% 5,4% 28,4% 32,7% 51,1%
ATX 3 168,56 0,5% 2,3% -1,4% 1,3% 9,6% -4,5%
PX 1 359,85 0,6% 1,1% 0,4% 13,2% 15,0% 26,1%
WIG20 68 979,75 0,3% 1,2% -4,1% 20,0% 37,3% 13,7%
Magyar blue chipek              
OTP 14 580 0,6% 1,4% 13,0% 44,2% 69,2% 40,9%
Mol 2 682 -1,8% -1,9% -3,5% 3,1% -4,0% -7,3%
Richter 8 820 -4,1% -5,0% 0,6% 6,3% 8,3% 61,8%
Magyar Telekom 464,5 0,7% 4,4% 10,2% 37,0% 39,1% 11,9%
Nyersanyagok              
WTI 81,63 0,6% 2,8% 1,3% 1,7% -11,4% 16,2%
Brent 85,97 0,5% 3,2% 1,1% 1,2% -13,5% 10,9%
Arany 1 945,6 0,6% 1,5% -0,8% 7,2% 12,8% 62,0%
Ezüst 24,68 -0,4% 5,4% 1,2% 3,9% 33,7% 69,5%
Devizák              
EURHUF 379,0150 -0,7% -0,9% -1,7% -5,4% -6,4% 16,0%
USDHUF 346,8134 -1,6% -1,6% -0,7% -7,6% -14,4% 23,8%
GBPHUF 441,9900 -0,2% -1,4% -1,4% -2,2% -5,9% 21,3%
EURUSD 1,0929 0,9% 0,8% -1,0% 2,4% 9,4% -6,3%
USDJPY 146,3300 0,0% 1,1% 4,3% 9,8% 5,3% 31,4%
GBPUSD 1,2728 1,1% 0,4% -1,1% 5,8% 9,4% -2,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 27 300 -1,5% 3,3% -6,9% 64,4% 37,7% 290,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,12 0,1% -1,7% 4,2% 7,6% 32,1% 43,9%
10 éves német állampapírhozam 2,51 1,0% 0,4% 2,0% -2,2% 72,4% 620,4%
10 éves magyar állampapírhozam 7,22 -1,2% -4,1% -2,0% -21,9% -20,0% 105,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt