Steiner Attila Kardoskut
Üzlet

Nagy dolgokra készül a kormány a lignitvagyonnal, a Mol pedig lítiumkitermelésbe kezd!

MTI
|
Portfolio
Az ország területén lévő nyersanyag kincset ki kell termelni, fel kell használni, mert "ott hagyni bűn, nem felhasználni hiba" – többek között ezt hangsúlyozta a Mátra környéki óriási lignit vagyon kapcsán Steiner Attila energiaügyi államtitkár és Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia- és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos a 73. bányász országos központi ünnepségén Kardoskúton. Steiner Attila azt is jelezte, hogy vizsgálják egy szivattyús tározó erőmű esetleges telepítésének lehetőségét is. A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Bacsa György pedig azt jelentette be, hogy az olajtársaság Pusztaföldváron jövőre próba lítium-kitermelést indít, feltehetően a magyarországi akkumulátorgyártási kapacitások felfutásától nem függetlenül. Bár a közeli nyékpusztai gázkitermelésről is szó esett, de az MTI tudósítása szerint a közelmúltbeli szokatlanul sok környékbeli földrengés nem került szóba a beszédekben.

Az MTI tudósítása szerint többek között az alábbiak hangzottak el a központi ünnepségen (kiemelések tőlünk):

 • Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára többek között azt mondta: bár egy energetikai átmenet közepén vagyunk, egyre nagyobb teret nyernek a megújuló energiaforrások, az ország nyersanyagkincsét ki kell termelni és fel kell használni, így a hazai bányászat a jövőben is kulcsfontosságú lesz.
 • Az energetikai trilemmában (ellátásbiztonság, megfizethetőség, klímavédelem) fontos, hogy jól működő infrastruktúra - földgáztározók, villamoserőművek - legyen Magyarországon, és azt szeretnék elérni, hogy az országban elérhető nyersanyagokat minél nagyobb hatékonysággal itt hasznosítsák.
 • Szavai szerint miközben az ország megújuló energiakapacitása 5100 megawattra nőtt, 2027-ben várhatóan elkezdi a termelést három új gáztüzelésű erőmű, így ha más belső felhasználási arányokkal is, de szükség lesz ezután is földgázra, azaz a hazai kitermelés szinten tartása, még inkább növelése fontos lesz. Hozzátette, egyeztetnek új koncessziók kiadásán is. Tavaly a kormány a 7 pontos energetikai akciótervben azt tűzte ki célul, hogy az évi 1,5 milliárd köbméteres hazai gázkitermelést 2 milliárd köbméteresre növeljék (ezt akkoriban több energetikai szakértő elérhetetlennek nevezte a gázmezők fokozatos kimerülése miatt), de azóta ezt a célt egyre kevesebbet hangoztatja, most pedig úgy tűnik a nyilatkozatból, hogy akár a szinten tartás is elfogadható lenne a kormánynak.
 • Az államtitkár szerint a geotermikus potenciál is fontos, különösen a távhő területén szeretnék a külső, jelenleg 70 százalék körüli kitettséget az évtized végére 40-50 százalékra csökkenteni; ennek érdekében több törvényt is módosítottak. Erről bővebben itt és itt írtunk.
 • A biomassza termelés mellett a vízenergiát is jobban kell használni, ezért vizsgálják egy szivattyús tározó erőmű esetleges telepítésének lehetőségét is. Elindult Paks 1 üzemidejének meghosszabbítása, a kiégett fűtőelemek tárolásának is lesznek bányászati vetületei – jegyezte meg.
A magyar gázkitermelés és import diverzifikáció kérdéséről, az energiamix átalakulásáról és az erőművi termelés kilátásairól is részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:
 • Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, sokszor temették már Magyarországon a bányászatot, de a kételkedőknek a jövőben sem lesz igazuk. Megemlítette a Mátraalján és Bükkalján lévő, mintegy 4 milliárd tonnányi lignitvagyont, amely "az ország határain belül van, hozzáférhető, kitermelhető és nem csak energetikai célokra használható fel". Megjegyezte, a gépjárműipart is a lítiumhoz való hozzáférés határozza ma már meg.
 • Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia- és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos a rendezvényen hangsúlyozta, kulcsfeladatának tartja, hogy a szén anyagában történő felhasználását - alacsony emisszió mellett - ismét a közgondolkodás részévé tegye. Szavai szerint ugyanis mintegy 200 évre elegendő lignitvagyon van az országban, "ott hagyni bűn, nem felhasználni hiba". A kormány ezt felismerte, ezért indult el a barnakőszén-program, és ezért növelték a Mátrai Erőmű üzemidejét - jegyezte meg. Ez arra utal, hogy a kormány a 2025-ig tervezett üzemidő több évvel való meghosszabbítását akarja, mint ahogy azt a minap összefoglaltuk, és ezzel összhangba egy tavaly őszi kormányhatározat értelmében a lignitvagyon kitermelét 2029 végéig fokozni kell.
 • Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a térségben, Pusztaföldváron jövőre próba lítium-kitermelést indítanak, vannak olyan hazai kutak ugyanis, amelyekben olyan a koncentráció, hogy érdemes lehet megpróbálni a mélyvízből történő leválasztásos technológia alkalmazását. Külszíni fejtésre nem lesz lehetőség, ez a technika tűnik csak járhatónak Európában - jegyezte meg.
 • Megemlítette a geotermikus program folytatását is, így szavai szerint évtizedekre meghatározható a szénhidrogén bányászat jövője, amelyben Magyarországnak - támogató uniós politika mellett - vezető ipari szerepe lehet - jelentette ki.
 • Homonnay Ádám, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke emlékeztetett, Kardoskút és környéke 1957 óta fontos szerepet tölt be a magyarországi bányászatban: a térségben eddig közel 3 millió tonna kőolajat és több mint 15 milliárd köbméter földgázt termeltek ki. Emellett a környéken fontos bányaüzemek találhatók többek között Battonyán és Gyomaendrődön. Pusztaszőlősön a Mol által folytatott kitermelés mellett a magyarországi öt gáztároló egyikét üzemelteti a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT). Az elmúlt hónapokban pedig a Nyékpuszta környéki, úgynevezett "békési" gázmező tette a környéket az ország energiaellátása szempontjából kiemelt hellyé - fogalmazott. A nyékpusztai gázkitermelés (már a harmadik kutat fúrják) a minap a megszaporodott földrengések miatt is a figyelem középpontjába került, amely témáról itt, itt, itt és ma itt írtunk.
 • Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke kifejtette, nagy változások zajlanak az energiaiparban, tavaly a szénfelhasználás globálisan csúcsokat döntött, miközben a kitermelés az Egyesült Államokban 16, Európában 24 százalékkal csökkent. Napelemekhez, elektromos autókhoz ásványokat kell kitermelni, a lítium ára 238, a kobalté 135 százalékkal nőtt, és a kereslet a becslések szerint 2050-ig meghússzorozódik - tette hozzá. Véleménye szerint a kitermeléshez befektetésekre és kiszámított jogszabályi környezetre van szükség.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csárt