Azerbajdzsan gaz bejelentes
Üzlet

Máris elindult az azeri gázszállítás Magyarországra és tárolnak is nálunk gázt

Portfolio
Már megindult a fizikai gázszállítás Romániába és Magyarországra Azerbajdzsánból azon megállapodás keretében, hogy idén 100 millió köbméternyi gázt vásárol Magyarország és további 50 millió köbméternyi gázt bértárolnak is nálunk az azeriek – jelentette be a mai sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt vázolta, hogy a kormány tervei szerint „milliárd köbméteres” mennyiségben vásárolna földgázt Azerbajdzsántól, hogy ezzel diverzifikálja a beszerzési forrásokat. Indoklása szerint azért húzta le a kormány az EU helyreállítási programjának projektejei közül az Adria vezeték kapacitásbővítését, amelyet a Portfolio elsőként írt meg, mert az EU úgysem adna erre pénzt.

Szijjártó szorgalmazta, hogy az EU adjon pénzt azokra a kapacitásfejlesztésekre, amelyek mentén azeri földgáz juthasson el Romániába és Magyarországra (a tervek szerint adna is a szolidaritási gyűrű megállapodás keretében). A tárcavezető jelezte, hogy küszöbön áll két magyarországi gyógyszeripari vállalat beruházása Azerbajzsdánban, illetve a Hell is megkezdte a 200 millió dolláros beruházását. Emellett jelezte, hogy az azeri kormány elfogadta azokat az előzetes terveket, hogy egy hegyi-karabahi település komplett újjáépítését magyarországi építőipari vállalatok végezhessék.

A tárcavezető szerint Brüsszelben

sose fogják beismeni, hogy a szankciós politika kudarcot vallott, ezért nem is fogják visszavonni a szankciós intézkedéseket.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök politikai tanácsadója egy friss interjúban felvetette: nem biztos, hogy a magyar kormány támogatni fogja Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök esetleges újraindulását az elnökségért (igaz elég lenne a minősített többség a Tanácsban, tehát egyedül Magyarország nem tudja vétózni az újbóli jelölést az EP felé), Szijjártó úgy nyilatkozott: Ursula von der Leyen "elnökségével Európa nagyon rosszul járt", ezt pedig azzal igyekezett alátámasztani, hogy az ő elnöki ideje alatt előzte meg Kína az EU-t a globális GDP-beli részesedésben. A kelet-nyugati együttműködés szálait egyesével szétvágták, és a technológiai távolodás miatt az sem látszik, hogy mi lesz az európai gazdasági növekedés új motorja.

Azt is felrótta, hogy von der Leyen vezetésével „Lengyelországot és Magyarországot folyamatosan hátrányosabb helyzetbe hozza a többi országnál és ez egy súlyos diszkrimináció”. Hozzátette: "az Európai Bizottság elnöke nem engedhetne meg ilyet sem magának, sem a Bizottságnak, ezért teljesen természetes, hogy a mi értékelésünk von der Leyen munkájáról meg az Európai Bizottság munkájáról az nem túl kedvező.

Ezután még egyszer nyomatékosan leszögezte:

Egész Európa rosszul járt von der Leyen európai bizottsági elnökségével.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy miért törölte a kormány a helyreállítási hitel (REPowerEU fejezet) tervezett projektjei közül az Adria vezeték kapacitásbővítését, ami éppen segítene az orosz gáz diverzifikációjában, azt állította, hogy az EU megmondta: nem támogatja a dél-keleti-európai gázinfrastruktúra kapacitásbővítését, ezért vették ki belőle ezt a projektet.

A magyar földgázbeszerzések diverzifikációjáról, és az orosz leválásról részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Az azeri külügyminiszter az Európába irányuló gázszállítások jövője kapcsán emlékeztetett rá, hogy 2021-ben bő 8 milliárd köbméternyi gázt szállított Azerbajdzsán az EU-ba (főként Olaszországba), ami tavaly 11,4 milliárd köbméterre nőtt, idén pedig meghaladhatja a 12,5 milliárd köbmétert is. Hozzátette: az EU-val kötött szándéknyilatkozat értelmében azon dolgoznak, hogy ez 2027-re elérje az évi 20 milliárd köbmétert.

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csárt