Előfizetői tartalom

Máris elindult az azeri gázszállítás Magyarországra és tárolnak is nálunk gázt

Portfolio
Már megindult a fizikai gázszállítás Romániába és Magyarországra Azerbajdzsánból azon megállapodás keretében, hogy idén 100 millió köbméternyi gázt vásárol Magyarország és további 50 millió köbméternyi gázt bértárolnak is nálunk az azeriek – jelentette be a mai sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt vázolta, hogy a kormány tervei szerint „milliárd köbméteres” mennyiségben vásárolna földgázt Azerbajdzsántól, hogy ezzel diverzifikálja a beszerzési forrásokat. Indoklása szerint azért húzta le a kormány az EU helyreállítási programjának projektejei közül az Adria vezeték kapacitásbővítését, amelyet a Portfolio elsőként írt meg, mert az EU úgysem adna erre pénzt.

Szijjártó szorgalmazta, hogy az EU adjon pénzt azokra a kapacitásfejlesztésekre, amelyek mentén azeri földgáz juthasson el Romániába és Magyarországra (a tervek szerint adna is a szolidaritási gyűrű megállapodás keretében). A tárcavezető jelezte, hogy küszöbön áll két magyarországi gyógyszeripari vállalat beruházása Azerbajzsdánban, illetve a Hell is megkezdte a 200 millió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés